- Per a millorar i ampliar el nivell de coneixements dels agents amb vista a la prestació d'un servei més complet i professional a la ciutadania

 

Un monogràfic sobre atestats, investigació d'accidents i delictes contra la seguretat viària, i un curs sobre control d'hemorràgies greus han sigut les últimes activitats formatives desenvolupades pel Departament de Formació de la Policia Local de Borriana amb les quals ha conclòs el seu pla de formació de 2022.

Amb aquestes activitats formatives realitzades en els últims dies, que se sumen a la desenvolupada anteriorment sobre la intervenció policial contra la contaminació acústica i ús de sonòmetres homologats, i altres de diverses matèries durant tot l'any, es pretén millorar i ampliar el nivell de coneixement dels agents “amb vista a la prestació d'un servei més complet i professional a la ciutadania”, ha explicat el cap de la Policia Local, Raúl Amat.

En el monogràfic sobre atestats, investigació d'accidents i delictes contra la seguretat s'han actualitzat els principis bàsics d'actuació que han de realitzar els agents de la policia local per a analitzar un sinistre vial i confeccionar, amb les conclusions d'aquesta anàlisi, un atestat i un informe tècnic que determine les possibles circumstàncies que el van provocar.

Amb aquesta formació es pretén que qualsevol accident de trànsit en el qual es produïsquen víctimes mortals o ferits greus siga tractat amb el màxim rigor científic i els agents puguen realitzar un estudi profund de les causes per les quals s'ha produït el sinistre amb el càlcul, per exemple, de les velocitats dels vehicles en el moment de la col·lisió o les deformitats que presenten després de l'accident.

Es tracta d'adquirir una adequada perspectiva juridicolegal sobre els delictes contra la seguretat viària i perquè la Policia Local realitze la intervenció de manera adequada pel que fa a la recollida d'indicis i en la correcta tramitació d'atestats, amb l’ús dels mitjans necessaris en cada cas.

Quant a la formació versada sobre control d'hemorràgies greus, ha sigut impartida per l'instructor militar Francisco Javier Bernat, actualment agent de la Policia Local de Torreblanca, amb una dilatada experiència sobre la matèria. Tècnic en emergències sanitàries i sanitari de combat, va prestar servei durant nou anys en unitats militars desplegades en conflictes com el de l'Afganistan, i va ser mereixedor de diverses condecoracions concedides per l'OTAN.

Segons ha indicat Amat, aquesta acció formativa ha sigut valorada “molt positivament” pels agents, “tant per la seua importància com per la metodologia emprada per l'instructor”, en la qual ha destacat “l'ús de simuladors d'hemorràgies i la recreació de situacions de perill que van posar a prova l'aprenentatge dels agents”.

En aquest monogràfic, els agents han pogut, entre altres qüestions, practicar en l'ús de torniquets, embenatges tàctics, materials hemostàtics, pegats toràcics i altres dispositius dissenyats per a aquestes situacions crítiques.

Per al cap de la Policia Local de Borriana, la formació resulta necessària per a “la progressiva implementació d'aquest tipus de material, la qual cosa dotarà els agents de major operativitat i seguretat que redundarà en una major seguretat dels agents i dels ciutadans davant aquesta classe de situacions”.

L'alcaldessa de Borriana i responsable de Seguretat, Maria Josep Safont, ha posat en valor el procés formatiu de la Policia Local per a “millorar aquest servei tan essencial i bàsic per a la ciutadania” i ha advocat per la formació contínua com a "factor clau no sols per a aconseguir l'eficaç resposta policial, sinó també per a la consecució del necessari grau de motivació dels agents".