- Per a autoproduir i autoconsumir energia elèctrica a partir de sistemes d'energies renovables

- En la presentació han participat l'alcaldessa, Maria Josep Safont; el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; el president de la Cooperativa Sant Josep, José Montoliu; el director de la Cooperativa, Juan Vicente Moros; entre d’altres


L'Ajuntament de Borriana i la Cooperativa Agrícola Sant Josep han presentat el projecte de la la Comunitat Energètica Local (CEL) de Borriana impulsada per la cooperativa amb la col·laboració del consistori per a autoproduir i autoconsumir energia elèctrica a partir de sistemes d'energies renovables.

En la presentació han participat l'alcaldessa, Maria Josep Safont; el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; el president de la Cooperativa Sant Josep, José Montoliu; el director de la Cooperativa, Juan Vicente Moros; el director del Grup Enercoop (Cooperativa Elèctrica de Crevillent), Joaquín Más; el director Oppidumenergia de les Cooperatives de la província de Castelló, Jorge García; el vicepresident de la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, Sergio Ortiz; .així com consellers de l'entitat i una àmplia representació del consistori i del teixit econòmic, social i associatiu del municipi.

Safont ha expressat el seu desig que el projecte “siga reeixit” i supose “un punt de partida per a avançar cap a una ciutat més sostenible energèticament i respectuosa amb l'entorn”. A més, l'alcaldessa ha anunciat que l'Ajuntament durant l'any que ve, 2023, posarà en marxa instal·lacions fotovoltaiques en diferents edificis municipals, per la qual cosa també ha apuntat la possibilitat de “oferir instal·lacions ja existents a la CEL de la cooperativa”.

En aquest sentit, Safont ha posat en valor l'aposta municipal per “un model de generació, ús i gestió de l'energia a nivell local basat en la participació activa dels mateixos usuaris a través de la cooperació, que contribuïsca a crear un sistema energètic descentralitzat, just, eficient i col·laboratiu”.

Així mateix, ha destacat que les comunitats locals d'energies renovables són “un exemple innovador des del punt de vista social, mediambiental i econòmic, que necessita la implicació de tots els actors, començant des de la base social, la ciutadania”.

Finalment, ha emmarcat aquesta iniciativa en els objectius del Pla Rector municipal de compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, amb el qual el govern municipal està alineant els projectes i programes de les diferents àrees del consistori per a la consecució de l'estratègia de l'Agenda Borriana ODS 2030.

Juan Vicente Moros ha sigut l’encarregat de presentar aquesta Comunitat Energètica Local de Borriana i el president de la Cooperativa de Borriana, José Montoliu, ha destacat del compromís històric de l'entitat amb els borrianencs des de la seua fundació fa 117 anys, i el pas endavant que suposa en aquesta línia la creació d'aquesta comunitat, “que busca una solució a l'encariment de l'energia en les nostres activitats quotidianes, en les nostres llars i en els llocs de treball, per a benefici de Borriana i dels borrianencs. Un gran pas per a millorar la vida de tots”.

Per part seua, Rafael Climent ha destacat que l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), dependent de la conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ha donat suport a un total de 118 projectes d'energies renovables en comunitats d'energia des de l'any 2020, per a la qual cosa s’han destinat 5,2 milions d'euros.

El titular d'Economia Sostenible ha remarcat que la Conselleria, a través de l'Ivace, continuarà secundant “decididament l'expansió d'aquest tipus de comunitats” i ha avançat que per a l'any vinent destinarà un total de 5 milions d'euros al desenvolupament de projectes en aquesta classe de comunitats.

Climent ha posat l'accent que l'Ivace “està liderant les accions per a aconseguir el desenvolupament i la implantació massiva” de les comunitats d'energia en el nostre territori, “secundant tots aquells projectes que contribueixen a la implantació i sent pioners en la posada en marxa d'una línia específica d'ajudes a les comunitats energètiques”.

La línia d'ajudes de l'Ivace està dirigida a qualsevol comunitat d'energies renovables o comunitat energètica, ajuntaments, així com a les comunitats de propietaris, a través de la qual se subvenciona fins a un 45% del cost dels projectes de les instal·lacions d'autoconsum d'energia elèctrica a partir d'energies renovables o energies residuals, en règim de comunitats d'energies renovables.

Es considera comunitat energètica renovable, l'entitat jurídica que es base en una participació oberta i voluntària, autònoma i efectivament controlada pels seus membres, situats en les proximitats dels projectes propietat de l'agrupació, que siguen persones físiques, pimes o autoritats locals, inclosos els municipis, i que desenvolupe projectes d'energies renovables, eficiència energètica i/o mobilitat sostenible.

La finalitat principal d'una CEL és generar beneficis socials i mediambientals en l'entorn en què se situen, prevalent la sostenibilitat, si bé és important destacar que els usuaris aconsegueixen un important estalvi en la factura anual gràcies a l'energia verda de proximitat i més econòmica.