Fin de semana en Burriana celebrando la diversidad LGTBIQ+
Fin de semana de diversidad LGTBIQ+ en Burriana 2022
  • - Aquest cap de setmana passat Borriana s'ha convertit en l'epicentre de la reivindicació dels drets LGTBIQ+


Borriana ha celebrat la seua diversitat durant un dilatat cap de setmana amb una àmplia programació LGTBIQ+ organitzada per l'Ajuntament de Borriana dins de les jornades Celebrant la Diversitat 2022”, que en tres dies ha convertit la ciutat en l'epicentre de la reivindicació dels drets LGTBIQ+, a través d'una exposició, una trobada de famílies i un musical.

Així, l'espai expositiu de la CMC la Mercè va acollir el divendres la inauguració de l'exposició “Queer Hispania”. Exposició comissariada per David Trullo en col·laboració amb el Departament de Cultura de l'Ajuntament de Borriana, Lambda i l'Associació Cultural Visibles. Trull, comissari de l'exposició, va realitzar una visita guiada davant un saló replet que va comptar amb la presència d'autoritats municipals, així com grans artistes locals de varietats com Alfredo Rey o Teté Linares, que han cedit indumentària per a l'ocasió.

L'exposició, que pot visitar-se fins al 24 de juliol, és un projecte que ofereix un recorregut des de 1920, a través de diferents suports per a mostrar com molts dels símbols patris i estereotips van ser també utilitzats per a traure a la llum la llibertat individual en un temps en què la censura i l'opressió imperaven davall d’unes estrictes normes morals. No obstant això, en l'imaginari col·lectiu, aqueixa lluita valenta per ser lliure ha romàs més prompte com un estereotip que ha marcat la manera de situar-se davant del col·lectiu LGTBIQ+.

Diumenge de matí va tindre lloc una trobada de famílies, la “Festa de les Famílies”, per a posar en valor els diferents models de família. L'antic càmping va ser el lloc triat per a celebrar un matí festiu i de trobada entre diferents famílies que van poder compartir inquietuds i crear xarxa entre elles, en un acte organitzat per l'Ajuntament de Borriana, CC.OO., Col·lectiu QueerFest i Families LGTBI.

La trobada va comptar, a més, amb la col·laboració d'Espai Autisme Borriana, Tòtem, Nova Infància, Llibreria Genios Lectores i A los brazos de mamá. Alhora que els i les més xicotetes jugaven, participaven en un concurs de dibuix o gaudien d'un contacontes, va haver-hi espai per a conèixer la realitat de l'acolliment familiar, les necessitats de les “famílies blaves” que és com s'identifiquen aquelles famílies en què algun membre té el trastorn d'espectre autista o les famílies monoparentals o homoparentals. Va ser una manera de teixir xarxa entre elles, així com conèixer entitats que lluiten per defensar la diversitat familiar i els drets de les persones LGTBIQ+.

L'última cita del cap de setmana va tindre lloc el diumenge de vesprada amb el musical Libérate, tribut a Rafael Conde “El Titi”, al Teatre Payà, que va penjar el cartell de sold out i que va comptar fins i tot amb l'assistència del club de fans i la participació d'assistents de poblacions veïnes.

De la mà del castellonenc Juanra Castillo, en el musical es va poder gaudir d'un guió variat i divertit que va recórrer la trajectòria d'aquest artista de renom de la cobla espanyola i les seues col·laboracions amb altres artistes de l'època. També, durant l'actuació, hi va haver moments per a la reivindicació dels drets LGTBI i la celebració de la diversitat, la llibertat individual i la necessitat de respecte que van arreplegar grans ovacions del públic.

La pròxima cita de la programació de l'Orgull LGTBI borrianenc,Celebrant la Diversitat 2022”, tindrà lloc dissabte que ve 18 de juny amb l'assistència a la manifestació de l'orgull organitzada per la Plataforma LGTBIQ+ de Castelló, per a participar en la delegació borrianenca que es prepara per a sumar la reivindicació local a aquesta cita castellonenca pels drets LGTBIQ+.