El presidente de la Diputación s ereúne con la alcaldesa de Borriana
Visita a Burriana del presidente de la Diputació José Martí
  • - El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha visitat l'Ajuntament de Borriana, on ha mantingut una reunió amb l'alcaldessa

  • - En la trobada han abordat temes com la gestió de residus i la signatura d'un conveni solucionar definitivament les pèrdues d'aigua en l'Escorxador de la Plana


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha valorat “positivament” que la Diputació Provincial de Castelló incloga en l'estudi que està redactant sobre els problemes existents en la costa de la província, les reiterades reivindicacions del municipi per a exigir les actuacions necessàries per a protegir i solucionar el problema d'erosió que pateix el litoral borrianenc.

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha visitat l'Ajuntament de Borriana, on ha mantingut una reunió amb l'alcaldessa, a la qual també han assistit altres membres de l'equip municipal de govern.

En la trobada, Safont ha aprofitat per a recordar al president de la Diputació que el govern municipal des de fa anys “alça la veu contra la regressió del litoral que es fa palès amb cada temporal”, i que ha reivindicat constantment que “es mamprenguen ja els projectes promesos i previstos en una de les quatre Estratègies, entre les quals hi ha els espigons i treballs pendents des de l'any 2015, de les obres necessàries per a protegir el tram de la Serratella i les Terrasses i de Sant Gregori”.

La Diputació de Castelló ha encarregat un informe que està elaborant l'empresa Hidtma, que és l'adjudicatària de l'assessoria tècnica, com a full de ruta per a reclamar solucions al Govern d'Espanya, i perquè actue amb urgència en el conjunt del litoral de la província de Castelló per a solucionar els problemes de regressió que es pateixen des de fa anys.

L'alcaldessa de Borriana ha insistit que el municipi encara no té solucionades les seues reivindicacions que durant anys s'han reclamat reiteradament a través d’escrits i reunions periòdiques. En aquesta línia torna a exigir que es complisquen els compromisos i “s'avance en ferm en les actuacions previstes, tan urgents com necessàries, de regeneració i protecció de la costa de Borriana”, i ha urgit de nou a “executar-les en el menor temps possible, de manera que es frene la regressió costanera i es minimitzen els efectes dels temporals dotant-les del pressupost necessari”.

Per tant, ha aplaudit la iniciativa de la Diputació de Castelló perquè es tracta de “sumar i amplificar la veu dels ajuntaments afectats i fer força a Madrid a través d'un document que plasmarà la problemàtica existent al llarg de la costa de Castelló i les actuacions que haurien de dur-se a terme per a resoldre-les”.

Dins dels treballs programats pel Govern per a la protecció del litoral sud, el municipi compta amb dos accions d'urgent execució. Es tracta de la construcció de dos espigons, un en la desembocadura del riu que proporcionaria la protecció que necessiten les Terrasses i el port, i un altre en el camí de les Tancades per a resguardar la zona de la Serratella, que contribuiria a crear una nova platja d'arena de més de 800 metres.

Gestió de residus

En la reunió Martí i Safont també han parlat sobre la problemàtica de la gestió dels residus dels municipis, la solució dels quals passa “pel diàleg i l'acord”. Sobre aquest tema han posat en relleu la necessitat d'avançar en la millora de la planta d'Onda de tractament i reciclatge de residus de l'empresa pública Reciclats de Residus la Plana SA (Reciplasa), participada per l'Ajuntament de Borriana amb els de Castelló, Almassora, Benicàssim, Vila-real, Onda, Betxí i l'Alcora.

Les obres de millora i ampliació de les instal·lacions serviran per a ser més eficients reduint l'impacte ambiental i econòmic dels residus que es generen i a més, amb aquestes modificacions, la planta s’adequarà a la normativa més exigent de la Unió Europea.

Per a Safont, és necessari que la ciutadania es consciencie que “com menys residus arriben a Reciplasa, menor serà el cost del tractament, i si el cost és menor per a l'Ajuntament, menor serà la taxa per als veïns i veïnes”, i perquè això siga possible “hem de separar en origen en els contenidors groc, blau i verd”.

Canonades de l'escorxador

Així mateix, durant la reunió han abordat el conveni de col·laboració que les dos institucions estan preparant sobre l'Escorxador de la Plana situat a Borriana, per a solucionar definitivament les freqüents i abundants fuites d'aigua per deficiències en les canonades. L'acord serà subscrit en breu per a mamprendre conjuntament les obres de canvi de les instal·lacions de les canonades.