• La caminada, amb un total de 25 quilòmetres de trajecte entre camins de tarongers i la mar, permet recórrer el patrimoni cultural de Borriana i el seu entorn natural


La tradicional Volta a les Ermites de Borriana ha tornat a demostrar, malgrat la pandèmia, la devoció que els veïns i les veïnes de la ciutat tenen per aquesta cita, ja que, segons l'organització, en acabar el recompte d'inscripcions i el repartiment de samarretes, prop de 700 persones s'han donat cita per a agafar l'eixida després d'un any sense poder celebrar-se per la pandèmia.

La ruta de les ermites és una iniciativa cultural i esportiva que cada any organitza la falla Don Bosco amb el patrocini de l'Ajuntament de Borriana. Al voltant de les vuit del matí, s'han concentrat la majoria de les persones participants a les portes del casal de la falla amb la samarreta commemorativa de l'edició i la credencial, i allí mateix s'ha oferit un desdejuni a les persones inscrites.

Poc després, a les les 8.30h, s'ha iniciat la caminada encapçalada per les Reines Falleres de la ciutat, Sandra Candau i Ana Giménez, representants de la corporació municipal i les Falleres Majors de la falla.

Enguany la Volta ha comptat amb les mesures sanitàries de seguretat de control de distàncies i ús de mascaretes de forma preventiva, i s'han aplicat els protocols anticovid en vigor. La Policia Local de Borriana, amb la col·laboració de Protecció Civil i les persones voluntàries de l'organització, ha vigilat durant tot el recorregut el compliment de les normes i per a la seguretat dels participants s'han estat recordant i s’han aplicat al llarg de tot el trajecte.

L'alcaldessa, poc abans d'iniciar el recorregut, ha destacat que la Volta a les Ermites s'ha convertit en “un referent, una cita pràcticament ineludible per als borrianencs i les borrianenques” i ha manifestat que després de més de dos dècades “està molt consolidada en la capital de la Plana Baixa i s'ha convertit, fins i tot, en motiu d'inspiració per a altres esdeveniments d'aquest tipus que en els últims anys han sorgit en algunes localitats veïnes”.

També ha mostrat la seua satisfacció per l'elevada participació “en una activitat que combina a la perfecció l'exercici físic i els hàbits de vida saludable amb el coneixement del nostre patrimoni repartit pel terme municipal. Activitat en la qual l'Ajuntament sempre col·labora i fa tots els possibles per a facilitar-ne l’organització”.

Safont ha subratllat la importància de la Volta a les Ermites en “la promoció i revaloració del patrimoni cultural de Borriana a partir de la creació d'un circuit que enllaça les 6 ermites del terme municipal”, i ha recordat que està declarada itinerari d'interès turístic local de la Comunitat Valenciana.

Trajecte

Ja des de l'inici, i després d'un complet desdejuni amb xocolate i fartons, centenars de persones han pogut gaudir de la ruta al ritme amb què es desenvolupa la Volta als Ermites, amb un total de 25 quilòmetres de trajecte entre camins de tarongers i el mar, que permet recórrer el patrimoni cultural de Borriana i el seu entorn natural, en un circuit que agrupa les 6 ermites disperses pel terme municipal.

Després de passar per l'ermita de Sant Blai, encara dins de la ciutat, les persones participants han enfilat pel camí Santa Pau el trajecte que porta fins a l'ermita de Santa Bàrbara, on l'organització oferia un complet esmorzar per a recuperar les forces.

Més tard, la Volta a les Ermites s'ha dirigit cap al Clot de la Mare de Déu per a arribar a l'ermita de la Mare de Déu de la Misericòrdia, on una vegada més s'ha pogut reposar forces gràcies a la fruita, les begudes i refrigeris que enguany s'han repartit en totes i cadascuna de les parades del trajecte.

Després de recórrer tot el paratge del Clot i travessar les carreteres del Grau i del Port per Novenes de Calatrava, la Volta assoleix la zona sud del terme municipal per a visitar l'ermita de l'Eccehomo i, finalment, la de la Sagrada Família a les Alqueries del Ferrer, última parada abans de la tornada al nucli urbà i de l'aplaudiment final enfront del col·legi Salesià, amb el qual molts i moltes de les participants han finalitzat el recorregut sis hores, més o menys, després del seu inici, i han obtingut el certificat de la prova.

La regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, ha posat en valor la ruta de les ermites com un esdeveniment de difusió que contribueix a “la promoció i revaloració del patrimoni cultural i natural de Borriana”, ja que durant el recorregut “també es pot observar la presència d'alqueries, pous, séquies i diverses construccions que conformen un paisatge rural molt particular”.