-
- La regidora de Turisme, Sara Molina, va arreplegar ahir a Madrid el guardó que reconeix la recuperació del Paratge Natural Municipal
El Paratge Natural Municipal de l’Estany de la Vila o Clot de la Mare de Déu de Borriana ha aconseguit la distinció de qualitat de Sender Blau, el guardó que l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac) atorga a recorreguts i elements paisatgístics que contribueixen a l'ús sostenible del litoral, segons ha anunciat aquest divendres l'alcaldessa de Borriana Maria Josep Safont, que s'ha mostrat “molt satisfeta per aquesta nova distinció que donarà a conèixer aquest enclavament a un major nombre de públic, i que se suma a les dos banderes blaves de les nostres platges”.
Aquest guardó estrenat en 2013 i lligat a la proximitat de les platges, reconeix la recuperació i posada en valor de senders i itineraris de tot el territori estatal, transformats en valuosos recursos per a la interpretació ambiental i el gaudi de la naturalesa.
En aquest sentit, promou el desenvolupament sostenible de les zones litorals, la preservació de les condicions ambientals, la seguretat i facilitat d'ús per als visitants i valora la gestió integrada i coherent dels valors naturals, històrics, culturals i etnogràfics; amb la finalitat de crear una xarxa de senders litorals educatius.
L'alcaldessa ha felicitat la regidora de Turisme, Sara Molina, i el regidor de Medi Ambient, Bruno Arnandis, així com al funcionari municipal Andrés López, perquè tots ells “han fet un extraordinari treball i han contribuït a recuperar i posar en valor el Clot i les platges, la qual cosa ens ha permès renovar les dos Banderes Blaves i obtindre també la distinció de Sender Blau per al Clot de la Mare de Déu, que inclou al Clot en la llista a nivell europeu”.
Precisament ahir dijous 26 de maig, la regidora de Turisme, Sara Molina, va arreplegar el reconeixement a Madrid que certifica el Clot com a Sender Blau, atorgat també per la seua proximitat i accés a les platges de Bandera Blava com les del conjunt Malva-rosa i Grau, i la de l’Arenal.
Per a Molina és un reconeixement a “la gestió mediambiental realitzada per l'Ajuntament en el paratge i l’esforç permanent del govern municipal de reforçar aquest treball per a conscienciar els ciutadans i usuaris perquè eviten qualsevol acció que perjudique o puga alterar el paratge”.
Una senda de les més boniques i transitades
La regidora de Turisme ha destacat que aquesta és una de les sendes “més boniques i transitades de la província, i unit a la gestió mediambiental del Paratge Natural del govern municipal, no és d'estranyar que reba el guardó”.
El Paratge Natural Municipal Clot de la Mare de Déu o Estany de la Vila s'origina per fonts existents en l'últim tram del Riu Sec o Anna, que passa per la ciutat. És un exemple representatiu del bosc de ribera, en què l'om és l'arbre predominant. Al qual l’acompanyen àlbers, xops, lledoners i salzes, en els marges més exteriors del llit i canyisos i joncs en contacte amb l'aigua, que juntament amb una abundant vegetació arbustiva, herbàcia i aquàtica, conformen un ecosistema complex i ric en fràgil equilibri. En la gola, zona de desembocadura del Clot, la vegetació es fa més halòfila (salina), i apareix el tamarix.
Quant a la fauna destaca la presència d'ocells aquàtics com el cabussó orellut, el bitó comú, el territ i la garsa blanca entre d’altres, mentre que del grup dels rèptils es pot citar la colobra d'aigua, la colobra bastarda i la tortuga d'estany. Tot això ha originat que aquest magnífic enclavament es trobe inclòs en el catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana i va ser declarat Paratge Natural Municipal pel Consell al febrer de 2002.
Amb una superfície de 17,84 hectàrees i situat en el litoral pròxim a les platges de Borriana, constitueix un dels espais més representatius de la ciutat, al qual acudeixen els seus ciutadans per a estar en contacte amb la naturalesa i per a la pràctica esportiva, i és un lloc de visita obligat per a turistes i públic que cada estiu arriben a Borriana. Entre els monuments que es troben en el Clot de la Mare de Déu, destaquen la Torre de la Mar i l'ermita de la Mare de Déu.
86 distincions
Adeac ha atorgat enguany un total de 86 distincions en la categoria de senders blaus, incorporant-se’n 8 de nous. D'aquesta manera, la xarxa compta ja amb una longitud de 474 quilòmetres distribuïts en 19 províncies. Aquests traçats permeten posar en valor al mateix temps la conservació d'entorns ja humanitzats i la interpretació del patrimoni natural i cultural.
Els criteris de concessió se centren en aspectes com el traçat i la tipologia de les sendes, les infraestructures i senyalètica, aspectes vinculats a la caracterització ambiental dels senders i a la seua posada en valor a través de la realització d'activitats d'educació ambiental. També tracten aspectes relatius a l'ús públic i el gaudi, l'accessibilitat, la informació a l'usuari sobre el patrimoni natural i cultural i la participació ciutadana.