Els serveis bibliotecaris municipals lideren les xifres a nivell provincial en préstecs per treballador i dia, préstecs per superfície o índex de rotació de les col·leccions

El Ministeri d'Educació, Cultura i Esport ha publicat a través de la Sudirecció General de Coordinació Bibliotecària les dades estadístiques pertanyents al passat 2015, i que han situat a la Biblioteca Municipal de Borriana com una de les més eficients i amb major nombre de préstecs de material dins del conjunt de la província de Castelló. L'evolució dels principals indicadors de rendiment que analitza de forma anual el ministeri han estat elaborats sobre un total de 68 poblacions de la província de Castelló, i corroboren el bon funcionament de la Biblioteca Municipal borrianenca que encapçala alguns dels índexs més representatius del treball diari que en ella es realitza. Tal com ha declarat el regidor de l'àrea de Cultura municipal, Vicent Granel, “totes les dades ofertes pel Ministeri deixen clar el gran funcionament de la nostra biblioteca, a més del treball que realitzen els treballadors, que els situen en molts aspectes, entre els més eficients a nivell provincial. Cal estar-los més que agraïts i lluitar per seguir millorant les seves condicions de treball vist que la implicació és total”. 
Així, el servei de Biblioteca de la ciutat supera en la gran majoria de punts analitzats per l'informe d'evolució a la mitjana extreta amb les dades dels 68 municipis analitzats dins de la província. Per començar, situa la mitjana de préstec de material per cada habitant de la ciutat en 1,57 punts, quan la mitjana amb prou feines aconsegueix el 0,90. Dins del llistat complet se situa en el cinquè lloc dins d'aquest apartat, on els quatre municipis que li precedeixen compten amb una població molt més baixa que la de Borriana. La implicació dels treballadors de la Biblioteca queda netament reflectida en l'indicador de préstecs per cadascun dels treballadors del servei, que se situa en un total de 13.625 préstecs, quan la mitjana provincial no arriba als cinc mil. I precisament l'índex de préstecs per treballador i dia està encapçalat per Borriana, ja que si la mitjana del conjunt de la província és de 9,80 punts, la de la capital de la Plana Baixa aconsegueix els 55,5. El segon a aparèixer dins d'aquesta classificació tan sols arriba als 29 préstecs per treballador i dia.
Però segurament les dues dades més significatius dins de l'informe realitzat pel Ministeri d'Educació i Cultura siguin els indicadors referents a la rotació de la col·lecció que posseeix cada biblioteca i als préstecs de documents audiovisuals, que a poc a poc s'han guanyat un lloc dins dels serveis bibliotecaris. En tots dos casos, la Biblioteca de Borriana situada en el CMC La Mercè les encapçala. La renovació constant del material fa que Borriana es destaqui amb un total d'1,54 punts, mentre que la mitjana no arriba als 0,50 i el segon índex més alt tan sols aconsegueix els 0,95 punts. I quant al préstec de material audiovisual, la xifra se situa en 5,78, la qual cosa multiplica per més de quatre punts a la mitjana provincial establerta en 1,24, i duplica al següent municipi amb més préstecs de tipus audiovisual que es queda en 2,26. Des del departament de Cultura i la mateixa Biblioteca esperen que les xifres continuen millorant durant els propers informes, ja que la recuperació del programa d'animació lectora que ofereix contacontes i visites a la Biblioteca Municipal és una eina més que servirà per donar la importància que es mereix i seguir fent créixer el servei oferit al CMC La Mercè.