La regidoria de Patrimoni i el departament d'Arquitectura de la Universitat de València acorden la realització de nous treballs després del descobriment de tres noves galeries durant l'últim any


La troballa de fins a tres noves galeries en el refugi de la Guerra Civil de Borriana realitzat durant l'última campanya promoguda per la regidoria de Patrimoni i la Universitat de València, ha obert una nova via de recerca dins dels treballs arqueològics realitzats a la zona. Així, l'Ajuntament ha anunciat que durant l'estiu es durà a terme un nou projecte d'excavacions que servixca per conèixer més a fons la infraestructura habilitada durant el període de la Guerra Civil per al refugi dels civils de la ciutat contra els bombardejos.
El màxim responsable de l'àrea de Patrimoni de l'Ajuntament de Borriana, Vicent Granel ja ha avançat que “el nostre objectiu és poder realitzar aquesta tercera campanya en el refugi antiaeri durant els mesos de juliol i agost, per aprofitar que en l'època estival es generen menys molèsties i puguem arribar a setembre amb el treball realitzat”. Segons ha detallat el mateix Granel “la segona de les campanyes dutes a terme a la zona del Camí d'Onda va treure a la llum la complexitat tant del refugi com d'algunes de les tècniques arquitectòniques realitzades en la seva construcció. Tal com vam anunciar una vegada van acabar aquells treballs, ara volem anar més enllà per conèixer en profunditat un dels elements arquitectònics claus per explicar el  que va succeir durant la guerra civil a la nostra ciutat”.
Tal com ja s'ha fet en els dos projectes d'excavació del refugi del Camí d'Onda, els treballs estan coordinats per la Universitat Politècnica de València, des de la qual l'arquitecte Iván Cabrera tornarà a ser l'encarregat de la direcció de les noves excavacions. Cabrera explica així el detall dels treballs que aquest estiu tornaran a produir-se en el refugi: “a part de les galeries, en la segona de les excavacions vam descobrir dos nous nínxols situats en el lateral del refugi, la qual cosa ens fa pensar que podem trobar més exemples d'aquest tipus en la continuació de les galeries”. Segons ha puntualitzat Cabrera “el problema que ens trobem va ser una solsida de terra que no permetia seguir avançant, així que ara els treballs s'iniciaran amb tasques d'apuntalament de tota la zona per poder seguir retirant terra. Cal tindre en compte que aquesta zona està a uns dotze metres de profunditat respecte de l'entrada del refugi, amb el que cal prendre totes les mesures de seguretat pertinents i per això apuntalar la zona és el més urgent”.
L'inici dels treballs està pendent de la confirmació per part de l'empresa de construcció contractada per l'Ajuntament que s'encarregarà d'aquestes labors, tot i que en les darreres hores ja ha instal·lat alguns dels elements de seguretat per iniciar els treballs. Encara que no s'ha pogut fixar la data concreta, s'espera que en les properes dues setmanes pugui tancar-se el calendari definitiu perquè en els mesos d'estiu puga dur-se a terme de forma completa la tercera de les campanyes en un refugi antiaeri que segueix sorprenent als responsables de patrimoni “per la seva riquesa arquitectònica i tècnica, i que esperem que en un futur gens llunyà oferixca una possibilitat més de revisitar a nivell turístic i científic la història de la ciutat en períodes com el de la guerra civil”.