Mostra agroalimentaria para escolares 2023
  • - Alumnes de 1r i 2n d'ESO de diferents centres educatius han gaudit d'un esmorzar saludable a base de suc de taronja i pa amb oli, i de la xarrada “Som el que mengem”


Amb l'objectiu de donar a conèixer els productes de la Plana i els beneficis i els avantatges d'una alimentació saludable, avui al voltant de 1.000 alumnes de 1r i 2n de l'ESO dels centres educatius de la ciutat han gaudit d'un esmorzar saludable a base de suc de taronges de Borriana i pa amb oli d'oliva verge extra (AOVE), al Centre Municipal de Cultura la Mercè.

Aquesta iniciativa s'emmarca en el cicle de conferències programades en la Mostra de Qualitat Agroalimentària de la Plana organitzada per l'Ajuntament i la Cooperativa Agrícola Sant Josep de Borriana.

A més del desdejuni, l'alumnat ha participat en una conferència sobre l'alimentació saludable, “Som el que mengem”, a càrrec de Paloma Roures Edo, consultora d’AOVE d’Intercoop Consultoria.

Una xarrada en què els joves han descobert tant el valor dels cítrics en el municipi, com la necessitat de portar a terme una dieta equilibrada en la qual la taronja, producte agrícola característic de la ciutat, estiga present.

Juntament amb l'alumnat han assistit a la conferència l'alcaldessa, Maria Josep Safont, el regidor d'Agricultura, Vicent Granel, el director de la Cooperativa Sant Josep, Juan Vicente Moros, a més dels regidors d’Educació i Medi Ambient i algunes representants de l'associació d’Ames de Casa de Borriana. Tots ells els han animat a consumir “taronges de Borriana”.

L'alcaldessa, en la seua intervenció, ha agraït a l'associació d’Ames de Casa, a la Cooperativa, als tècnics municipals i al professorat la seua col·laboració en l'organització de l’activitats, així com en la promoció “dels nostres cítrics i dels nostres productes de proximitat”, per a inculcar des de la infància la consciència sobre els beneficis de l'alimentació saludable.

Safont també ha explicat als centenars d'alumnes assistents que l'objectiu és mentalitzar i sensibilitzar sobre el consum saludable, perquè “una bona educació per a la salut requereix tot un procés d'ensenyament i aprenentatge amb la finalitat d'adquirir uns hàbits que ens facen dur una vida més saludable”.

- El regidor d'Agricultura, Vicent Granel, i els representants de la Cooperativa Agrícola Sant Josep de Borriana, José Montoliu i Juanvi Moros, han presentat la nova edició que tindrà lloc els dies 30 i 31 de gener i 2 de febrer

- 12 establiments del municipi participaran en la XIV edició de les Jornades de la Taronja, organitzada per l'Associació d'Hostaleria de Borriana, des de demà 27 de gener fins al 12 de febrer


El regidor d'Agricultura, Vicent Granel, ha presentat amb el president de la Cooperativa Agrícola Sant Josep de Borriana, José Montoliu, i del seu director, Juan Vicente Moros, una nova edició de la Mostra de Qualitat Agroalimentària de la Plana Baixa, que tindrà lloc els dies 30 i 31 de gener i 2 de febrer, emmarcada en les festes patronals de Sant Blai i que enguany posa l'accent en els beneficis i els avantatges dels productes de proximitat.

A més, en el mateix acte, la regidora de Turisme, Sara Molina, ha donat a conèixer la XIV edició de les Jornades de la Taronja, organitzades per l'Associació d'Hostaleria de Borriana, que es realitzaran des de demà 27 de gener fins al 12 de febrer, en les quals participaran 12 establiments del municipi que, precisament, portaran a la pràctica l'ús dels productes de proximitat i especialment del producte estrella de Borriana, la taronja.

