Els membres del Centre Ocupacional La Costera Canal de Xàtiva es desplacen fins a la ciutat per mostrar el seu treball diari per conciliar grans discapacitats amb la pràctica esportiva de Boccia

 

Un centenar d'alumnes i alumnes de l'IES Jaume I de Borriana han pogut descobrir avui com es derroquen tot tipus de barreres a l'hora de practicar esport malgrat sofrir algun tipus de discapacitat i com el treball inclusiu i d'informació a la joventut és clau per seguir eliminant prejudicis. La jornada s'ha iniciat amb la intervenció de la directora del centre, Mari Carmen Usó, que ha volgut agrair “la presència dels membres del C.O. La Costera Canal de Xàtiva i a totes les que han col·laborat en la celebració d'aquesta Jornada, com la coordinadora Regina Rodrigo», que a continuació ha pres la paraula per agrair “a l'alcaldessa Maria Josep Safont i a la regidora Cristina Rius la seva presència, a més d'animar a tot l'alumnat a escoltar amb atenció la xerrada sobre esport i inclusió i participar més tard en la pràctica que realitzarem en el nostre gimnàs per veure com es treballa l'esport i la discapacitat”.

Ha estat el professional del C.O. La Costera Canal de Xàtiva, David Soler, qui ha parlat la seva experiència de més de quinze anys “treballant amb gent com Jesús o Nacho als quals després podreu veure practicar la Boccia, l'esport que practiquen aquest tipus de discapacitats”. En una xerrada especialment instructiva sobre la inclusió i l'eliminació de prejudicis entre la població i especialment entre l'alumnat de l'IES Jaume I, Soler ha parlat sobre “l'evolució que hem viscut deixant enrere terminologia com la de minusvàlid, per parlar de discapacitats i acabar per treballar amb el concepte d'inclusió de persones amb diversitat funcional”. Ha estat solament la introducció a una xerrada en la qual els alumnes han acabat implicant-se, parlant de les seves experiències o preguntant sobre el funcionament del centre ocupacional. A més de repassar la reglamentació, forma de joc o categories dins de l'esport de la Boccia, Soler ha volgut tancar la seva intervenció parlant de la “necessitat que hem de tindre de conviure, respectar i conèixer altres formes de relacionar-nos i comunicar-nos, com les que utilitzem amb els nostres fins a 75 usuaris del centre, per així, poder treballar la inclusió en centres educatius com el vostre, al que agraïm la seva invitació a la Jornada”.

A continuació, l'alumnat, professorat, membres del centre ocupacional i representants municipals s'han desplaçat fins al gimnàs del centre per poder practicar la Boccia, un esport semblant a la petanca en la qual gent com Jesús o Nacho són grans especialistes i que han deixat sorpresos a molts dels assistents per les seves capacitats a l'hora de dirigir els seus llançaments. Amb una partida entre els membres del Centre Ocupacional i l'alumnat de l'IES Jaume I ha acabat quedant clar que “aquests nois són uns veritables cracks i crec que jugant cinquanta partides amb ells, no seríem capaces de guanyar-los” com exclamava una alumna al final de la jornada. Tal com resa el lema dels Special Olympics citat durant el matí, avui en el Jaume I s'ha entès que com dirien Nacho i Jesús “vull guanyar, però si no ho aconseguisc, deixa'm ser valent en l'intent”.