Fallas Borriana por la igualdad 2022
  • Les entitats falleres han acordat manifestar el seu suport a la falla i el seu rebuig a la violència masclista


La Junta Local Fallera de Borriana i la Federació de Falles expressen el seu suport unànime a la Falla de l'Escorredor davant la campanya d'assetjament que està patint el seu monument faller per part d'alguns grups i persones, també volen mostrar la seua aliança per unes festes igualitàries i lliures d'agressions sexistes ja que, des de fa anys. des dels diferents àmbits fallers s'està treballant per la igualtat i se seguirà en aquesta mateixa línia.

Després de la reunió mantinguda aquest matí, les entitats falleres han acordat manifestar el seu rebuig unànime a la violència masclista i també a la campanya d'animadversió contra l'esperit del monument faller, que en cap moment realitza cap apologia de la violència de gènere. Una unió que compta amb el suport de tot l'Ajuntament.

Per això, han pactat instal·lar en el monument de la Falla de l'Escorredor un cartell que, amb el lema “Cremem la violència de gènere” i amb els escuts de les 18 comissions falleres del municipi, deixe clar que en les Falles de Borriana, la sàtira i la crítica fallera està sempre al costat de totes les injustícies.

També han defensat la implicació de totes les falles en matèria d'igualtat, de les comissions i de les entitats falleres, que primer només eren espectadores de les campanyes d'igualtat promogudes per l'Ajuntament i ara s'impliquen en la seua consecució. En aquest sentit han al·ludit a campanyes de diferents anys com “En Falles, guarda’t el masclet”, “El meu cos no és la teua festa”, “De festa no de caça” o bé la més recent, realitzada per a les falles d'enguany “#AlaFestasomparells”.

Totes aquestes campanyes, precisament, pretenen fomentar la igualtat i la implicació de la totalitat de les comissions falleres de la ciutat i les principals entitats de la festa, la Federació de Falles i la Junta Local Fallera, amb la Reina Fallera, la seua cort d’honor i les dames de la ciutat.

I han volgut aclarir que el lema de la falla de l'Escorredor, precisament és Estem en la prehistòria, i que la imatge central del monument faller no té res a veure amb cap agressió sexista, representa a un polític local subjectant un partit polític. La falla és sàtira de qualsevol tema vital i el seu final és cremar el que s'ha magnificat críticament.

Des de les entitats falleres locals es posa de manifest que en matèria d'igualtat s'està avançant en tots els àmbits, i per descomptat també en el faller. De fet, fa uns anys hauria sigut impensable que hi haguera una presidenta de la Junta Local Fallera (JLF) o que hi haguera a Borriana un Faller Major, però avui en dia són una realitat i una mostra més de la diversitat de la festa a la ciutat.

En aquest sentit defensen la sensibilització sobre la igualtat i, en particular, la necessitat de tindre unes Falles igualitàries perquè tots i totes puguem gaudir de la festa amb una participació des de la igualtat d'oportunitats i el respecte, perquè si els valors d'igualtat i respecte són els que imperen no haurem d'observar situacions d'abús o agressió sexual.