Una mostra de documentació referent als treballs de construcció del Port de Borriana presideix l'entrada de l'Ajuntament com a homenatge a la celebració

L'Ajuntament de Borriana ha volgut sumar-se a la jornada de celebració del Dia Internacional dels Arxius amb una petita mostra de documents que fan referència a diverses obres i plànols sobre la construcció del Port de Borriana i que formen part de l'Arxiu Municipal.
Sota el lema “Sabies que el 9 de juny és el Dia Internacional dels Arxius?” es pretén conscienciar a la població sobre la importància de destinar recursos i fer visible la feina realitzada de forma diària, i moltes vegades anònima, de la majoria d'arxivers. Borriana presentarà una mostra de documents del primer terç del segle XX per tal que tots aquells veïns i veïnes de la ciutat que accedisquen a l'edifici de l'Ajuntament s'apropen una mica més a la realitat dels arxius municipals.
La data de celebració del Dia Internacional dels Arxius va ser triada en el seu moment per commemorar la creació del Consell Internacional d'Arxius, que un 9 de juny de l'any 1948 es va constituir de forma oficial sota els auspicis de la UNESCO.
A la mostra situada a l'entrada de l'edifici consistorial, es poden contemplar diferents documents, alguns d'ells amb més de cent anys d'història, sobre el procés de construcció del Port. Així, es pot observar el llibre d'actes de la Comissió del Port editat l'any 1917. Tres anys abans, el 1914, també s'elaborava l'informe sobre les condicions tècniques i econòmiques del Port de Borriana de l'enginyer en cap de camins, canals i ports José María Fuster, que també forma part de la mostra. A més, la voluntat popular també està present amb la Memòria que Borriana i els pobles de la seua comarca presenten al directori militar en justificació de la importància i necessitat del Port de Borriana i en súplica de la ràpida execució de les obres, amb pròleg de Juan Bautista Feliu Saera, i que va ser publicada a València l'any 1924. I per últim, s'afegeix una reproducció del plànol general del Port de Borriana pertanyent a l'any 1931. Tal i com recordava el regidor de Cultura, Vicent Granel, “sovint no donem la importància suficient a la tasca que es du a terme als arxius municipals. Unir-nos a la celebració del Dia Internacional dels Arxius amb una mostra d'alguns dels documents de l'Arxiu Municipal a Borriana, és també una forma d'apropar la feina dels arxivers al conjunt de la població, a més de començar a donar-li la importància que mereix dins la història i el coneixement d'una ciutat”.