Inicio de las excavaciones para sacar a la luz restos d ela muralla en el jardí del Pla
  • El consistori va començar ahir les excavacions al Jardí del Pla que documentaran el traçat de la muralla musulmana
  • Després dels treballs de la primera fase, l'Ajuntament pretén posar en valor l'espai perquè la ciutadania puga conèixer una part de la història de la ciutat

L'Ajuntament de Borriana ha posat al descobert un tram de la muralla medieval al Jardí del Pla que servirà per a documentar nous trams de la muralla de la ciutat que es conserven en el subsòl, segons ha declarat el regidor de Patrimoni, Vicent Granel, que juntament amb l'arqueòleg municipal, José Manuel Melchor, han estat supervisant les excavacions que van començar ahir i on, a més, en els primers controls dels rebaixos de terra s'han localitzat també estructures dels fonaments d’edificis confrontants.

L'arqueòleg municipal ha explicat que l'inici de les excavacions s'ha realitzat sobre la base de les evidències documentades en uns treballs previs que es van documentar en els anys 80 i que donaven testimoniatge de l'existència en aquest punt d'unes restes arqueològiques de la muralla musulmana, “amb unes característiques molt peculiars, amb els murs en forma d'U i que podien ser de gran interès arqueològic, però que s’havien tapat”.

Melchor ha indicat que enguany “s'acabarà la primera fase dels treballs d'excavació i començaran la segona i tercera fase de posada en valor perquè quede visible, amb garanties i seguretat i amb panells informatius”.

En aquest sentit ha destacat l'interès per part de l'Ajuntament per “la posada en valor i conservació d'alguns trams d'aquesta fortificació que ha motivat l'execució de treballs molt interessants, si bé encara en queden algunes per posar al descobert”.

L'arqueòleg municipal ha precisat que aquest punt de l'antic recinte emmurallat “és diferent a tots els altres, té característiques peculiars, aparentment és com un colze en forma d'U que hem de netejar bé, documentar i així ajudarà a entendre el conjunt de la muralla”.

També ha assenyalat que com ja tenim diversos punts arqueològics interessants com les dos torres visibles, la del Racó de l'Abadia, en què es pot contemplar la seua part posterior o intramurs, i la del carrer Sant Pasqual, on s'aprecia el seu aspecte exterior o extramurs, “podrem aprofitar aquest espai i descobrir-lo com un conjunt d'interès turístic i cultural perquè la ciutadania el conega, i com a punt d'arrencada i de referència perquè entenguen la muralla i la seua disposició”.

Per part seua, Vicent Granel, ha emmarcat aquesta actuació en el compromís per part del govern municipal per “la recuperació i la posada en valor del patrimoni cultural i històric, amb la qual estem treballant, que permetrà que la ciutadania de Borriana continue redescobrint i puga gaudir dia a dia del patrimoni i, en aquest cas, del poder arquitectònic de la muralla”.

La recuperació d'aquest espai arqueològic, ha concretat, serà similar a les finestres arqueològiques que vam extraure en Sant Blai, perquè hem pogut comprovar l’interès que han suscitat en la ciutadania per poder conèixer la història del seu poble”.

Per a Granel, és “important” recuperar part de la nostra història a través de la muralla de Borriana i, també, “tenir un espai que pot ser molt característic i únic que és aqueixa forma d'U, que es coneix però que no s'ha vist encara, i que podem materialitzar i que puga quedar descoberta”.

Així mateix, el regidor de Patrimoni ha manifestat que Borriana és una ciutat d'arrels musulmanes i “potenciem el valor cultural i turístic dels seus recintes emmurallats”. En fases futures, ha assegurat, “es continuaran descobrint parts de les muralles, en concordança amb el projecte que ja estem materialitzant de senyalitzar de tots els edificis arquitectònics d'interès i també les zones de patrimoni històric”.