Vuelven las Fiestas de Sant Blai adaptadas en 2022
  • El dia 3 de febrer la ciutat comptarà amb “unes festes patronals de mínims, adaptades a la situació sanitària i concentrades el dia festiu de la localitat

  • El consistori posposa a 2023 la majoria de la programació d'oci i cultura en honor al patró de la ciutat


L'Ajuntament de Borriana, a través de la Regidoria de Festes, prepara els actes de celebració del patró de la ciutat, Sant Blai, encara que adaptats a la situació sanitària i concentrats el dia del patró, festiu en la localitat, dijous dia 3 de febrer, perquè els veïns i veïnes puguen comptar amb la celebració d'un dia tan important i gaudir-ne de les activitats amb seguretat.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, han anunciat que el dia 3 de febrer la ciutat comptarà amb “unes festes patronals de mínims, que inclouen una simbòlica Font del Vi, instal·lada però sense emanar el tradicional vi, on es realitzarà el repartiment de l'esmorzar popular.

Serà un acte reinventat i adaptat a les actuals circumstàncies”, han manifestat, perquè “el nostre patró i els nostres veïns i veïnes es mereixen que comencem a reprendre les activitats festives, però ateses les recomanacions sanitàries”.

Així, l'esmorzar popular serà distribuït en envasos individuals i en lloc de suc de taronja es repartiran malles de clementines de la Plana’, seguint amb la campanya municipal de la posada en valor de la qualitat de la ‘Clemenules de la Plana’.

En l'acte en què participaran l'alcaldessa, Maria Josep Safont, la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, i les Reines Falleres de 2022, Sandra Candau i Ana Giménez, així com una àmplia representació municipal. Com altres anys, seran les corts d'honor de les Reines Falleres les que oferiran l'esmorzar a totes les persones que s'acosten, tot això seguint el protocol de distància de seguretat i amb mascaretes.

Prèviament, tindrà lloc la lectura dels poemes de Batiste el Bessó dedicats al patró per part de les persones que tradicionalment els reciten, evocant tradicions i històries del passat, antics oficis, la vida en el camp o la tradició del dia de Sant Blai. Posteriorment i fins a final del matí, els xiquets i les xiquetes també podran gaudir de les activitats i tallers programats en la zona al costat de la Font del Vi.

Igualment, el mateix matí a les 11h també se celebrarà Missa Major en honor a Sant Blai en la basílica d’El Salvador, seguint les mesures sanitàries i complint amb el protocol i l'aforament permès. Enguany, la processó, un dels actes religiosos més seguits i multitudinaris, alhora que solemne i emotiu, serà substituïda per un acompanyament de tornada de la imatge del patró des de l'Església del Salvador, després de la missa de les 18 hores, i amb un reduït recorregut que es realitzarà pel carrer Major fins a l'església de Sant Blai.

Posteriorment, l'Ajuntament té previst un espectacle de focs artificials que es llançarà a les 20 hores des de la ubicació tradicional en el riu, serà la cloenda de la jornada festiva.

També està previst que se celebre el tradicional concert de Sant Blai de l’Agrupació Filharmònica Borrianenca en honor al patró, i que tindrà lloc el diumenge 6 de febrer a les 18 hores al Teatre Payà. I, a més, emmarcada en les festes es desenvolupa del 28 de gener al 13 de febrer, les XIII Jornades Gastronòmiques de la Taronja a Borriana, en 10 restaurants del municipi.

La regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, ha explicat que a causa de la “difícil situació sanitària que estem vivint per la pandèmia hem hagut de decidir celebrar de manera diferent les populars festes que congreguen centenars de persones, seleccionar i adaptar alguns actes i cancel·lar molts altres”.

Segons ha lamentat la regidora Lluïsa Monferrer, “enguany Sant Blai es queda sense molts dels tradicionals festejos en honor al nostre patró que dinamitzaven la ciutat amb una àmplia programació d'oci i cultura, en els quals el teatre, la música, la tradició i el patrimoni es fonien durant més d'un mes”.

Així, hauran d'esperar a l’abril per a la festa de les Paelles a la terrassa Payà amb actuacions musicals en directe, i l'Aplec de Gegants i Cabuts de Borriana, les dos activitats molt arrelades en el municipi.

Igualment hauran d'esperar al 2023, entre altres activitats la processó, la Trobada de Boixeteres, el Tardeo de Sant Blai en la plaça de la Mercè, la clàssica Cursa de Sant Blai al Pla o la Ruta a cavall de Sant Blai amb la concentració de cavalls i carruatges, entre altres activitats festives.