- Lespectacle Veles e Vents compleix 30 anys i ho celebrarà aquest dissabte 25 de febrer a Borriana

- Diumenge que ve 26 de febrer, el pregoner, Javier Gual, farà el Pregó en diferents emplaçaments de la ciutat i finalitzarà al balcó de l'Ajuntament amb la Crida de les Reines Falleres

- Demà divendres 24 Cabra Fotuda i Saray arriben al Teatre Payà a proposta del Consell Local de la Joventut


El Pregó i la Crida, que se celebraran diumenge que ve 26 de febrer a les 18h pels carrers de la ciutat i a les 20.15h al balcó de l'Ajuntament, segellaran de manera oficial l'inici de les festes josefines de 2023 a la capital de la Plana Baixa.

El pregoner d'enguany, Javier Gual, iniciarà el Pregó a la Llar fallera a les 18 hores, per a iniciar el recorregut per gran part dels carrers de la ciutat amb la incorporació progressiva de les representants de cadascuna de les agrupacions falleres, i amb parada i lectura del Pregó en les falles Don Bosco, Chicharro, Sant Josep i Rei Jaume I, i acabar el recorregut a la plaça Major de la ciutat.

Una vegada allí, el pregoner llegirà per última vegada el Pregó des del balcó de l'Ajuntament i, a continuació, les Reines Falleres, Sílvia Navarro i Maria Olivas, realitzaran la Crida per a convidar les persones assistents a participar-hi i gaudir dels dies tan especials que arriben a la ciutat fins al 19 de març. En acabar, hi haurà un castell de focs artificials.

 

Veles e Vents

Prèviament, el dissabte 25 arriba a Borriana Veles e Vents, l'espectacle de carrer més important de l'actualitat a càrrec de la companyia Xarxa Teatre, per a tancar les festes culturals de Sant Blai i donar la benvinguda a la festa fallera del municipi. Serà a la plaça Josep Iturbi a les 22.30h per a donar més grandiositat a l'espectacle, ja que ve acompanyat de pirotècnia com és habitual en Xarxa Teatre.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, i la regidora de Falles, Sara Molina, han manifestat que es tracta d'una aposta per a “continuar dinamitzant la ciutat i crear un acte en què les dos festes s'unisquen harmònicament” i, han afegit, que es pretén “continuar brindant una àmplia i diversa oferta d'activitats a la ciutat” i que “tothom puga tindre accés, ja que serà al carrer i per a tots els públics”.

El muntatge de l'espectacle arrancarà demà divendres a la plaça Josep Iturbi, ja que es necessita un dia i mig de treball per a poder completar-lo per a la nit de dissabte.

Veles e Vents, va ser creat en 1994 per a inaugurar el túnel del canal de la Mànega que uneix França i Anglaterra. Xarxa Teatre parteix de l'obra del poeta valencià Ausiàs Marc per a situar davant els ulls de l'espectador una mar idíl·lica però també apocalíptica; una mar que és font de vida i espai de connexió de cultures, però també una mar en plena destrucció, convertida en cementeri nuclear i permanentment en flames per les catàstrofes petrolieres.

Al voltant de 400 actuacions en més de 30 països de 4 continents converteixen l'espectacle Veles e vents de Xarxa Teatre en un dels muntatges de gran format més reeixits en la història del teatre de carrer.

A pesar dels anys transcorreguts, el missatge de Veles e vents no n’ha perdut la vigència, més prompte al contrari. La companyia ja alertava fa més d'un quart de segle de la necessitat de canviar la relació de l'ésser humà amb el planeta, i ho feia a través d'una epopeia de caràcter mediterrani que presenta una mar que és font de vida i espai de connexió de cultures, però també cementeri nuclear i permanentment en flames per les catàstrofes mediambientals.

 

Nit de riures

A més, per a demà divendres, l'Ajuntament ofereix a les 20.30h al Teatre Payà l'actuació de dos joves humoristes valencians, Cabra Fotuda i Saray Cerro, amb una sòlida experiència en xarxes socials, ràdio i televisió, per a fer el seu espectacle en directe.

Vicent Granel, ha destacat que es tracta d'una proposta que forma part del cicle “Riure’s en valencià” i ha sigut plantejada des del Consell Local de la Joventut, amb la qual s'inicia una col·laboració entre les dos entitats “a fi de programar activitats culturals propostes i dirigides a la joventut de Borriana”.

Cabra Fotuda és la imatge pública de Fran Tudela, un jove de vint-i-quatre anys de la Vila Joiosa, que és un dels tiktokers més seguits en valencià. Les seues imitacions de les professores d'anglès, la funcionària de l'Ajuntament o de sa mare li han donat una gran popularitat. Ara, a més, col·labora en el programa de Maria Juan Podríem fer-ho millor, en la ràdio d'À Punt.

Saray Cerro és una alcoiana graduada en Comunicació Audiovisual i Gestió de Xarxes Socials que a finals de 2019 va començar amb l'stand up comedy. Als vint-i-set anys té sobre els muscles un llarg camí recorregut de treball en la ràdio, en la televisió i en espectacles vius com a dobladora, guionista, presentadora i humorista.

Les entrades es poden adquirir en la web <entradesborriana.com> al preu de 5 euros plateja i 4 euros amfiteatre, amb descomptes per a joves. També es poden comprar de forma presencial en Buraudio (l’Escorredor, 58) dijous de 17h a 19h, i en la taquilla del teatre una hora abans de l'espectacle.