En aquesta ocasió, la Mostra aposta en les conferències programades per posar en valor el producte de proximitat destacant les seues possibilitats, els seus valors d'alimentació saludable i de qualitat, per ser de temporada i haver sigut cultivat o produït prop del lloc de consum.

Vicent Granel ha posat en valor la Mostra en la promoció “dels nostres cítrics, dels productes de proximitat i de l'alimentació saludable”, i ha reivindicat la citricultura com a “patrimoni”, al mateix temps que ha sol·licitat a les diferents administracions “la seua implicació i ajuda en la busca de solucions per a la crisi i els problemes que està patint el sector citrícola”.

José Montoliu, després d'agrair a l'associació d’Ames de casa i a l'Ajuntament la seua col·laboració en la Mostra, ha explicat que les conferències se celebren des de fa 24 anys, i s'ha convertit en “una ferramenta més per a oferir a la ciutadania informació referent a l'alimentació, l'agricultura i en un fòrum entre persones que, d'una forma o d’una altra, estan lligades als sectors econòmics que tenen a veure amb l'agroalimentació”.

Per part seua, Juan Vicente Moros en la seua intervenció ha informat de les diferents conferències que inclou la Mostra. Així, la primera conferència serà el dilluns 30 de gener a partir de les 17.30h en la sala de plens municipal, a càrrec del diputat provincial de Desenvolupament Rural, Santiago Pérez, sobre “Castelló, ruta de sabor”.

El dimarts 31, a la mateixa hora i també en la sala de plens del consistori tindrà lloc la conferència de la tècnica de la D.O. Arròs de València, Sara Aymerich, sobre “Denominació d’origen de l’arròs de València. Autèntic per tradició”. En aquesta mateixa jornada, l'Associació d'Hostaleria de Borriana ha preparat una sorpresa per a les persones assistents.

Sobre aquest tema, Moros ha destacat la transcendència, la rendibilitat, els beneficis i els avantatges que aportaria la implantació de la denominació d'origen de la clementina de la Plana.

A més, el dijous 2 de febrer en el Centre Municipal de Cultura la Mercè hi haurà dos conferències dirigides a l'alumnat de 1r i 2n de l'ESO, referents a l'alimentació saludable “Som el que mengem”, a càrrec de Paloma Roures, consultora d’AOVE d’Intercoop Consultoria. En finalitzar cada conferència podran degustar suc de taronja i pa amb oli de les comarques castellonenques.

Paral·lelament, com ja és tradició en la Mostra Agroalimentària, l'associació d’Ames de casa de Borriana s'encarregarà a més de participar activament en les conferències, de col·laborar ajudant a preparar la degustació de productes de proximitat oferits per Taula supermercats Borriana, amb la col·laboració de Bagu, la Cabanenca, Finas Horneados, Licores Flor de Azahar i Papas Garcia.

Finalment, el regidor, Vicent Granel, i els responsables de la cooperativa, Montoliu i Moros, han volgut convidar “a tots els veïns i veïnes de Borriana i de les localitats de la rodalia a participar en les conferències que han preparat amb tanta il·lusió”.

- La Cooperativa Agrícola Sant Josep és l'encarregada de dur a terme el manteniment amb l'ajuda del consistori

- El consistori va ajudar amb 15.000 euros l'any passat en la construcció de l'insectari actual


L'Ajuntament de Borriana ha apostat un any més per la lluita biològica per a combatre una de les plagues més importants que ha afectat la citricultura valenciana, especialment a la comarca de la Plana, com és el cotonet de Sud-àfrica, segons ha destacat l'edil d'Agricultura, Vicent Granel.

Per a aquest fi, el consistori destina aquest any 12.000 euros per a ajudar en el manteniment d'un insectari que permetrà realitzar soltes de cryptoleamus, un insecte depredador del cotonet per a la pròxima campanya de floració de les taronges, entre altres insectes.

