Burriana acoge la presentación de los 27 de Mauthausen
Presentación del libro Los 27 de Mauthausen
  • - Entre les biografies de totes les víctimes de la zona es troben les històries de set represaliats de Borriana


L'auditori Juan Varea ha acollit la presentació del llibre Los 27 de Mauthausen, una obra a càrrec Lara Cardona Fernández i José Francisco Albelda Garcia, que constitueix una investigació històrica sobre els represaliats de la comarca de la Plana Baixa que, després de la Guerra Civil, van ser deportats al camp de concentració de Mauthausen.

L'edil de Cultura, Vicent Granel, ha presentat l'acte, al costat dels autors, amb un auditori ple, l'emotiva presència dels familiars de les víctimes i l'assistència de l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont. Es tracta d'una obra que recull les històries de 27 veïns de la Plana, que són històries de la derrota, però també de la lluita, de la humanitat, de la companyonia, i la resistència contra el nazisme en el seu mateix territori.

Un llibre que recull les biografies de totes les víctimes de la zona, basades en tota la documentació existent, trobada en més de mig centenar d'arxius de tot el món, a més de l’aportada per les mateixes famílies, que han presentat els autors.

Desprès de la presentació, Maria Josep Safont ha destacat la importància d'aquest treball perquè “són històries que s'han de conèixer per a homenatjar els qui van lluitar per la llibertat, fins i tot a costa de la pròpia vida”, i ha subratllat que suposa “un exercici de memòria democràtica i de justícia que tots els devem”.

Entre els protagonistes es troben, precisament, les històries de set víctimes de Borriana: Ramon Barrachina Martí, Manuel Batalla Paúl, Vicent Ramon Fas Ballester, Francisco Guillem Comas, Vicent Ramon Martí López, José Vicente Ripollés Burdeus i José Saura Marco.

Per la seua part, Granel ha manifestat que l'edició de Los 27 de Mauthausen ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Borriana, atès que és molt significatiu el nombre de víctimes de Borriana que recull el llibre, “és el major nombre de persones dels vuit municipis de la Plana, en són 7 els veïns de la nostra ciutat i mereixen formar part de la història i del nostre record”.

El llibre conté les biografies de tots els deportats de la Plana Baixa, naturals dels municipis de Fondeguilla, Almenara, Borriana, Eslida, la Vall d'Uixó, Moncofa, Nules, Onda i Vila-real.

Una investigació històrica rigorosa

En aquest profund, minuciós i rigorós treball, els autors reflecteixen la derrota de la Guerra Civil, l'exili, l'internament en camps de refugiats del sud de França, la derrota de la Segona Guerra Mundial, la captivitat en els camps de concentració nazis i la deportació al camp de concentració de Mauthausen.

Encara que s’havien fets alguns treballs a nivell local, Los 27 de Mauthausen és la primera publicació d'investigació que tracta les històries dels deportats al camp de concentració de Mauthausen a nivell comarcal a la província de Castelló.

A més de comptar amb una breu contextualització de la deportació, el treball presenta les biografies de totes les víctimes basades en tota la documentació existent, trobada en més de mig centenar d'arxius de tot el món, a més de l’aportada per les mateixes famílies.

El pròleg és a càrrec del prestigiós periodista i escriptor Carlos Hernández de Miguel, mentre que el disseny i maquetació han sigut realitzats per Arkane Estudio, està editat per Ediciones Intrépidas i ha sigut imprès en els tallers de La Impremta CG.

Autors

Lara Cardona Fernández i José Francisco Albelda Garcia, historiadors amb una àmplia experiència en l'estudi de la Història Contemporània i col·laboradors en mitjans de comunicació locals i autonòmics, són autors de diversos articles i llibres sobre el tema.

Lara Cardona és llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de València. La seua tasca investigadora sobre la II República, la Guerra Civil i la deportació als camps nazis s'ha plasmat en diferents llibres, i en diversos articles especialitzats. Va ser la directora de continguts dels projectes d'homenatge als deportats als camps nazis de la Vall d'Uixó, Sagunt i Almenara (2016-2017).

Actualment, és la responsable i dinamitzadora del Centre d’Interpretació de la Línia XYZ de l'Ajuntament d'Almenara, i col·labora en la divulgació de la memòria democràtica per als mitjans de comunicació i els centres educatius.

José Francisco Albelda és llicenciat en Història per la Universitat de València i expert en Antropologia Forense per la Universitat de Granada, arqueòleg i historiador. En 2013, crea Arqueocas. Patrimoni i Arqueologia, empresa amb la qual s'ha especialitzat en la recuperació i posada en valor d'espais patrimonials relacionats amb la Guerra Civil i la Batalla de Llevant. Col·labora assíduament en mitjans de comunicació locals i autonòmics i és autor d'obres de divulgació de la Història i el Patrimoni Cultural.

Ha realitzat diversos estudis per a la retirada de vestigis de la dictadura i identificació de víctimes de la guerra i de la repressió durant el franquisme, a més és coordinador del Memorial Democràtic de Vila-real.