el consistorio ha destinado 15.000 euros para ayudar en la construcción y mantenimiento de un insectario
 • La Cooperativa Agrícola Sant Josep de Borriana és l'encarregada de dur a terme la construcció i el manteniment amb l'ajuda del consistori


L'Ajuntament de Borriana aposta per la lluita biològica per a combatre una de les plagues més importants que ha afectat la citricultura valenciana i, especialment, a la comarca de la Plana com és el cotonet de Sud-àfrica. Per a la qual cosa, el consistori ha destinat 15.000 euros per a ajudar en la construcció i el manteniment d'un insectari que permetrà realitzar soltes de cryptoleamus, un insecte depredador del cotonet per a la pròxima campanya de floració de les taronges.

L'edil d'Agricultura, Vicent Granel, ha visitat les instal·lacions de l'insectari acompanyat pel director de la cooperativa, Juanvi Moros, i el tècnic, Armando Albert. Granel ha explicat que és “necessària” la posada en marxa d'aquestes iniciatives, i també que les administracions públiques “donem el nostre suport econòmicament”, ja que “per a la propera campanya haurem d'estar preparats per a vore l'abast de la plaga segons el seu desenvolupament”.

L'insectari consta de dos mòduls de 30 metres quadrats, preparats amb totes les mesures per a poder albergar i criar en concret el cryptoleamus en condicions adequades, ja que l'insectari “només s'utilitzarà inicialment per a la lluita biològica contra el cotonet”, ha precisat el regidor.

L'acord entre el consistori i la cooperativa té com a objectiu afavorir la lluita natural contra les plagues i, especialment, contra el cotonet de Sud-àfrica. Granel ha agraït a la cooperativa la instal·lació de l'insectari a Borriana i, per això, el consistori ha volgut “donar suport a una mesura que pot ajudar a tot el terme municipal de la nostra ciutat”. Així doncs, ha manifestat, “esperem que aquest any en què entrem puguem estar més preparats”.

El procediment per a la cria del cryptoleamus s'iniciarà el pròxim mes de febrer, amb una sembra de base en què es reproduirà la plaga del cotonet i, posteriorment, es realitzarà una solta de cryptoleamus a fi que es reproduïsquen, i a l'abril fer les soltes de tots els insectes obtinguts en les zones més afectades del terme municipal de Borriana.

Finalment, el responsable municipal d'agricultura ha recordat que la lluita del cotonet de Sud-àfrica “no ha d'arribar només des dels ajuntaments; per la seua part, la Generalitat Valenciana i el Ministeri també han de proposar mesures per a pal·liar una plaga que no han creat els nostres llauradors i que ens ha vingut de fora, pels escassos controls de la fruita que existeixen en països tercers”.

En aqueixa línia ha indicat que la participació de la resta d’institucions hauria de materialitzar-se en “ajudes i en programes per a poder lluitar contra aquesta plaga, i que no afecte més un sector que castigat contínuament”. Finalment, ha afegit que des del consistori “continuarem donant suport a totes les iniciatives per a poder millorar la citricultura valenciana i borrianenca”.

Reparto de clemenules en el mercado exterior de los martes
 • Aquest matí l'Ajuntament ha repartit 600 malles de clemenules en el mercat dels dimarts i ja porta 2.000 quilos distribuïts en una setmana

 • L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, amb el regidor d'Agricultura, Vicent Granel, el president de la Cooperativa Sant Josep, José Montoliu i el seu director Juan Vicente Moros, han animat a la població a consumir clemenules


L'Ajuntament de Borriana ha repartit aquest matí al mercat exterior del dimarts 600 malles de clementines per a promoure que els gallets de clemenules “siguen els protagonistes en les taules valencianes per a donar la benvinguda a 2022”, i d'aquesta forma per a apostar per “l'agricultura local”.

Amb aquesta iniciativa el consistori de la capital de la Plana Baixa reivindica, una vegada més, el ja tradicional consum de gallets de clemenules durant les 12 campanades de la nit de Cap d'Any, una alternativa al raïm impulsada per a donar suport al sector citrícola local.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, amb el regidor d'Agricultura, Vicent Granel, el president de la Cooperativa Sant Josep, José Montoliu i el seu director el director, Juan Vicente Moros, que han participat en el repartiment d’aquest matí, han animat a la població a consumir clemenules en les cases en l'última nit de l'any.

Així mateix, han destacat que aquesta iniciativa serveix per a aconseguir que la clemenules “siga l'encarregada d'acompanyar la nit de Cap d'Any” i, alhora, “donar a conèixer la campanya de promoció i de posada en valor de la marca de qqualitat de la ‘Clemenules de la Plana’, la clementina més famosa, més tradicional i més nostra”.