Al cap d'un any en funcionament, ja s'han realitzat les primeres soltes en els camps del municipi. Vicent Granel ha visitat les instal·lacions de l'insectari acompanyat pel director de la cooperativa, Juanvi Moros, i el tècnic, Armando Albert, i ha explicat que és “necessari” el suport a aquestes iniciatives, i també que les administracions públiques “donem el nostre suport econòmicament”.

És el segon any que l'Ajuntament de Borriana col·labora en la construcció i manteniment de l'insectari. El primer any ho va fer amb una aportació de 15.000 euros, i en aquesta segona edició torna a donar el seu suport amb 12.000 euros a fi que la batalla biològica siga el més completa possible per als tarongerars de Borriana”.

L'insectari consta de dos mòduls de 30 metres quadrats preparats amb totes les mesures per a poder albergar i criar en concret el cryptoleamus en condicions adequades.

L'acord entre el consistori i la cooperativa té com a objectiu afavorir la lluita natural contra les plagues i, especialment, contra el cotonet de Sud-àfrica. Granel ha agraït a la cooperativa la instal·lació i manteniment de l'insectari a Borriana i, per això, l'Ajuntament torna a donar suport a una mesura que pot ajudar l'agricultura en tot el terme municipal de la nostra ciutat”.

Al cap d'un any de funcionament, i amb l'experiència obtinguda, es preveu que el resultat final durant l'any vaja millorant, i les tècniques en els insectaris també es perfeccionen per a obtindre el millor resultat possible.

Finalment, el responsable municipal d'agricultura ha recordat que la lluita contra el cotonet de Sud-àfrica “ha d'estar secundada per les administracions municipals, les més pròximes als agricultors, encara que també han d'estar en la mateixa línia la Generalitat Valenciana i el Ministeri, que també han de proposar mesures per a pal·liar una plaga que no han creat els nostres llauradors, i que ens ha vingut de fora pels escassos controls de la fruita que existeixen en països tercers”.

El Ayuntamiento reparte clementinas para nochevieja 2022
  • - Aquest matí l'Ajuntament ha repartit més de 500 malles de clemenules de mig quilo en el mercat del dimarts, que sumat al repartiment als col·les ja són més de 2.000 quilos distribuïts

  • - L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont; amb el regidor d'Agricultura, Vicent Granel; el president de la Cooperativa Sant Josep, José Montoliu, i el director, Juan Vicente Moros, han animat la població a consumir clemenules

L'Ajuntament de Borriana ha repartit aquest matí en el mercat exterior del dimarts més de 500 malles de mig quilo de clemenules per a promoure que els gallets de clementina “siguen els protagonistes en les taules valencianes per a donar la benvinguda a 2023”, i d'aquesta manera apostar per “l'agricultura local”.

Amb aquesta iniciativa el consistori de la capital de la Plana Baixa reivindica, un any més, el ja tradicional consum de gallets de clemenules per a les 12 campanades de la Nit de Cap d'any, una alternativa al raïm impulsada per a recolzar el sector citrícola local.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont; amb el regidor d'Agricultura, Vicent Granel; el president de la Cooperativa Sant Josep, José Montoliu, i el director, Juan Vicente Moros, que han participat en el repartiment d'aquest matí, han animat la població a consumir clemenules en les llars en la primera nit de l’any.

Amb el repartiment d'avui de més de 250 quilos de clementines, que se sumen a la distribució de vora 2.000 quilos la setmana passada entre els centres educatius d'Infantil i Primària del municipi, se superen de llarg els 2.000 quilos de clementines repartides per a la campanya d'enguany.

Així mateix, han destacat que aquesta activitat serveix per a aconseguir que la clemenules “siga l'encarregada d'acompanyar la Nit de Cap d'Any” i, alhora, “donar a conèixer la campanya de promoció i de posada en valor de la marca de qualitat de la clemenules de la Plana, la clementina més famosa, més tradicional i més nostra”.

Segons ha explicat el regidor d'Agricultura, entre el repartiment de clemenules que el consistori i la Cooperativa Agrícola van realitzar la setmana passada en els centres educatius i la realitzada avui, ja s'han repartit més de 2.000 quilos de clemenules de la Plana.

