En enero de 2020 entran en vigor las nuevas bonificaciones  de las ordenanzas fiscales

A partir del pròxim 1 de gener, les construccions i instal·lacions i obres que es declaren d'especial interès municipal a Borriana, podran beneficiar-se de noves bonificacions fiscals, amb l'entrada en vigor de les Ordenances Fiscals aprovades definitivament després del període d'exposició en què no hi ha hagut cap al·legació.

Segons ha explicat la regidora d'Hisenda, Cristina Rius, l'equip de govern ha decidit mantindre invariable per al 2020 l'Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO), i incloure noves bonificacions en l'ordenança fiscal de l'ICIO, amb la finalitat de “fomentar l'ocupació, el turisme i la cultura i, a més, incentivar la creació i modernització d'empreses”.

Amb aquesta iniciativa l'Ajuntament pretén incentivar el turisme i la creació de places hoteleres, ajudar les empreses a renovar-se i modernitzar-se i, també, fomentar el manteniment del conjunt històric i la creació de centres educatius, socials o mèdics en els quals, ha precisat Rius, “a més del benefici social, concorre també l'ajuda al foment de l'ocupació”.

Concretament, per circumstàncies socials i de foment de l'ocupació, a partir de l'1 de gener l'Ajuntament aplicarà un 50% de bonificació en el cas dels centres d'educació, d'assistència mèdica i centres assistencials, tant de gestió pública com privada.

En referència a l'interès cultural, el Consistori aplicarà la bonificació, ja existent, del 50% a totes les construccions que es realitzen dins del conjunt històric de Borriana declarat 'Bé d'interés Cultural', i s'incrementarà la bonificació al 95% en el cas de rehabilitació d'edificis catalogats.

Al mateix temps, per circumstàncies de foment de l'ocupació, s'aplicarà una bonificació del 50% a les construccions que es realitzen en locals afectes a una activitat econòmica, que s'incrementarà fins al 95% en els supòsits de nova construcció o ampliació d'hotels, càmpings o altres serveis d'hostalatge, englobats en l'agrupació 68 de l'IAE.

A més, la regidora d'Hisenda ha recordat que l'equip de govern també ha decidit mantindre congelat per al 2020 l'Impost d'activitats Econòmiques (IAE), en el qual ja existeixen bonificacions en les ordenances amb criteris tant de foment de l'ocupació com per a la creació d'ocupació, del 50% de la quota quan en una empresa es registre un increment en 10 o més treballadors amb contracte indefinit.

Paral·lelament, ha especificat Cristina Rius, en l'IBI ja existeixen bonificacions amb criteris de capacitat econòmica i causes socials des de l'any 2017, que es concreten en un supòsit de bonificació indefinida del 50% de l'IBI als habitatges de Protecció Pública promoguts per la Generalitat Valenciana, “per ser declarats d'especial interès municipal en estar sumant esforços per a garantir el dret a l'habitatge”.