Burriana.- (22-04-24). L'Ajuntament de Burriana, a través de la regidoria de Cultura, va celebrar a l'Auditori Juan Varea la segona de les conferències del cicle que oferix la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana a Burriana. Leopoldo Peñarroja Torrejón, va impartir la dissertació sobre toponímia “Borriana o Burriana. Reflexiones sobre la toponímia castellonense”.

 

Leopoldo Peñarroja Torrejón és llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat de València, doctor en Història per la Universitat de Saragossa, catedràtic de Llengua i Literatura Espanyola i Acadèmic de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana. És membre de la Societat Espanyola de Lingüística i des de desembre de 1985 a juny de 2004 va ser membre del Consell Valencià de Cultura. En les seues facetes de filòleg i historiador ha realitzat nombroses publicacions, a més de manuals de Llengua i Literatura per al seu ús en Batxillerat. També ha publicat gran quantitat d'articles en revistes i mitjans especialitzats i ha participat de ponent en congressos i seminaris de les matèries en les quals és especialista.

 

La intervenció del professor Peñarroja va estar basada en les seues investigacions per a la realització de l'últim dels seus llibres, que ha sigut publicat fa escassos dies, titulat “Toponímia valenciana. Provincia de Castellón”. En ell s'arrepleguen fins a mil topònims presents en tot el territori de la nostra província des de l'extrem occidental fins al litoral. Partint de la documentació de font àrab, llatina i romanç, en general poc explorades però bàsiques per a una deducció solvent, es valoren les hipòtesis presentades fins hui sobre els noms de lloc més significatius, i es defén per a cadascun dels termes estudiats l'etimologia més plausible d'acord amb els factors documental i pròpiament lingüístic. A partir d'esta base, Peñarroja va realitzar un recorregut introductori per diferents topònims destacats de la nostra província, tant per la seua rellevància històrica com per la seua importància local. Després d'esta part, va centrar el discurs en les referències a Burriana, de les quals ha afirmat haver trobat una gran quantitat, tant de toponímia en altres llocs d'Espanya, com de referències en gran quantitat de fonts tant àrabs, com a llatines, castellanes i valencianes. Segons les investigacions dutes a terme, l'autor va arribar a la conclusió que tant Burriana com Borriana són dos formes totalment valencianes i que apareixen les dos referenciades en les fonts, però que la forma predominant seria el topònim Burriana.

 

A l'acte va assistir la President de les Corts, Llanos Massó, el diputat autonòmic, José María Llanos, el Secretari de Presidència, Víctor Parra, el regidor de Cultura, Jesús Albiol i les regidores Suni Fandos i Isabel Monfort, i membres de la junta directiva de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana.

 

En finalitzar es va emplaçar als assistents a la pròxima de les conferències que serà després de l'estiu.