La campanya “Aquest Cap d’Any, els 12 campanades amb 12 gallets de clementina” també està impulsada pel consistori juntament amb la Cooperativa Agrícola Sant Josep i pretén que la clementina, “nau insígnia de l'agricultura borrianenca”, siga la protagonista de l'entrada del nou any.

Per a Vicent Granel, “portar les clementines a totes les llars” és un gest per a “donar suport al consum de proximitat i als agricultors locals”. A més, ha incidit que d'aquesta manera es vol “visibilitzar la situació de l'agricultura de la Plana Baixa”, alhora que es promou “el consum d'un producte molt saludable per les seues característiques” i “es fa costat al sector citrícola autòcton i als seus agricultors”.

També serveix per a col·laborar en la promoció de la primera campanya de l'Associació per a la diferenciació i posada en valor de la qualitat de la clemenules de la comarca de la Plana, amb la finalitat d'aconseguir que siga “marca de qualitat” i, a llarg termini, “una denominació d'origen que ajude al fet que els agricultors puguen cobrar per ella tot el que inverteixen”.

El regidor d'Agricultura, Vicent Granel, i el director de la Cooperativa Sant Josep, Juan Vicente Moros, han destacat que la iniciativa serveix per a ajudar en la promoció de la campanya de l'Associació per a la diferenciació i posada en valor de la qualitat de la clemenules de la comarca de la Plana de la província de Castelló. És la segona edició d'aquesta iniciativa, que l'any passat va tindre tan bona acollida entre els escolars, i també dels familiars que van rebre les taronges i el missatge a casa.

Tota pedra fa paret, i el repartiment de la clemenules en els centres educatius de Borriana pretén que totes les famílies del nostre municipi coneguen la importància d'aquesta clementina per a la citricultura valenciana i borrianenca”, han subratllat, i, sobretot, que es consolide i es prenga consciència per part de tota la ciutadania per a aconseguir que siga “marca de qualitat” i, a llarg termini, “una denominació d'origen que ajude al fet que els agricultors puguen cobrar-hi tot el que inverteixen”.

Per tant, durant aquests dies s'han repartit més de 1.800 malles d'un quilo de clemenules en els 10 centres educatius d'Infantil i Primària de la ciutat, i en el CEE Pla d’Hortolans, acompanyades d'un punt de llibre on es dona a conèixer “La reina de la Plana”, que no és una altra que la clemenules, “la varietat reina de la nostra terra, cultivada de manera tradicional pels nostres agricultors”, han afirmat Granel i Moros.

Es tracta d'aprofitar la campanya de promoció de la clemenules per a donar la benvinguda al nou any, perquè “és una bona oportunitat per a aconseguir que la clementina siga l'encarregada d'acompanyar la Nit de Cap d'Any i, alhora, donar a conèixer la campanya de posada en valor de la clementina més famosa, més tradicional i més nostra”.

- En els centres educatius del municipi, a fi de donar a conéixer la campanya de la Marca de Qualitat “Clemenules de la Plana”

- El pròxim 27 de desembre en el mercat dels dimarts es repartiran malles de taronges per a promoure que els gallons de clemenules siguen els protagonistes per a acomiadar el 2022


L'Ajuntament de Borriana reparteix durant aquesta setmana en els centres educatius d'Infantil i Primària del municipi al voltant de 1.600 quilos de clemenules a fi de donar a conéixer la Marca de Qualitat “Clemenules de la Plana”, i farà el mateix en el mercat de dimarts que ve amb 250 quilos de clemenules més per a promocionar entre els veïns i veïnes de Borriana la taronja més important que produeix la comarca de la Plana.

