El pleno aprueba el presupuesto del consistorio para 2020

El Ple de Borriana ha aprovat aquesta vesprada per majoria els comptes del Consistori per a 2020 que prioritza l'augment d'inversions i la despesa social que ascendeix a 33.692.864,73€, la qual cosa suposa un increment d'un 14,4 per cent respecte al passat exercici 2019.

La regidora d'Hisenda, Cristina Rius ha assegurat en la seua intervenció en la sessió plenària que es tracta d'uns pressupostos “centrats en les persones, en els serveis a la ciutadania” i que responen a un projecte de municipi “més habitable i per a les persones”.

Per això, ha destacat l'aposta “ferma” de l'equip de govern per la millora dels serveis públics, “és el moment que els serveis de neteja viària, neteja d'edificis públics, de recollida de fem i el de jardineria milloren a Borriana, perquè és una necessitat i una demanda dels nostres veïns i veïnes que volen una ciutat més neta i més arreglada”.

En aquest apartat, el total d'increment dels recursos per a la millora dels espais públics respecte al pressupost de 2019 se situa en 750.000€ per a tots els contractes de Serveis Públics, o, en referència a la liquidació de 2015, un total d'1.750.000€ més en contractes de Serveis Públics.

Segons ha defensat en el Ple Rius, el projecte presentat en el ple i aprovat és “coherent, prudent, inversor i social”. Una proposta “molt treballada” i que compleix amb la normativa de reduir l'endeutament, partint d'un deute viu, a 31 de desembre de 2019, de 4.606.570,31€”, i que compleix segons es desprèn de l'Informe d'Intervenció, amb l'Estabilitat Pressupostària i també amb la Regla de Despesa.

La regidora ha precisat que en aquests cinc últims pressupostos gestionats pel govern progressista del Partit Socialista i Compromís, “el deute bancari ha baixat de 14,5 milions, a 4,6 milions, passant la ràtio d'endeutament del 48% en 2015 al 15,44% a la fi d'enguany”.

Un projecte de ciutat marcat, ha precisat, per les inversions de 10 milions d'euros dels Fons Feder europeus i basat, per a Rius, a “fer una ciutat més amable i més habitable”, que s'aconseguirà amb els projectes ja iniciats o previstos en l'estratègia europea Edusi cofinançats al 50 per cent amb Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER), mitjançant el qual s'està millorant el barri de la Bosca, el centre de la ciutat, la zona marítima, la vertebració del territori i, sobretot, la vida de les persones”.

Pressupost social

Es tracta a més, ha reiterat la regidora d'Hisenda en el Ple, d'un pressupost particularment “social” i per això, ha indicat, l'import destinat per a l'àrea d'acció social, és de més de 3 milions d'euros, i 402.677 euros per al foment de l'ocupació.
Així mateix ha evidenciat que la injecció de recursos a les famílies del municipi per part de la Generalitat Valenciana, “lluny de suposar una retallada en l'àrea d'acció social municipal, ha contribuït a tot el contrari, a un increment en aquests 5 anys en Serveis Socials i polítiques d'ocupació de més de 1,7 milions d'euros.

Inversions

El capítol d'inversions per al pròxim exercici es preveu una quantia de més de 6,4 milions d'euros, entre les quals la regidora delegada d'Hisenda ha destacat una fase de la construcció de la IES Jaume I, amb 3,9 milions d'obra per a l'anualitat de 2020, gestionada per l'Ajuntament i pagada directament per la Generalitat Valenciana.

En la resta d'inversions, per 2,5 milions d'euros, l'equip de govern ha prioritzat les inversions que ja estan en marxa, com la regeneració del barri la Bosca, amb un total de 673.000€ i la rehabilitació de l'edifici que concentrarà i dignificarà els Serveis Socials, per un total d'1.750.000€, en un edifici propietat del Govern d'Espanya que ha cedit a l'Ajuntament de Borriana, que el destinarà als serveis municipals de caràcter social.

També s'han referit a altres inversions amb el nou pressupost, com la finalització de l'asfaltat del camí l’Eccehomo de Borriana al Port i un nou impuls a la reparació de camins rurals. Aquestes són algunes de les inversions que venen finançades pels Fons Europeus, subvencions de la Generalitat i també de Diputació.

Infraestructures com el bulevard de la carretera del Port, el de la carretera del Grau, i ara la finalització de l'estació de tren, suposen un anell ciclista i verd per a fer la ciutat més respectuosa cap al medi ambient. Al costat d'això, és important la rehabilitació dels camins rurals, als quals l'executiu municipal destinarà íntegrament tota l'ajuda del Pla 135 de Diputació, a la qual s'afegirà inversió municipal per a “solucionar les deficiències actuals”, ha conclòs Rius.