Día Orgullo LGTBIQ+ en Burriana 2022
lectura y performance día orgullo lgtbiq+ 2022
  • - Una performance i la lectura del manifest tanquen un mes d'activitats en defensa dels drets LGTBIQ+

  • - Els distintius en suport del col·lectiu LGTBIQ+ estaran visibles fins al 9 de juliol i encara pot visitar-se l'exposició Queer Hispania” en el Centre Municipal de Cultura la Mercè


L'Ajuntament de Borriana va commemorar ahir de vesprada el Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQ+ amb la lectura del manifest institucional a les portes del consistori i sota la bandera de l'arc de Sant Martí, amb una nodrida representació de la corporació municipal.

Després de les campanades de les 20 hores que van marcar l'hora, es va iniciar l'acte institucional amb una performance interpretada per Maria Fernanda Díaz Relova “Teté de Linares” i Lluc Moreno Sandalines, que simbolitzava com les noves generacions poden anar avançant gràcies al camí que han aplanat seguint la metàfora de la peça artística, els i els pioneres en la lluita LGTBIQ+.

Aquesta interpretació que va acabar amb un sonor aplaudiment va permetre recordar a les persones presents tot el camí recorregut en la conquesta de drets i llibertats, tant individuals com col·lectius, que han anat aconseguint fins a arribar al moment actual i reivindicar la necessitat de tindre present el que ha costat aquest avanç i el sofriment que ha suposat a moltes famílies i persones a nivell individual.

La lectura de la moció plenària aprovada al juny de l’any passat i que, en paraules de la regidora d'Igualtat, Inclusió i Diversitat, Maria Romero “continuava molt vigent malgrat haver passat ja un any”, es va realitzar a tres veus entre l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, la Regidora d'Inclusió, Maria Romero, i la Regidora Chelo Suay, en representació de PSOE, Compromís i PP i la regidora no adscrita, M. Jesús Sanchis, per a simbolitzar la unió dels tres grups polítics municipals, en la defensa dels acords presos en la proposta de resolució que van secundar en el seu moment.

Després de la lectura de la moció, els representants municipals al costat dels intèrprets de la peça artística van pujar al balcó de l’Ajuntament per a penjar una pancarta en suport al col·lectiu LGTBIQ+ en la qual pot llegir-se: “Borriana celebra la diversitat i diu NO a la lgtbifòbia”.

A aquest suport públic se suma la bandera del col·lectiu LGTBI que penja ja en la façana del Centre Municipal de Cultura la Mercè i on encara pot visitar-se l'exposició “Queer Hispania”. Els dos símbols es pengen després que el defensor del poble en l’àmbit estatal indicara en resposta a les associacions en defensa dels drets LGTBI que van elevar la consulta sobre si era o no legal penjar la bandera del col·lectiu en espais municipals que, efectivament, no es tractava de cap bandera no oficial si no que més concretament es tracta d'un símbol en representació de tot un col·lectiu de persones.

Romero en la seua intervenció va recordar als presents que la programació preparada així com la lectura del manifest responien al que s’havia aprovat en seu plenària així com a una mesura del Pla d'Igualtat Municipal aprovat també en el plenari.

Així mateix, va explicar que els distintius en suport del col·lectiu LGTBIQ+ estaran visibles fins al 9 de juliol “perquè tothom tinga present que Borriana és una població diversa i que en la seua majoria celebrem aquesta diversitat i diem no a les violències i les discriminacions, més encara aquelles que ataquen els col·lectius més vulnerables i en aquest cas les que tinguen origen en l'homofòbia, bifòbia, lesbofòbia o transfòbia”.