El regidor d'Agricultura, Vicent Granel, i el director de la Cooperativa Sant Josep, Juan Vicente Moros, han destacat que la iniciativa serveix per a ajudar en la promoció de la campanya de l'Associació per a la diferenciació i posada en valor de la qualitat de la clemenules de la comarca de la Plana de la província de Castelló. És la segona edició d'aquesta iniciativa, que l'any passat va tindre tan bona acollida entre els escolars, i també dels familiars que van rebre les taronges i el missatge a casa.

Tota pedra fa paret, i el repartiment de la clemenules en tots els centres educatius de Borriana pretén que totes les famílies del nostre municipi coneguen la importància d'aquesta clementina per a la citricultura valenciana i borrianenca”, han subratllat, i, sobretot, que es consolide i es prenga consciència per part de tot el món per a aconseguir que siga “marca de qualitat” i a llarg termini “una denominació d'origen que ajude al fet que els agricultors puguen cobrar tot el que hi inverteixen”.

Durant aquests dies s'han repartit 1.600 malles d'un quilo de clemenules en els 10 centres educatius d'Infantil i Primària de la ciutat, i en el CEE Pla d’Hortolans, acompanyades d'un punt de llibre on es dona a conéixer “La reina de la Plana”, que no és res més que la clemenules, “la varietat reina de la nostra terra, cultivada de manera tradicional pels nostres agricultors”, han afirmat Granel i Moros.

Amb això, han assegurat, “recuperem la nostra clemenules, artesana i sostenible”, i tot l'alumnat d'Infantil, i de primer i segon de Primària reben hui la malla de clemenules i el punt de llibre per a tindre present aquest Nadal que “consumir taronja valenciana, i clemenules, ha de ser una prioritat a casa nostra”.

 

12 gallons per a la Nit de Cap d'Any

De la mateixa manera, segons han explicat Vicent Granel i Juan Vicente Moros, el pròxim 27 de desembre en el mercat del dimarts es repartiran malles de taronges per a promoure que els gallons de clemenules “siguen els protagonistes en les taules valencianes per a despedir 2022”, tal com ja s'ha fet en anys anteriors, per a arribar als 250 quilos més de clementines per a repartir.

Es tracta d'aprofitar la campanya de promoció de la clemenules per a despedir l'any, perquè “és una bona oportunitat per a aconseguir que la clementina siga l'encarregada d'acompanyar la Nit de Cap d'Any i, alhora, donar a conéixer la campanya de posada en valor de la clementina més famosa, més tradicional i més nostra”.

- El director general de Desenvolupament Rural amb l'alcaldessa de Borriana, el regidor d'Agricultura i el director de la Cooperativa Agrícola Sant Josep de Borriana, han visitat la mostra

- Demà divendres 14 d'octubre es clausura aquesta activitat educativa que ha resultat tot un èxit de participació

El director general de Desenvolupament Rural, David Torres, acompanyat de l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, el regidor d'Agricultura, Vicent Granel, i el director de la Cooperativa Agrícola Sant Josep de Borriana, Juan Vicente Moros, han visitat l'exposició itinerant “En busca de les llavors perdudes”, que ha comptat amb la concurrència de més de 750 alumnes dels centres educatius de la ciutat.

Demà divendres 14 d'octubre es clausura aquesta activitat educativa que ha resultat tot un èxit de participació. L'exposició ha girat a l'entorn de les varietats agrícoles tradicionals i el consum de productes agroecològics de proximitat i temporada. Aquest projecte sorgeix de la necessitat d'educar i acostar a les famílies a hàbits de consum més responsables, sostenibles i compromesos amb el planeta i amb la pròpia salut.

En aquest sentit Maria Josep Safont ha apuntat que realitzar aquest tipus d'activitats és “essencial per a acostar a les famílies, i especialment als xiquets, les xiquetes i joves als hàbits de consum responsables i sostenibles, compromesos amb el planeta i la pròpia salut”, perquè “el futur passa per posar en valor l'agricultura sostenible”, ha afegit.

Per part seua, Vicent Granel ha ressaltat l'àmplia participació dels escolars del municipi, i ha posat en valor la seua importància en aconseguir “vincular emocionalment els xiquets amb l'agricultura”.

