- La inauguració de la mostra serà dijous que ve 12 de gener a les 19 hores al CMC la Mercè

- Es podrà visitar fins al 19 de febrer en l'horari habitual, de dilluns a divendres de 10h a 13h i de dilluns a diumenge de 17h a 20h


El Centre Municipal de Cultura la Mercè acollirà dijous que ve 12 de gener a les 19 hores la inauguració de l'exposició “Vinyetes Migrants. Còmic, migració i memòria”, una mostra organitzada per l'Aula Didàctica de la Diàspora Mediterrània de la Conselleria d’Educació, amb el suport de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Borriana.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que la mostra té la intenció de visibilitzar les problemàtiques de la migració amb l'ajuda dels còmics, “una nova visió per a analitzar un tema d'actualitat i que a Borriana ens toca de prop per l'acollida dels vaixells de rescat humanitari i la creació del Grup de Suport l’Aurora a aquestes embarcacions”.

La mostra, comissariada per Lilianna Marín de Mas i David Fernández de Arriba, recorre la història de les migracions a l'Espanya del segle xx a través d'imatges i referències a còmics, visibilitzant com aquests han sigut en els últims anys un mitjà compromès amb una realitat tan complexa, tan pròxima i tan transcendent com és el fenomen migratori.

En la inauguració, Pedro Cifuentes, autor de nombrosos còmics educatius i professor d'Història en l'IES Jaume I, farà una xarrada sobre Còmic i Educació” i David F. de Arriba, un dels comissaris, farà una visita comentada a la mostra.

L'exposició va ser produïda pel Museu d'història de la immigració de Catalunya i l'Ajuntament de Sant Adrià del Bessòs i ara arriba a Borriana finançada per la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana i amb el suport de la Regidoria de Cultura.

Granel ha manifestat el seu suport a les mostres que “ens ajuden a comprendre problemàtiques que ara són d’altres grups socials però que abans van ser les nostres i que contribueixen a fer de Borriana una ciutat més oberta i inclusiva”.

L'arribada massiva d'emigrants a Espanya i Europa durant aquests últims anys ha provocat que augmente el racisme i la xenofòbia, però no podem oblidar que durant dècades van ser els espanyols els que van haver d'emigrar per a fugir de la guerra, la repressió o la fam, i que ara es continua fent en busca de treball, per això és tan recomanable aquesta exposició.

Les Aules Didàctiques, un programa d'innovació educativa de la Generalitat Valenciana, són espais d'aprenentatge per a compartir coneixements i experiències de manera poc convencional, que desenvolupen el pensament crític a través de l'estudi, la lectura, la creativitat i el treball en equip.

L'Aula Didàctica de la Diàspora Mediterrània de Borriana, en concret, és un projecte de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport pensat per a acostar als centres educatius no universitaris la problemàtica sobre les migracions, així com l'educació i la promoció de la cultura de la pau.

L'exposició es podrà visitar fins al 19 de febrer al CMC la Mercè en l'horari habitual, de dilluns a divendres de 10h a 13h i de dilluns a diumenge de 17h a 20h.