Prop de 150 persones s'inscriuen oficialment a les xarrades, ponències i debats al voltant del funcionament, la gestió o les possibilitats de futur dels diferents museus existents al territori valencià.

Les I Jornades de Museus i Col·leccions Permanents Valencianes han tingut una resposta massiva per part dels professionals del sector, que des de primera hora del matí s'han donat cita al Centre Municipal de Cultura La Mercè de Borriana per assistir al conjunt de xarrades i ponències impartides per especialistes en gestió de patrimoni i funcionament dels museus valencians. La presentació oficial ha estat protagonitzada pel Director Territorial de Cultura, Robert Roig, l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont i la Directora General de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga. Roig ha iniciat l'acte recordant “la importància d'esta primera cita a Borriana que és només el primer pas del pla que entre 2016 i 2020 farà que aquestes iniciatives de posada en valor i formació dels professionals dedicats als museus i col·leccions siguen una de les referències dins la gestió patrimonial valenciana”. Per la seua banda, l'alcaldessa Maria Josep Safont ha volgut agrair l'elecció de Borriana com a seu de la primera edició de les Jornades i ha afegit que “el patrimoni cultural del poble valencià exigeix que apliquem tot el nostre esforç a la seua protecció i la seua posada en valor, però no hem de parlar únicament de protegir-lo, sinó, i d'una manera ben especial, de donar-ho a conèixer”. La Directora General de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha tancat l'acte de presentació remarcant “l'esforç que des de la Conselleria farem durant els propers anys per seguir donant la importància que li pertoca al patrimoni i als museus i col·leccions d'art de la Comunitat Valenciana. Ens fa molt contents vore la resposta dels professionals en aquesta primera edició, ja que des de primera hora heu omplit aquesta sala i de forma massiva s'heu inscrit per participar a les jornades”. L'èxit de convocatòria s'ha confirmat amb la presència de vora 150 inscrits a les Jornades. Tot i que en un principi les inscripcions s'havien situat al voltant de la vuitantena, la possibilitat de registrar-se durant mitja hora abans de l'inici de les sessions, ha possibilitat l'afluència de molt més públic especialitzat en el món dels museus vingut desde punts tant distins com Vilareal, Castelló, Nules, Sant Mateu o Morella.
Les ponències s'han iniciat amb la membre de la Direcció General de Cultura i Patrimoni, Concha Ridaura qui ha fet una aclaridora explicació dels conceptes de museu i col·lecció museogràfica permanent i les peculiaritats de la legislació autonòmica al respecte. La gestió del museu municipal d'Alcoi, a càrrec del seu director, José Maria Segura, i la gestió de les col·leccions ubicades a Sant Mateu, amb els directors del CMP Sant Mateu, Tomàs Segarra i Joaquim Iturat han completat la primera sèrie de xarrades durant el matí.
Després del descans, on els participants de les jornades han pogut continuar observant i gaudint del jardí arqueològic de la Mercè, el funcionament del Museu de Belles Arts de Castelló ha pres el relleu amb el seu director, Ferran Olucha i un dels conservadors, Artur Oliver, que han parlat sobre les característiques d'organització i treball específic del seu museu. La xarrada al voltant de la conservació preventiva i la restauració d'obres als museus comarcals ha corregut a càrrec de les restauradores Anna Viciach i Reyes Silvestre. Desde la Direcció General de Cultura ha estat Mónica Vázquez la que ha il·lustrat els presents amb les tasques d'informatització i actualització dels inventaris. Les perspectives de futur tant dels museus com de les col·leccions permanents on els inspectors dels Bens Mobles Josep Lluís Gil, Luis Pablo Martínez i Joaquín Espí han analitzat els camins a seguir dins la posada en valor del patrimoni han tancat el matí junt a la intervenció del Director del Museu de Borriana, José Manuel Melchor, que després de dinar ha estat l'encarregat de guiar als assistents a les Jornades en la visita al Museu Arqueològic borrianenc l i la posterior a la Basílica del Salvador, on Josep Lluís Gil n'ha fet de guia.