La mostra ha estat en el CMC la Mercè des del passat 29 de setembre i demà serà clausurada. Es tracta d'una exposició en forma d'escape room en què els participants han comptat amb un temps determinat per a travessar diferents escenaris i recopilar pistes amb l'objectiu de resoldre el misteri de Super Orti.

 

Taller escolar

Així mateix, durant el temps que ha durat l'exposició s'han realitzat diferents sessions del taller escolar “Som agroecològics, lluitem contra Globàrium”, una activitat en què els xiquets i xiquetes dels centres educatius de Borriana han tingut la possibilitat d'aprendre els beneficis que té consumir productes ecològics i de proximitat.

L'objectiu d'aquest taller, ha manifestat el director general de Desenvolupament Rural, és en definitiva “mantindre els aliments saludables i la forma de vida dels qui els produeixen i treballen” i, al mateix temps, “afavorir el compromís amb el consum responsable i la lluita contra el canvi climàtic perquè a més es busca promoure la transició cap a un model agroalimentari incloent, equitatiu i sostenible”.

- Del 29 de setembre al 14 d'octubre al CMC la Mercè


L'Ajuntament de Borriana rep l'exposició itinerant “En busca de les llavors perdudes”, una activitat educativa que gira a l’entorn de les varietats agrícoles tradicionals i el consum de productes agroecològics de proximitat i temporada, que estarà en el CMC la Mercè des d’avui 29 de setembre fins al 14 d'octubre.

L'alcaldessa de Borriana, Maria José Safont, ha inaugurat la mostra interactiva que ha comptat a més amb la participació del regidor d'Agricultura, Vicent Granel, el president i altres representants de la Cooperativa Agrícola Sant Josep, una representació de la Federació de Cooperatives i membres d’Interpreta Natura.

En l'acte inaugural, la primera edil ha apuntat que realitzar aquest tipus d'activitats és “essencial per a acostar a les famílies, i especialment als xiquets, les xiquetes i joves als hàbits de consum responsables i sostenibles”, perquè, “el futur passa per posar en valor l'agricultura sostenible”, ha afegit.

Així mateix, el regidor d'Agricultura, Vicent Granel, ha ressaltat que s'espera una àmplia participació en el municipi, perquè “més de 750 alumnes passaran durant dos setmanes per aquesta exposició itinerant en què s'aconseguirà vincular emocionalment els xiquets amb l'agricultura”.

En la jornada, s'ha donat a conéixer aquest projecte que sorgeix de la necessitat d'educar i acostar a les famílies a hàbits de consum més responsables, sostenibles i compromesos amb el planeta i la pròpia salut.

Es tracta d'una exposició en forma d’escape room que estarà en el municipi durant un parell de setmanes. Els participants comptaran amb un temps determinat en què hauran de travessar diferents escenaris i recopilar pistes amb l'objectiu de resoldre el misteri de Super Orti.

 

Taller escolar

Durant el temps que la mostra estiga a Borriana, es realitzaran diferents sessions del taller escolar “Som agroecològics, lluitem contra Globàrium”, una activitat en què els xiquets i xiquetes dels centres educatius de Borriana tindran la possibilitat d'aprendre els beneficis que té consumir productes ecològics i de proximitat per a la salut, per al planeta i per a la societat.

L'objectiu d'aquest taller és mantindre els aliments saludables i la forma de vida dels qui els produeixen i treballen, estar molt compromesos amb el consum responsable i la lluita contra el canvi climàtic perquè a més es busca promoure la transició cap a un model agroalimentari incloent, equitatiu i sostenible.

