- Les obres arrancaren durant el mes d'octubre, amb un termini d'execució de 12 mesos dones de l'inici dels treballs, que implicarà la rehabilitació de l'edifici i la millora energètica de totes les seues instal·lacions

- Granel ha destacat la importància de l'obra en “un dels edificis més importants de la ciutat”

- Es tracta d'una actuació cofinançada al 50 per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del Programa operatiu de creixement sostenible 2014-2020


L'Ajuntament de Borriana ha adjudicat i signat el contracte de les obres de rehabilitació de la Casa de la Cultura la Mercè, amb un pressupost de 908.710 euros a l'empresa Enrique i Artola, SL. Una de les actuacions més importants que s'emmarca en l'estratègia Edusi, cofinançada al 50 per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) en el marc del Programa operatiu de creixement sostenible, i que arrancarà el mes vinent d'octubre.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que ja s'ha signat la contractació amb l'empresa que s'encarregarà de dur a terme les obres de rehabilitació de la Casa de Cultura, uns treballs “molt esperats, i que el mes vinent d'octubre es posaran en marxa per a rejovenir l'edifici cultural més important de la nostra ciutat”.

Les obres es preveu que arranquen durant el mes d'octubre, i comptaran amb un termini total d'execució de dotze mesos. Amb la contractació de les obres, i segons el calendari de places, “es pressuposa que en unes setmanes es pot signar l'inici de les obres”, ha indicat.

Granel ha recordat que les obres impliquen una “intervenció fonamental per a resoldre els problemes de filtracions i humitats que afecten tant l'exterior de la infraestructura com a les dependències dels serveis municipals, situats en les seues instal·lacions”, i constitueix una inversió “molt important”, perquè la Casa de la Cultura “puga continuar molts més anys en funcionament albergant les activitats culturals de la ciutat”.

Les obres suposen la rehabilitació de totes les façanes de la Casa de la Cultura, i de la zona posterior, que s'ensostrarà per a guanyar espai en l'arxiu i en la zona de restauració del museu arqueològic. A més, el jardí arqueològic serà l'espai que més canvis patirà, ja que s'eliminarà la rampa existent, per a guanyar espai a tot el jardí, es desplaçarà tot el sistema de refrigeració, es restaurarà la façana de l'església de la Mercé, i es modificarà el paviment existent. Al mateix temps, una altra de les reformes importants serà la millora a la Biblioteca Municipal, i l'eliminació de filtracions i millora de canalitzacions.

Així mateix, els treballs de reforma i adequació també implicaran la millora energètica de tot l'edifici, que veurà renovats tots els sistemes de refrigeració que es troben en les diferents estades de l'edifici, per la qual cosa el plec comptabilitzarà millores en aquest aspecte en les propostes que es presenten. Il·luminació i sistemes d'eficiència energètica seran avaluats dins del mateix projecte, ja que, d'una banda, estarà l'obra de reforma i, d'altra banda, la millora en eficiència energètica de tot l'edifici.

L'edil ha subratllat que aqueixos treballs de rehabilitació es convertiran en “una de les obres més transcendentals en relació al patrimoni del municipi”, i ha incidit en què l'immoble “no és només dels més utilitzats, sinó que, a més, és el de major antiguitat”.

Igualment, ha recordat que es tracta d'un edifici que al llarg de la seua existència “ha passat per molts usos i ara, amb el cultural, ha de comptar amb una rehabilitació necessària perquè continue sent d'utilitat per a tota la ciutat”.

La Casa de la Cultura la Mercè va ser inaugurada a l'abril del 1991, després d'un extraordinari projecte de rehabilitació, però tal com ha assenyalat el regidor de Cultura i Patrimoni, des de llavors l'edifici “no ha comptat amb cap intervenció important per a solucionar els problemes de les seues instal·lacions”.