Jornades LGTBIQ+ Borriana 2022
  • - Se celebrarà del 8 al 28 de juny amb diverses activitats com ara cinema, exposicions, activitats escolars, el musical tribut al Titi o el manifest institucional LGTBIQ+

L'Ajuntament de Borriana celebra el Dia de l'Orgull LGTBI amb l'organització de les Jornades “Celebrem la diversitat” que se celebraran del 8 al 28 de juny amb diverses activitats com ara cinema, exposicions, activitats escolars, el musical tribut al Titi o el manifest institucional LGTBIQ+, entre d’altres.

La regidora d'Igualtat, Maria Romero, i el regidor de Cultura, Vicent Granel, han presentat la programació que se realitzarà al llarg del mes de juny. Unes jornades que van nàixer en 2016 amb l'objectiu de defensar els drets de les persones LGTBIQ+ a la ciutat.

La primera activitat tindrà lloc el pròxim 8 de juny amb la projecció de la pel·lícula No desearás al vecino del quinto, d'Alfredo Landa, amb la participació de Mario Lecumberri, secretari del Grup de Majors, que farà una anàlisi i comentari del llargmetratge des de la perspectiva LGTBIQ+.

El divendres 10 de juny a les 20h al CMC la Mercè s'inaugurarà l'exposició “Queer Hispània”, comissariada per David Trullo, amb la col·laboració de Lambda i de l'Associació Cultural Visible. Un projecte expositiu que ofereix un recorregut a través de documents de la utilització “enrevesada” de molts símbols patris i estereotips que han servit per a fer un retrat de la identitat col·lectiva carregada de prejudicis. Uns prejudicis que sens dubte han influït en la percepció de la sexualitat i l'afectivitat i el desenvolupament de la lgtbifobia.

El diumenge 12, al matí, se celebrarà la Festa de les Famílies Diverses en l'antic càmping de l'Arenal, coorganitzada entre l'Ajuntament de Borriana, Comissions Obreres, el col·lectiu QueerFest i l'Associació de famílies LGTBI de Castelló, i la col·laboració d'Espai Autisme Borriana, Tòtem, Genis Lectors i l'Associació Nova Infància d'acolliment familiar.

El mateix diumenge de vesprada, a les 19h i al Teatre Payà, està previst el Tribut a Rafael Conde El Titi”, Libérate, el Musical és un homenatge tribut a un dels artistes més peculiars i rellevants del territori valencià. Les entrades ja estan a la venda en <entradesborriana.com>.

Finalment, cal destacar que s'ha elaborat des de la Unitat d'Igualtat, i supervisat per l'oficina ORIENTA, situada a Castelló, una enquesta per a conèixer la situació de les persones LGTBIQ+ en el municipi, conèixer i poder identificar les persones que vulguen col·laborar.

L'enquesta es distribuirà en les xarxes municipals i en la web municipal, i també es difondrà per tots els centres educatius una unitat didàctica per a poder treballar la referència pel dret a la identitat, expressió de gènere i orientació sexual.

Romero ha assenyalat que la defensa dels drets LGTBIQ+ “ve recollida en el Pla d'Igualtat Municipal” i, per això, “s'ha programat un autobús per a assistir a la manifestació per l'orgull LGTBIQ+ el 18 juny a les 19h a Castelló”.

L'autobús eixirà a les 18h de la zona del riu i, per a apuntar-se, només s'ha d'enviar un correu a igualdad@burriana.es o al telefono 691674229.