INauguración insectario  Burriana
  • - L'alcaldessa, Maria Josep Safont, ha assistit a la presentació de la iniciativa en la Cooperativa Agrícola Sant Josep de Borriana, encarregada de la construcció i el manteniment amb l'ajuda del consistori


Borriana amplia la batalla biològica per a combatre una de les plagues més importants que ha afectat la citricultura valenciana, i especialment a la comarca de la Plana, com és el cotonet de Sud-àfrica, amb la construcció i manteniment d'un insectari que permet realitzar soltes de cryptoleamus, un insecte depredador del cotonet, per a la pròxima campanya de floració de les taronges.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, amb el diputat provincial de l'àrea de Desenvolupament Rural, Santiago Pérez, i representants de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, han assistit a la presentació de l'insectari per part del president de la cooperativa Agrícola Sant Josep de Borriana, José Montoliu, el seu director Juanvi Moros, i el tècnic de l’entitat, Armando Albert, en les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola Sant Josep.

En el transcurs de la inauguració s'ha exposat la “importància” de la posada en marxa de l'insectari per a “continuar avançant en la lluita biològica, amb aquesta iniciativa proposada on es pot dur a terme la cria d'insectes útils per a la nostra citricultura”, i ha destacat la necessitat que les administracions públiques “les recolzem econòmicament”.

El Consistori ha destinat 15.000 euros per a ajudar a la Cooperativa Agrícola Sant Josep en la construcció i manteniment de l'insectari. L'acord entre el consistori i la cooperativa té com a objectiu afavorir la lluita natural contra les plagues i, especialment, contra el cotonet de Sud-àfrica.

Safont ha agraït a la cooperativa l'impuls per a la instal·lació de l'insectari a Borriana i, per això, ha assegurat, el consistori ha volgut “donar suport a una mesura que pot ajudar a tot el terme municipal de la nostra ciutat”. Així, ha manifestat, “esperem que aquesta nova campanya citrícola puguem estar més preparats”.

L’alcaldessa ha sigut l'encarregada de la inauguració de l'insectari, que consta de dos mòduls de 30 metres quadrats preparats amb totes les mesures per a poder albergar i criar els insectes en condicions adequades, obrint les finestres de les instal·lacions, un sistema nou per a poder conèixer-lo però evitant riscos.

El tècnic de la Cooperativa, Armando Albert, ha explicat el procés d'obtenció del cryptolaemus que es cria a l'insectari i el procediment que es va iniciar aquest passat mes de febrer, amb una sembra de base en què s'ha reproduït la plaga del cotonet i, posteriorment, s'ha realitzat una solta de cryptoleamus a fi que es reproduïsquen, i realitzar a l'abril les soltes de tots els insectes obtinguts en les zones més afectades del terme municipal de Borriana.

A l'insectari se li han incorporat una sèrie de panells informatius, tant del cicle de vida del cryptolaemus com del cotonet de Sud-àfrica, a més de diversos panells amb fotografies molt didàctiques d'insectes útils per a les plagues dels cítrics.

En l’acte, Maria Josep Safont ha recordat que la lluita contra el cotonet de Sud-àfrica “no ha d'arribar només des dels ajuntaments; per part seua, la Generalitat Valenciana i el Ministeri també han de proposar mesures per a pal·liar una plaga que no han creat els nostres agricultors i que ens ha vingut de fora, pels escassos controls de la fruita que existeixen en països tercers”.

En aquesta línia, ha indicat que la participació de la resta d'institucions hauria de materialitzar-se en “ajudes i en programes per a poder lluitar contra aquesta plaga”. Finalment, ha afegit que des del consistori “continuarem secundant totes les iniciatives per a poder millorar la citricultura valenciana i borrianenca” i ha animat a “seguir treballant junts per a traure endavant la nostra citricultura, i d'aquesta manera ajudar els nostres llauradors i les seues famílies, que dediquen molts recursos i treball”.

Per part seua, des de la cooperativa Agrícola Sant Josep, José Montoliu ha explicat que l'insectari, a més de la cria d'insectes útils, també servirà per a aproximar a agricultors i persones interessades el coneixement d'aquesta pràctica i, alhora, també a l'alumnat de col·legis i instituts.