El Musueu Arqueològic de Burriana restaura piezas íberas
Día Internacional de los Museos en Burriana
  • El Museu Arqueològic celebra el Dia Internacional dels Museus amb l’obertura de les portes en una visita virtual prèvia a la renovació total de les instal·lacions


El Museu Arqueològic Municipal de Borriana celebra hui, 18 de maig, el Dia Internacional dels Museus amb la presentació de huit peces restaurades procedents del jaciment iber de Torre d’Onda i amb l’obertura de les portes del museu, a través d'una visita virtual, abans de la renovació integral de les instal·lacions.

L'edil de Cultura, Vicent Granel, i l'arqueòleg municipal, José Manuel Melchor, han presentat les huit peces de ceràmica del jaciment costaner de Torre d’Onda, amb una antiguitat de més de 2.000 anys, que ara es podran contemplar pels visitants en les noves instal·lacions del museu.

Es tracta de huit noves peces del jaciment costaner, que han sigut restaurades en els laboratoris del museu al llarg de l’any passat, 2020, que corresponen a elements d'una vaixella itàlica, concretament de la zona de la Campània.

Les peces fragmentades havien estat guardades en els magatzems del museu des dels anys 80 del segle XX, quan van ser descobertes. Aquests atifells passaran a formar part de l'exposició permanent del museu, que amb això vol donar protagonisme al jaciment, un dels més importants de la costa valenciana, i per al qual, segons ha explicat Granel, l'Ajuntament “ja està en tràmits per a poder reiniciar els treballs en el moment que indiquen els professionals”.

D'altra banda, la presentació també ha servit per a commemorar el Dia Internacional dels Museus, i donar a conèixer una visita virtual a les sales d'exposició del museu arqueològic, a través de la qual poden descobrir les actuals instal·lacions, abans de la total renovació que les transformarà.

Així, a través de diferents plataformes en línia, els visitants virtuals poden realitzar un recorregut per l'exposició permanent del museu mitjançant un escenari de fotos 360º. Es pot accedir a través de la plataforma 360 (https://www.fotos360castellon.com/mam-borriana/) o de Google Maps (https://goo.gl/maps/ovvzcr2sxk7ijcc76).

Granel ha manifestat que l'objectiu del Dia Internacional dels Museus consisteix a conscienciar sobre el fet que són un important mitjà per a l'intercanvi cultural, l'enriquiment de les cultures i per al desenvolupament de la comprensió mútua, de la col·laboració i de la pau entre els pobles”.

Des de fa més de 40 anys, cada 18 de maig se celebra aquest dia, que en 2021 arriba amb el lema ‘El futur dels museus: recuperar i re-imaginar’. Amb aquesta campanya, que encapçala el Consell Internacional de Museus( ICOM) es convida les institucions, els seus professionals i les diferents comunitats relacionades a crear, imaginar i compartir noves pràctiques de (co)creació de valor, nous models de negoci per a les institucions culturals i solucions innovadores per als reptes socials, econòmics i mediambientals del present.