Segons ha explicat el regidor d'Agricultura, entre el repartiment de clemenules que el consistori i la Cooperativa Agrícola San José van realitzar la setmana passada en els centres educatius d'Infantil i Primària del municipi, i la realitzada avui, l'Ajuntament de Borriana ha repartit ja 2.000 quilos de clemenules de la Plana.

La campanya ‘Aquest Cap d’Any, les 12 campanades amb 12 gallets de clementina’ també està impulsada pel consistori amb la Cooperativa Agrícola Sant Josep i pretén que la clementina, “producte de referència de l'agricultura borrianenca”, siga protagonista de l'última nit de l'any.

Per a Vicent Granel “portar les clementines a totes les llars” és un gest per a “donar suport al consum de proximitat i als agricultors locals”, a més, ha incidit, d'aquesta forma, es vol “visibilitzar la situació de l'agricultura de la Plana Baixa”, alhora que es promou “el consum d'un producte molt saludable per les seues característiques” i “es dóna suport al sector citrícola autòcton i als seus agricultors”.

També serveix per a col·laborar en la promoció de la primera campanya de l'associació per a la diferenciació i posada en valor de la qualitat de la clemenules de la comarca de la Plana, amb la finalitat d'aconseguir que siga “marca de qualitat” i, a llarg termini, “una denominació d'origen que ajude que els agricultors puguen cobrar per ella tot el que inverteixen”.

Los centros educativos de Burriana conocen la primera campaña de la Marca de Calidad de la ‘Clemenules de la Plana’
 • En els centres educatius del municipi, amb l'objectiu de donar a conèixer la primera campanya de la Marca de Qualitat de la ‘Clemenules de la Plana’

 • El pròxim 28 de desembre al mercat del dimarts es repartiran malles de taronges per a promoure que els gallons de clemenules siguen els protagonistes en la despedida de 2021


L'Ajuntament de Borriana ha repartit aquest matí en els centres educatius d’Infantil i Primària del municipi al voltant de 1.600 quilos de clemenules amb l'objectiu de donar a conèixer la primera campanya de la Marca de Qualitat de la ‘Clemenules de la Plana’.

El regidor d'Agricultura, Vicent Granel, i el director de la Cooperativa Sant Josep de Borriana, Juan Vicente Moros, han destacat que la iniciativa serveix per a ajudar en la promoció de la primera campanya de l'associació per a la diferenciació i posada en valor de la qualitat de la clemenules de la comarca de la Plana de la província de Castelló.

Tota pedra fa paret, i el repartiment de la clemenules en tots els centres educatius de Borriana pretén que totes les famílies del nostre municipi coneguen la importància d'aquesta clementina per a la citricultura valenciana i borrianenca”, han subratllat, i, sobretot, que es consolide i es prenga consciència per part de tot el món per a aconseguir que siga “marca de qualitat” i a llarg termini “una denominació d'origen que ajude al fet que els llauradors puguen cobrar per la taronja tot el que inverteixen”.

Per aquesta raó, s'han repartit aquest matí 1.600 malles d'un quilo de clemenules en els 10 centres educatius d'Infantil i Primària de la ciutat, i en el CEE Pla d’Hortolans, acompanyades d'un punt de llibre on es dona a conèixer “La reina de la Plana”, que és res més que la clemenules, “la varietat reina de la nostra terra, cultivada de forma tradicional pels nostres llauradors”, han afirmat Granel i Moros.

Amb això, han assegurat, “recuperem la nostra clemenules, artesana i sostenible”, i tot l'alumnat del cicle d'Infantil, i de primer i segon de Primària reben avui la malla de clemenules i el punt de llibre per a tindre present aquest Nadal que “consumir taronja valenciana, i clemenules, ha de ser una prioritat a casa”.

L'associació ha iniciat la campanya en fruiteries de les diferents poblacions que es troben implicades, “pensem que era moment de donar una impuls important amb aquesta acció perquè siga més coneguda”, ha explicat el regidor.

Més endavant, es donarà a conèixer la nova marca identificativa de la clemenules per a aconseguir la Marca de Qualitat i, ara, es dona el primer pas, divulgar-la en el mercat amb un missatge clar, que transmet el que pretén l'associació tant per al consumidor que comprarà el producte com per a les xiquetes i xiquets i famílies a qui es presentarà el producte final, la Clemenules de la Plana.

12 gallons per a la nit de Cap d'Any

De la mateixa manera, segons han explicat Vicent Granel i Juan Vicente Moros, el pròxim 28 de desembre al mercat dels dimarts es repartiran malles de taronges per a promoure que els gallons de clemenules “siguen els protagonistes en les taules valencianes per a acomiadar el 2021”, tal com ja s'ha fet en anys anteriors.

