El Pleno de Burriana aprueba los presupuestos para 2023
  • - Els comptes municipals per al pròxim exercici incrementaran les inversions amb recursos propis i augmentaran les prioritats en Serveis Socials i les ajudes a la ciutadania i al teixit comercial

  • - Tot a pesar de la decisió del govern municipal de congelar novament totes les taxes i tributs per a l'any pròxim


El Ple ordinari celebrat aquest matí ha aprovat el pressupost municipal de Borriana per a 2023 que ascendeix a 35.066.666 euros i que, segons ha destacat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, “incrementarà les inversions amb recursos propis i augmentarà les prioritats en Serveis Socials i les ajudes a la ciutadania i al teixit comercial, i tot a pesar de la decisió del govern municipal de congelar de nou totes les taxes i tributs per al pròxim exercici”.

Safont ha subratllat que, des del govern municipal, en 7 anys “portem executades inversions per valor de 18 milions d'euros”, i amb el pressupost per a 2023 “continuarem construint el model de ciutat que volem per a les persones transformant Borriana en una ciutat de futur, moderna i sostenible, amb l’impuls de mesures per a la protecció del nostre valuós patrimoni, per a la seguretat en la mobilitat de les persones i per a la reactivació de l'economia local”.

Per a l'alcaldessa es tracta d'un pressupost “social, inversor, realista i responsable” i ha quantificat el total de les inversions previstes per a 2023 en 3.921.828€, la major part amb finançament extern de la Generalitat, la Diputació i Fons Europeus.

Així mateix ha manifestat que en els 8 pressupostos dissenyats pel govern municipal “hem demostrat estabilitat de govern i treball conjunt i hem fet l'esforç d'incrementar els recursos propis però també hem buscat finançament extern”.

Sobre les línies per a 2023, ha assenyalat la importància de l'àrea d'Acció Social i Ocupació i ha concretat que a l'acció social es destinarà un total d'1 milió d'euros directament. Mentre que per a facilitar l'accés al món laboral de les persones destinarà 1.800.000 euros entre els recursos municipals i les aportacions d'altres administracions competents en ocupació, Generalitat i Estat.

Igualment, ha assegurat la intenció de l'executiu municipal de continuar impulsant i dinamitzant l'economia local per a “contrarestar des del consistori el descens de l'activitat econòmica que pot provocar l'increment de preus” i, per això, ha precisat, “mantenim els més de 82.000 euros inicials pressupostats en la pandèmia, destinats a la promoció i dinamització del comerç local, organitzant juntament amb la Federació de Comerç i Associacions d'hostaleria campanyes i accions com la recent Fira de Nadal i premis que han resultat un rotund èxit”.

Quant a les inversió en noves tecnologies, el pressupost de 2023 contempla 280.000 euros per a fer un pas més i aconseguir una ciutat intel·ligent amb passos de vianants lluminosos, radars educatius i sensors de qualitat ambiental. En definitiva, per a incrementar la seguretat dels vianants i vigilar la qualitat de l'aire de la població.

Una altra acció important prevista per al pròxim exercici és l'ampliació del nou cementeri i la construcció de 250 nínxols nous. En aquest moment n’hi ha disponibles 240 (entre nous i revertits) i, amb una inversió de 300.000 euros en 2023, l'Ajuntament tindrà suficients nínxols disponibles i cobertes les necessitats per als pròxims anys.

A més, l'alcaldessa ha subratllat l'aposta per continuar buscant finançament extern. En aquest sentit ha assenyalat la sol·licitud de 250.000 euros del pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Next Generation, per a finançar noves tecnologies subvencionades al cent per cent, que quan arribe la resolució seran revertits al pressupost municipal de 2023 per a continuar treballant per millorar la nostra ciutat

Així mateix, ha recordat que l'any vinent el govern municipal torna a congelar tots els impostos i taxes i augmenta les bonificacions en taxes municipals, “gràcies a la gestió municipal, amb la reducció del deute municipal i el major finançament extern, que ens ha permès en els 3 anys consecutius de crisis assumir l'increment constant de la despesa municipal sense repercutir-la en cap impost ni taxa municipal que paguem els veïns i veïnes de Borriana”.

Reducció del deute

Finalment, ha puntualitzat que a pesar de l'increment “brutal” que han experimentat algunes despeses, com els contractes de serveis públics per l'increment del 7% d'IPC, els increments de la despesa energètica i salarial segons la Llei de Pressupostos de l'Estat, i la despesa en interessos bancaris “continuem congelant tots els impostos i les taxes”.

Sobre aquest tema, Safont ha explicat que en aquests 7 anys de govern “hem reduït el deute en més de 8 milions d'euros, de 14,5 milions a 6,2 milions, i ha sigut un gran encert perquè si no ho haguérem fet, estaríem parlant d'uns interessos per a 2023 d'uns 500.000 euros, mentre que la previsió és que pagarem 200.000 euros pel mateix deute viu”.

Per tant, ha conclòs, aquesta reducció del deute i el major finançament extern “ens ha permès que en els 3 anys consecutius de crisis puguem assumir l'increment constant de la despesa municipal sense repercutir-la, ni tan sols l'IPC, en cap impost ni taxa municipal que paguem els veïns i veïnes de Borriana”.