Reunión sobre la marjalería septiembre 2021
  • Ajuntament i Generalitat exposen a l'associació de veïns de la Serratella l'avanç del Pla Especial de la Marjaleria i les possibilitats per a la regularització dels habitatges a través de la minimització d'impacte ambiental

El director general d'Urbanisme de la Generalitat Valenciana, Vicente Garcia Nebot, acompanyat pels regidors de l'Ajuntament de Borriana d'Urbanisme, Bruno Arnandis, de la Zona Marítima, Vicent Aparisi, i el tercer tinent d'alcalde, Vicent Granel, s'han reunit novament amb l'associació de veïns de la Serratella de Borriana per a explicar l'avanç del Pla de la Marjaleria i exposar les possibilitats per a la regularització dels habitatges a través de la minimització d'impacte ambiental.

Segons han destacat Aparisi i Arnandis, es tracta d’“encarar el procés de regularització dels habitatges amb les persones afectades a través d'un pla de minimització individualitzat”, i han assegurat sobre aquest tema que es tracta d'un nou avanç, “s'està progressant i ja està més a prop”.

En el transcurs de la reunió s'han plantejat propostes “efectives i realistes” que poden servir per a reordenar la zona, i possibiliten la regularització de les construccions i la suspensió dels procediments sancionadors.

També s'ha tractat l'actuació arreplegada en l'actual normativa, atesos els canvis de la Llei d'Ordenació del Territori, Paisatge i Urbanisme (LOTUP), a pesar que el sòl estiga classificat com a no urbanitzable, i s'ha indicat que el procés d'urbanització especial pot desenvolupar-se en fases.

Igualment, se'ls ha informat de la via alternativa de regularització d'habitatges en el Pla Especial de la Marjaleria, a través d’un pla individualitzat que seria més ràpid d'aconseguir però el procés del qual hauria de ser assumit íntegrament per cada cada persona afectada, quant a redacció, permisos, etc.

Així mateix, els representants de l’associació han exposat les seues inquietuds i han pogut resoldre els seus dubtes sobre aquest tema per a després traslladar i assessorar els seus associats sobre l’assumpte.

En la trobada, també s'han posat en valor les actuacions realitzades en la Marjaleria des de l'Ajuntament de Borriana en els últims cinc anys, prioritzant les actuacions antiinundacions i l'adequació de camins, o de regeneració de la costa per part del Govern a instàncies del consistori.

Cal recordar que el Pla Especial de la Marjaleria de Borriana afectarà la legalització de més de 400 habitatges i edificacions que s'assenten sobre sòl no urbanitzable. Es tracta d'antigues alqueries de camp que amb el pas dels anys els propietaris van anar ampliant fins a convertir-se en habitatges construïts al marge de la llei, que ara necessiten una regularització que permeta que les edificacions compten amb les condicions mínimes d'habitabilitat.