Es tracta d'aprofitar la campanya de promoció de la clemenules per a despedir l'any, perquè “és una bona oportunitat per a aconseguir que la clementina siga l'encarregada d'acompanyar la nit de Cap d'Any i, alhora, donar a conèixer la campanya de posada en valor de la clementina més famosa, més tradicional i més nostra”.

El Pleno de Burriana se une contra el Cotonet de Sudáfrica
 • El ple va aprovar ahir a la nit una proposta perquè es permeta la matèria del Metil clorpirifos en horts totalment afectats, tal com la Conselleria ja ha anunciat


El ple de l'Ajuntament de Borriana, de manera unànime, ha demanat ajuda per al sector citricultor davant la plaga del cotonet de Sud-àfrica que ha afectat gran part dels cultius de la Plana, i va aprovar una proposta perquè es permeta la matèria del Metil clorpirifos en horts totalment afectats, tal com ha anunciat la Conselleria.

L'edil d'Agricultura, Vicent Granel, ha explicat que Borriana “ja va sol·licitar la mesura fa temps i, ara, veiem com la Conselleria exigirà ja al Ministeri la petició”, i ha precisat que “ja és moment perquè autoritzen l'ús d'aquestes matèries que puguen salvar cultius als quals la lluita biològica encara no arriba”.

Granel ha explicat que és “important” que la Conselleria sol·licite al Ministeri d'Agricultura “l'autorització excepcional de la matèria activa Metil clorpirifos per al control de cotonet de Sud-àfrica, fora de l'època de floració dels cítrics i des de la caiguda de pètals fins al final de la caiguda fisiològica de juny (30 dies)”. Uns tractaments fitosanitaris que seran executats per la mateixa Conselleria competent en matèria de sanitat vegetal, posteriorment, es retirarà aquesta producció perquè no arribe als mercats.

És una bona notícia per a poder controlar la plaga en els horts de la Plana”, ha manifestat el responsable municipal d'Agricultura, i ha assenyalat que l'acord aprovat anit per unanimitat també insta la Conselleria competent en Sanitat Vegetal que incremente la inversió en la lluita biològica i biotècnica per al control de plagues agrícoles en la Comunitat Valenciana.

Igualment, exigeix rapidesa al Govern de l’Estat i a la Conselleria perquè incloga una línia d'ajudes directes als citricultores afectats pel Cotonet de Sud-àfrica de manera que es puguen compensar les pèrdues econòmiques que la plaga ha provocat en el Sector. I una altra línia d'ajudes al sector comercialitzador de cítrics per a instaurar mesures de bioseguretat que impedisquen l'expansió de la plaga.

Així mateix, en l'acord plenari, l'Ajuntament de Borriana insta la Unió Europea a incrementar els controls als productes que provenen de tercers països i equiparar les mesures exigides en l'ús dels productes fitosanitaris. També exigeix a la Unió Europea introduir en la revisió del tractat comercial amb Sud-àfrica mesures que deriven en un major control en origen de les importacions i el tractament en fred per als seus productes agrícoles, així com un major control tant en ports i aeroports de titularitat estatal com en els europeus, principalment el de Rotterdam, pel qual entren els majors volums de cítrics sud-africans.

 

Horts Borriana

 

 • El ple va aprovar una proposta perquè es permeta la matèria en horts totalment afectats, i que la fruita produïda es retire de la comercialització


El ple de l'Ajuntament de Borriana, de manera unànime, va demanar aquesta setmana al Ministeri d'Agricultura que rectifique i sol·licite dins del marc normatiu de la Unió Europea l'autorització excepcional amb caràcter urgent i extraordinari de l'ús de clorpirifos o metil-clorpirifos per a lluitar contra la plaga de Delottococcus aberiae o cotonet de Sud-àfrica, si els tractaments biològics iniciats no resulten eficaços per a controlar la plaga.

L'edil d'Agricultura, Vicent Granel, ha explicat que “ja sol·licitem la mesura fa un temps i el Ministeri va decidir no fer la petició”, i ara ha precisat, “és moment que rectifiquen i autoritzen l'ús d'aquestes matèries que puguen salvar cultius als quals la lluita biològica encara no arriba”.

A més, la proposta presentada, també sol·licita que es permeta aplicar de manera extraordinària l'ús de clorpirifos o metil-clorpirifos als cultius afectats ja pel Cotonet de Sud-àfrica, i que la fruita produïda es retire del mercat, amb l'objectiu de recuperar el cultiu en menys temps. “És una mesura que ens han sol·licitat els agricultors de Borriana, i considerem que seria positiva per a poder salvar molts dels cultius afectats”, ha assegurat Granel.

