Pirimer festival de danza en Borriana, 'Dansa O'
Cinco compañías en el primer festival de danza 'Dansa O'
  • La plaça Major acollirà totes les actuacions durant les jornades del 20 i 21 de maig

  • El festival de dansa comptarà amb actuacions en directe i tallers per a la participació del públic

  • La companyia Marea Danza obrirà el festival amb l’espectacle Rueda, una revisió de la dansa popular valenciana, premiat en 2021


El nou festival de dansa “Dansa O” de Borriana s'estrenarà els pròximes dies 20 i 21 de maig a la plaça Major, amb la participació de cinc companyies que mostraran la dansa en tots els seus vessants i tendències, acostant-la al públic amb les representacions al carrer.

Cinc companyies formaran l'elenc d'aquest primer festival: Marea Danza, Iván Amaya, Clandestina, Takiri Art Company i Samuel y Lorena. El divendres 20 de maig a les 20 hores obrirà el festival la companyia Marea Dansa amb l'espectacle Rueda, una revisió de la dansa popular valenciana des d'un punt de vista contemporani.

En aquesta proposta artística, cinc dones connectades dansaran mirant cap a endavant per a crear una oda en la vida i en la terra i, com cinc peces de fang, participen en el ritu artesanal de girar el cos per a ser energia, potència i emoció. Una aproximació al folklore amb el qual aquesta singular companyia connecta amb les seues arrels i que ha sigut guardonat com a millor espectacle de carrer en els premis AAEE IVC 2021.

El mateix divendres a les 20.30 hores tancarà Iván Amaya, amb l'obra Estany, una fantasia coreogràfica de dansa contemporània inspirada en les quasi extintes cantiñas de la Rosa. Es tracta d'una al·legoria de moviments conformant una peça mal·leable i plena de plasticitat. Un diàleg viu, lliure i eclèctic del cos connectat amb les arrels i les vivències del seu creador.

El dissabte 21 de maig el festival arrancarà al matí amb un taller participatiu impartit per Alicia Herrero de l'Institut de Dansa Educocreativa i Social. Un taller de dansa per a famílies, amb una persona adulta més una xiqueta o xiquet a partir de quatre anys. Les inscripcions per a participar s'han de fer en el Centre de les Arts Martí de Viciana, ja que les places són limitades.

Ja a la vesprada, a les 20h, serà la companyia la Clandestina, la que presentarà l'espectacle Yanagi, una peça de dansa contemporània de format curt amb estil oriental que explora els diferents llenguatges del ball. Un espectacle protagonitzat pel simbolisme del salze de la mitologia japonesa.

A continuació, la Takiri Art Company proposarà Human, un cant en la lluita per la humanitat, la humanitat com a concepte i com a espècie. Vivim en un món ric i pròsper que hem convertit en un camp de batalla d'odi i separatisme social. Human és un crit cap al retrobament i la germanor, una parada en el temps i en l'espai que permeta escoltar, observar i sentir que és més el que ens uneix que el que ens separa.

I, finalment, tancarà el festival la companyia Samuel y Lorena, amb Eter.nido, una conversa entre dos ànimes que es troben a casa quan les seues llums són a prop. És una conversa profunda i alhora sintètica del moviment.

L'edil de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que “amb aquests cinc espectacles es pretén que el públic, els veïns i veïnes de Borriana descobrisquen les diferents modalitats de la dansa. Acostar la dansa a la ciutadania i que descobrisca la possibilitat de reflexionar, de gaudir, de participar amb la dansa, i que a la nostra ciutat és possible fer-ho”.

El marc de la plaça Major servirà d'escenari i d'espai per als espectacles de totes les companyies, que oferirà la Regidoria de Cultura, de la mà de l'Oficina d'Activitats Culturals i del Centre Municipal de les Arts Rafel Martí i la participació de l'Institut Valencià de Cultura.

El desenvolupament del festival “Dansa O” en l'espai urbà, ha continuat, pretén “aconseguir nous espectadors i aficionats a la dansa i crear nous públics a través de l'experiència de seguir els espectacles en viu i amb proximitat.”

Així, les representacions faran el pas des de les sales o espais convencionals a l'escenari urbà, per a un accés lliure per a tota la ciutadania. “Un dels objectius d'aquestes activitats és acostar la dansa al gran públic i que les persones puguen tindre una experiència artística en un lloc de representació no convencional”, ha manifestat Granel.