El Maig di Gras en el Puerto de Burriana
Maig di Gras 2022
  • Els dies 27, 28 i 29 de maig torna la música de les bandes de carrer a l'estil Nova Orleans i les acolorides cercaviles

  • Es complementa amb exposicions, presentacions de llibres, xarrades, murals, activitats formatives i la instal·lació d'una fira solidària

  • L'associació Soul Explosion renuncia enguany a la instal·lació de servei de bar perquè visitants i participants del festival realitzen les seues consumicions i compres en el comerç local i en l’hostaleria de la zona


La sisena edició del festival Maig de Gras, que se celebrarà el 27, 28 i 29 de maig, es trasllada al Port de Borriana per a recuperar els carrers i donar visibilitat al treball de les entitats de rescat civil humanitari.

El festival Maig di Gras va nàixer al maig de 2016, fruit de la col·laboració de l'associació cultural Soul Explosion i la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Borriana. En aquest període ha aconseguit convertir-se en tot un referent estatal en propostes de cultura de Nova Orleans i un exemple de microfestivals emergents, com testifiquen diversos mitjans especialitzats.

Després d'una edició suspesa per la pandèmia i l'última en 2021, que va haver de realitzar-se íntegrament en un teatre interior pel mateix motiu, els membres de l'associació dinamitzadora preparen una cita molt especial amb la vista posada en la Mediterrània.

Sobre aquest tema, l’associació organitzadora recorda que des de 2015 acudeixen al Port de Borriana embarcacions de la Flota de Rescat Civil Humanitari per a realitzar reparacions, proveïment i posada a punt. Aquest fenomen s'ha incrementat a poc a poc i actualment nou embarcacions tenen com a base operativa el port borrianenc.

El suport espontani de la societat civil de Borriana i comarques castellonenques va cristal·litzar en la fundació de l'Aurora Grup de Suport, una entitat sense ànim de lucre que coopera en diversos àmbits amb més de quinze ONG en tot Europa. Entre elles destaquen la catalana Open Arms o la basca Salvament Marítim Humanitari, així com entitats alemanyes, italianes i franceses.

L'organització del festival ha manifestat que en l'apartat cultural, aquesta nova cita té la vocació de “celebrar la vida al carrer de manera itinerant, conscient, gratuïta i inclusiva”. Sens dubte, el protagonisme “tornarà a ser de les Brass Bands, bandes de carrer a l'estil Nova Orleans, acompanyades de les acolorides Second Lines, cercaviles en què els participants ballen i gaudeixen de la música amb cridaners paraigües i collarets: la clara senya d'identitat del festival”, han assenyalat.

A la coctelera d'ingredients de Maig di Gras s'afig una de les claus de la cultura jamaicana, el Sound System. En aquesta edició s'instal·larà un equipament que emula el so i la naturalesa dels originaris. Pel festival passaran un gran nombre d'artistes i selectors amb diverses propostes musicals.

La proposta global de Maig di Gras es completa amb exposicions, presentacions de llibres, xarrades, murals, activitats formatives i la instal·lació d'una fira solidària amb diversos actors relacionats amb la cultura i les organitzacions solidàries. Prompte es publicarà tota la programació i els horaris.

Cal destacar que l'Associació Soul Explosion renúncia a la instal·lació de servei de bar amb l'objectiu que els visitants i participants de Maig di Gras realitzen les seues consumicions i compres en el comerç local i l’hostaleria de la zona. La finalitat és fer costat a l'economia de proximitat.

Per a l'organització, el Maig di Gras torna aquest 2022 “amb la intenció clara de posicionar-se com un festival d'accés lliure i gratuït, una proposta d'oci conscient, segur i responsable. Una proposta viva que s'adapta i modela atenent els canvis i les realitats del seu entorn. Una cita per a celebrar la vida i el poder del poble”.