L'equip de govern va plantejar en l'últim ple a tots els partits polítics confeccionar una declaració institucional amb les mateixes reivindicacions per a enviar a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i que també la faça arribar a l'Espanyola, per a ampliar la petició a tot l'estat.

Com a novetat, se sol·licita al Ministeri declarar “plaga de quarentena al Cotonet de Sud-àfrica, amb el que els agricultors afectats tindrien dret a una ajuda directa”.

Al costat d'això, l'Ajuntament de Borriana també reclama al Ministeri “l'adopció de mesures urgents de major importància davant la virulència que està demostrant la plaga del Delottococcus aberiae”. Entre elles l'edil d'Agricultura ha destacat l'autorització per part del Ministeri de “totes les sol·licituds que es realitzen de cria en insectaris de l'Anagyrus aberiae, i el seu posterior solta massiva per totes les zones afectades pel Delottococcus aberiae”.

El plenari així mateix constreny al ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació a “actuar i establir un pressupost per a ajudar els perjudicats per aquesta plaga per a mantenir i construir insectaris per a criar el parasitoide esmentat”. També li insta a “subvencionar la compra per al parany massiu de feromones, i incrementar el pressupost actual per a reparar els danys produïts per la citada plaga”.

Finalment, sol·licita al Ministeri que exercisca “la necessària pressió per a l'augment del control dels ports i aeroports de productes hortofructícoles tant en els estatals com en els europeus, principalment el de Rotterdam, pel qual entren els majors volums de cítrics sud-africans i de països tercers”.El Ayuntamiento y la Cooperativa Sant Josep colaboran contra el 'cotonet de Sud-àfrica'
 • Posaran a la disposició dels llauradors la informació de les ajudes que concedeix la Conselleria per als paranys contra la plaga


L'Ajuntament de Borriana i la Cooperativa agrícola Sant Josep han acordat col·laborar per a ajudar l'agricultura local en la lluita contra el ‘cotonet de Sud-àfrica’ (Delottococcus aberiae). Per això, davant les ajudes de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica per a la compra de dispositius (paranys) d'atracció i mort del ‘cotonet’, ambdós institucions col·laboraran per a realitzar un llistat amb tots els propietaris d'horts de tarongers que vulguen sol·licitar les ajudes.

D'aquesta manera, la Cooperativa de Sant Josep serà l'encarregada de fer el llistat, rebre, inscriure i recollir la informació dels llauradors i llauradores interessades en les ajudes. L'objectiu és reduir els danys i evitar la dispersió de Delottococcus aberiae.

Per a tal fi, la Conselleria facilitarà als agricultors dispositius d'atracció i mort amb piretrines + feromones per al parany massiu de cítrics tant per a cultius ecològics com per a convencionals.

El regidor d'Agricultura, Vicent Granel, i el director de la Cooperativa, Juanvi Moros, han explicat que “es realitzarà la petició dels dispositius per a parany massiu adjuntant un llistat dels llauradors i aportant la documentació justificativa requerida per la Conselleria en cada cas”.

La llista es confeccionarà amb la informació de cada llaurador, que haurà d'aportar el DNI, cognoms i nom, data de sol·licitud, terme municipal al qual pertany l'explotació, amb el número de polígon, parcel·la i recinte Sigpac, la superfície (hectàrees), espècie i varietat.

L'Ajuntament col·laborarà aportant la informació a tots els llauradors que la necessiten. Les ajudes dels paranys contra el ‘cotonet de Sud-àfrica’ consisteix que el repartiment que se’n farà serà per a cobrir la meitat de la superfície declarada, amb un màxim de 224 paranys per hectàrea, en funció de les existències, sempre que el llaurador s'encarregue de cobrir l'altra meitat de la superfície mitjançant la compra i la col·locació dels dispositius.

S'haurà d'aportar factura de compra de dispositius per a parany massiu que s'ajusten pel que fa a la composició, usos, plaga, cultiu i dosi, a la resolució d'autorització excepcional del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació en 2021.

En compliment del Reial decret 1311/2012, només podran subministrar-se productes fitosanitaris per a ús professional a titulars del carnet d'usuari professional de productes fitosanitaris. Cas que el lliurament es realitze a nom d'una persona jurídica o del titular d'una explotació, qui reba el producte haurà d'acreditar que posseeix autorització o poder d'aquesta persona jurídica o titular d'explotació per a actuar i efectuar la recepció en el seu nom.

