Cruces de mayo Burriana 2022
cruces de mayo 2022
  • El dissabte 30 es dispararà la mascletà que va ser suspesa la setmana de falles per la pluja

  • El mateix dissabte es realitzarà l’entrega de premis de les Creus de Maig a la Llar fallera


Borriana es transformarà el pròxim cap de setmana en un gegantesc jardí adornat per l'art efímer de les Creus de Maig que elaboren cadascuna de les comissions falleres amb flors naturals. Una mar de monuments i conjunts florals que envaeixen, durant el primer cap de setmana de maig, els carrers de la localitat d'un preciós colorit i agradable aroma floral en què el clavell és el gran protagonista.

Les comissions falleres ja han començat la instal·lació de les creus, però serà aquest divendres, 29 d'abril, en la nit de la plantà, quan s'instal·laran les 18 creus de maig als carrers i places de la ciutat, que ompliran d'art floral, color i aromes els carrers del municipi fins al diumenge dia 1 de maig a la vesprada, que seran retirades.

Com ha explicat la regidora de Falles, Sara Molina, enguany “tornen les tradicionals Creus de Maig a què estem acostumats, amb grans jardins i esplendorosos monuments” i, ha afegit, “un art floral efímer per a embellir amb flors i perfum els carrers i les places de Borriana”.

Segons Molina, les Creus de Maig estan lligades al cicle faller i constitueixen “el tret d'eixida per a les comissions falleres de la ciutat, que són “les encarregades de crear-les i, per tant, de la supervivència d'aquesta tradició”. Amb la seua elaboració, ha manifestat, “simbolitzen la continuïtat de les pròximes festes josefines”.

En aquesta línia ha manifestat que, elaborades amb molt de gust artístic, els efímers monuments florals ocupen l'emplaçament de les falles i les millors creus són reconegudes a través dels guardons, “en molts casos assoleixen nivells de qualitat estètica molt elevats”.

Des del divendres 29 d'abril fins al diumenge 1 de maig, amb l'aroma amplificat de les flors, Borriana es converteix en un museu d'art efímer floral amb la creació de grans creus de maig i jardins.

El divendres en la nit de la plantà s'acabaran d'instal·lar les 18 creus i, a les 18.30h, les Reines Falleres, Sandra Candau i Ana Giménez i les seues respectives corts d'honor realitzaran la visita als monuments. Durant tota la nit es respirarà un ambient festiu similar a l'ambient faller que viu la ciutat quan es planten les falles.

A primera hora del matí de dissabte, el jurat visitarà les creus ja completament instal·lades perquè el jurat puga valorar-les, decidir els premis i anunciar de vesprada les creacions artístiques guanyadores en un acte en la Llar Fallera. El mateix dissabte a les 14 hores es dispararà la mascletà que va ser suspesa la setmana de falles per la pluja.

Sara Molina ha recordat que les Creus de Maig de Borriana és una festa qualificada d'Interès Turístic Provincial, i s’elaboren cada anys des de 1944, a excepció de l’any 2020, quan la situació sanitària ho va impedir, i en el 2021 que es van instal·lar de manera simbòlica.

Com a complement a les Creus de Maig, Sara Molina ha recordat que aquest cap de setmana començarà una nova edició de la Ruta de la Tapa, “una atractiva proposada gastronòmica que permet al veïnat i als visitants conèixer la variada ofereix culinària de la localitat d'una manera divertida i econòmica”.

Per això, ha convidat les poblacions de la província a visitar i passejar pels carrers de la ciutat, per a conèixer les Creus de Maig de Borriana, “una tradició que no et pots perdre aquesta primavera”, i a aprofitar també per a “assaborir les propostes gastronòmiques amb sabor borrianenc en diferents bars i restaurants de la ciutat.