Inauguración de la exposición del artista local Juan Carlos de la Torre
  • En la mostra, que estarà oberta fins al 23 de juliol, l'autor representa visualment el concepte de claustrofòbia, la limitació de moviment i el confinament

  • Pot considerar-se el recordatori de la petjada psicològica i social que la pandèmia ha deixat i deixarà en totes les persones


L'Ajuntament de Borriana ha programat per a aquest divendres, dia 4 de juny, a les 19 hores la inauguració de l'exposició ‘Claustrofòbia’ de l'artista local José Carlos de la Torre, en el Centre Municipal de Cultura la Mercè, que estarà oberta fins al 23 de juliol.

De la Torre proposa en l’últim treball una instal·lació amb fusta sota el títol Claustrofòbia, un terme que prové del llatí claustrum ‘lloc tancat’ i el sufix -fòbia ‘aversió exagerada a algú o alguna cosa’. Per tant, la claustrofòbia es refereix a la por als espais tancats i, més enllà d’això, també és el temor a qualsevol situació que implique tancament, restricció o confinament.

Des d'aquest punt de vista, l'artista enfoca el tema de l’obra en la resposta social i psicològica que el confinament ha produït en la població espanyola des que s'inicià el 13 de març del 2020. Per primera vegada en la història del nostre país, les persones passem per un confinament forçat i involuntari que va durar noranta-nou dies. Tres mesos i cinc dies de tancament que per a la major part de la població va tindre un efecte emocional dur i salvatge.

Del confinament, se n'han derivat problemes d'ansietat, depressió o estrès. L'aïllament social no ha passat sense deixar rastre per les nostres vides, i són aquesta sèrie d'emocions les que l'artista pretén evocar amb l'exposició del seu treball.

Es tracta d'una obra que representa visualment el concepte de claustrofòbia, amb el qual l'espectador podrà interaccionar i conversar. Les diferents peces de fusta, amb les seues formes i grandàries, intenten simular la limitació de moviment, la captura, el confinament i la claustrofòbia, per a suscitar en l'espectador l'emoció que d'ells es deriva.

És per això que el treball de José Carlos de la Torre pot considerar-se el recordatori de la petjada psicològica i social que la pandèmia ha deixat i deixarà en totes les persones.