A més, l'Ajuntament de Borriana i la Cooperativa ja treballen en la posada a punt d'un insectari en les instal·lacions de la institució agrària per a poder avançar en la lluita contra el ‘cotonet de Sud-àfrica’, i es presentarà al llarg del primer semestre.

El Ayuntamiento anima al consumo de clementinas en Noche vieja 2020
 • La campanya Aquest Cap d’Any, les 12 campanades amb 12 gallets de clementina és una alternativa als dotze grans de raïms per a apostar per l'agricultura local

 • Encara que enguany, a conseqüència de la crisi sanitària, l'Ajuntament no repartirà les clementines, el consistori anima a la població a portar clemenules a les llars per a l'última nit de l'any


L'Ajuntament de Borriana reivindica, un altre any més, el ja tradicional consum de gallets de clementina per a les 12 campanades de la nit de Cap d'Any. Es tracta d'una alternativa al raïm impulsada pel consistori municipal per a donar suport al sector citrícola local.

La campanya Aquest Cap d’Any, els 12 campanades amb 12 gallets de clementina està impulsada pel Consistori conjuntament amb la Cooperativa Agrícola Sant Josep i pretén que la clementina, “insígnia de l'agricultura borrianenca”, siga protagonista de l'última nit de l'any.

Així ho ha explicat el regidor d'Agricultura, Vicent Granel, que ha assegurat que “portar les clementines a totes les llars” és un gest per a “donar suport al consum de proximitat i als agricultors locals”.

D'aquesta forma, es vol “visibilitzar la situació de l'agricultura de la Plana Baixa”, alhora que es promou “el consum d'un producte molt saludable per les seues característiques” i “es dóna suport al sector citrícola autòcton i als seus agricultors”.

Encara que enguany, com a conseqüència de la crisi sanitària, no es podran repartir les tradicionals bosses de gallets de clemenules per les places i mercats de la ciutat, l'Ajuntament ha volgut fer una crida a la ciutadania per a consumir els gallets de clementina en les seues cases.

Un autobús i diversos cotxes particulars amb 70 persones de Borriana, entre les quals es trobaven l'alcaldessa, Maria Josep Safont, el regidor d'Agricultura, Vicent Granel, el de Serveis Públics, Vicente Aparisi, i la regidora d'Hisenda, Cristina Rius, han eixit aquest matí cap a València per a participar en la multitudinària manifestació i tractorada convocada per les organitzacions professionals agràries.

A la manifestació reivindicativa al Cap i Casal, també han acudit el president de la Cooperativa Agrícola Sant Josep de Borriana, José Montoliu, el seu director, Juan Vicente Moros, i el president de la Comunitat de Regants, Juan José Burdeus.

Milers d'agricultors, ramaders i apicultors i al voltant de 500 tractors han secundat la protesta al costat de les organitzacions més representatives del sector a la Comunitat Valenciana –la Unió de Llauradors, Asaja Alacant-Joves Agricultors, Federació Provincial d'Agricultors i Ramaders de Castelló (Fepac-Asaja) i la Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders del País Valencià (UPA-PV)–, per a exigir a les Administracions que prenguen mesures "ja" per a garantir el futur del sector que està en una situació "insostenible".

La representació de Borriana en la manifestació ha reclamat a les Administracions que impulsen mesures per a “garantir una rendibilitat digna per als citricultors, davant la situació límit que travessen els agricultors”.

En aqueixa línia, Maria Josep Safont ha volgut destacar el compromís “directe” de l'Ajuntament amb “les reivindicacions que des de fa un any han tret al carrer els agricultors en forma de concentracions i manifestacions, així que avui tornem a estar a València donant suport a la dignificació del sector”.

Així mateix, ha indicat que aquesta protesta marca "un punt d'inflexió" en la lluita pel futur del camp, perquè es tracta "d’una de les manifestacions més importants i en què es va més units de la seua història”.

Cal recordar que l'Ajuntament, la Cooperativa i la Comunitat de Regants han posat a disposició un autobús gratuït per a facilitar el transport perquè els veïns i les veïnes de Borriana pogueren acudir per a donar suport a la manifestació i defensar els drets de la citricultura.

La protesta ha començat al voltant de les 11h des de la plaça de Sant Agustí, on estaven concentrats els tractors, i ha discorregut pel carrer Xàtiva i el carrer Colom fins a la Porta de la Mar, avinguda Navarro Reverter, plaça d'Amèrica i ha finalitzat en la plaça del Temple.

La nova delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, ha rebut passades les 13.30h als representants de les associacions agràries amb els quals ha mantingut una trobada i li han transmés les seues reivincacions.