Sant Blai 2019

El vent que a primera hora del matí bufava des del riu cap al barri de Sant Blai de Borriana podia fer presagiar una menor afluència de veïns i veïnes a la tradicional Font del Vi amb la que s'obrin els festejos en honor al patró de la ciutat. Però tant la tradició dels actes com la devoció pel seu patró han pogut amb aqueixa amenaça de baixes temperatures i des que a les nou i mitja del matí s'ha iniciat la lectura dels gojos de Sant Blai i el poema dedicat al patró per part dels i les representants del CEAM, fins al cel ha semblat entendre la importància de la data i el sol ha començat a entrar per l'extrem aquest del Carrer del Calvari il·luminant fins i tot el metall que forma una Font del Vaig veure que ja començava a oferir el vi pels fins a sis orificis pels quals emana fins a arribar als gots. Després que els i les membres del CEAM recordaren èpoques passades, antics oficis, la vida en el camp o la tradició del dia de Sant Blai a través de la lectura de poemes i gojos en honor al patró, han sigut les autoritats municipals els qui han pogut inaugurar el ritual de recollir el seu got de vi a la Font situada en el centre del carrer. Així, la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, l'alcaldessa, Maria Josep Safont, i les Reines Falleres de 2019, Mar Zamora i Anne Alós han sigut les primeres a acostar-se fins a la Font i, posteriorment, recollir el seu esmorzar que les Corts d'Honor oferien a les milers de persones que ja començaven a passar al costat de la mateixa Font.
Al costat de l'alcaldessa, Maria Josep Safont i de la totalitat dels representants municipals, també han volgut participar en el dia gran de Sant Blai, els diputats provincials José Manuel Navarro i Vicent Sales, la diputada autonòmica, Mónica Álvaro, i el diputat José Ramon Calpe, així com el Director General de Comerç, Natxo Costa, o la d'Igualtat, Inma Carda, a més de representants municipals de localitats veïnes com Xilxes o Nules, i els màxims representants a la ciutat de la Guàrdia Civil o la Policia Local de Borriana.
La cua que inicialment no semblava arribar a la grandària d'altres anys ha anat creixent fins a aconseguir, precisament l'altura de l'ermita de Sant Blai, a uns 150 metres de la Font. A poc a poc els milers de veïns i veïnes han desfilat per a recollir de mans de les representants Falleres, amb les Reines Mar i Anne al capdavant, els entrepans preparats a base de llonganissa i botifarra que han superat les 2.500 unitats durant l'hora i escaig de repartiment. Després d'omplir els seus gots en la font, els veïns han anat buidant un carrer de Sant Blai que ha tornat a ser un formiguer a partir de les 13.30 hores quan de nou s'ha iniciat el repartiment de les conegudes “Calderes” cuinades pels membres de la Falla de Sant Blai. D'aquesta forma es tancava un matí en la qual els més xicotets i xicotetes també han pogut gaudir de les activitats i tallers programades al costat de la mateixa Font, a càrrec tant de l’Agrupament Escolta de Borriana com de monitors.es.
Per a la vesprada quedaven reservats els actes més solemnes en honor al patró Sant Blai. Una vegada més, la tradicional processó ha eixit de la Plaça Major per a recórrer els carrers de Sant Xotxim, Sant Vicent, El Pla, El Barranquet, i el carrer Sant Blai fins a arribar a l'ermita. A costat i costat de la comitiva i la peanya amb la figura del patró centenars de persones han fet que, de nou, la processó siga un dels actes religiosos més seguits i multitudinaris, alhora que solemne i emotiu dels quals se celebren durant l'any en la capital de la Plana Baixa. Una vegada acabada la processó i amb Sant Blai de nou descansant en l'ermita amb el seu nom, s'ha tancat la jornada de festa a Borriana amb el castell de focs en la zona del riu, que també s'ha convertit en costum com a colofó del dia del patró de la ciutat. Tal com explicava la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, “ni el vent ha pogut amb la devoció pel nostre Patró Sant Blai, i centenars i centenars de borrianencs han eixit hui el carrer per a continuar complint amb la tradició que ens identifica com a poble i per a gaudir de tota la sèrie d'actes que durant el cap de setmana han sigut multitudinaris a la nostra ciutat”.