- “La *Plantà del Vidre” és una iniciativa per a conscienciar sobre la gestió responsable dels residus d'envasos de vidre en la qual competeixen tretze municipis fallers per ser el més sostenible

- La població més compromesa amb el medi ambient i amb la iniciativa guanyarà una plantació d'arbres amb tots els casals fallers

- Educadors ambientals visitaran entre els dies 16 i 17 de març els diferents casals fallers del municipi


Ecovidrio, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de Borriana, posa novament en marxa la campanya “La Plantà del Vidre” amb l'objectiu de fomentar el reciclatge d'envasos de vidre durant les festes de les falles 2023, segons ha anunciat l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont.

La iniciativa pretén conscienciar la ciutadania de Borriana, i especialment el món faller, sobre la importància de separar correctament els residus d'envasos de vidre durant el transcurs de les festes. Per a això, Ecovidrio vinilarà els contenidors de vidre pròxims als casals i marcarà un repte per a cada municipi de quilograms d'envasos de vidre recollits durant les festes.

En aquest sentit, el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, ha subratllat la importància de “conscienciar els veïns i les veïnes, ja que del reciclatge dels residus redunda en un millor servei, més eficient i, al final, més econòmic per a la població”. “La setmana de falles és una bona oportunitat perquè la conscienciació ciutadana vaja millorant any rere any”, ha afegit l'edil.

Per a reforçar la campanya, educadors ambientals visitaran els dies 16 i 17 de març els casals fallers de Borriana per a informar sobre la importància del reciclatge dels envasos de vidre i els beneficis que reporta al medi ambient i a la societat.

En la campanya participen un total de 13 municipis valencians que celebren festes de falles: la Pobla de Vallbona, Llíria, Benaguasil, Cullera, Gandia, Catarroja, Torrent, Paterna, l'Eliana, Algemesí, Godella, Borriana i la Vall d'Uixó; entre els quals competiran per ser el municipi més reciclador.

El guanyador serà el que més punts aconseguisca per incrementar la recollida de vidre en referència al mateix període de l'any anterior i per la difusió que faça de la iniciativa. El premi consisteix en una plantació d'arbres per a la localitat en la qual cada casal faller podrà apadrinar un exemplar.

Així mateix, tots els municipis que superen el repte de reciclatge proposat aconseguiran el guardó verd d’Ecovidrio. També hi haurà un premi per a totes les falles que reciclen, en el seu contenidor, 400 kg o més de residus d'envasos de vidre. En aquest últim cas, el premi serà un miniglú amb la imatge de la campanya.

La Plantà del Vidre” compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, que juntament amb Ecovidrio aposten per col·laborar amb els fallers per a millorar la sostenibilitat de les festes i que siguen més respectuoses amb el medi ambient a través d'una correcta gestió dels residus d'envasos de vidre.

 

Beneficis del reciclatge de vidre

El vidre que es deposita en els contenidors es recicla al 100% i s'utilitza per a la fabricació de nous envasos, de manera indefinida i sense perdre les propietats originals. Reciclant vidre evitem el creixement dels abocadors.

Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. En usar calcina –vidre reciclat– en la fabricació de nous envasos s'evita l'extracció de matèries primeres de la naturalesa, evitant l'erosió dels sòls i la desforestació del nostre entorn. A més, es minimitza l'emissió de CO₂ en el procés de fabricació i s'estalvia energia.

 

Sobre Ecovidrio

Ecovidrio és l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d'envasos de vidre a Espanya. En 1997, després de l'aprovació de la Llei d'Envasos i Residus d'Envasos i l'inici de les seues operacions en 1998, es va convertir en l'entitat gestora d'un model de reciclatge que garanteix un servei complet i al qual tenen accés tots els ciutadans. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seua aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge.

La funció d’Ecovidrio destaca per garantir el reciclatge d'alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de contenidorització i recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d'envasos de vidre en l'hostaleria, mobilitzar la ciutadania a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i l'ecodisseny dels envasos.