El pleno aprobará una declaración institucional de condena de la agresión de Rusia a Ucrania
  • Els grups municipals de l'ajuntament de Borriana donaran suport a una declaració institucional de rebuig a la invasió militar i a la guerra que està provocant irreparables pèrdues humanes i quantiosos danys materials

  • El consistori ja es va adherir a l'octubre de 2015 a la xarxa de Ciutats Valencianes Acollidores de persones refugiades i sol·licitants d'asil

En aquests moments tan difícils de crisi humanitària que s'està vivint a Ucraïna després de la invasió de Rússia, l'Ajuntament de Borriana aprovarà una declaració institucional en què se solidaritza amb el poble ucraïnès i se sumarà a la declaració institucional realitzada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i a la Federació Valenciana (FVMP) de condemna a l'agressió de la Federació Russa a Ucraïna.

En el Ple d'aquesta vesprada, tots els grups municipals, segons han confirmat, ajunten les seues forces i presenten una declaració institucional d'adhesió a les declaracions institucionals de la FEMP i de la FVMP, de condemna enèrgica i rotunda als atacs perpetrats en diverses ciutats ucraïneses, així com el desplegament militar desencadenat pel govern rus i totes les conseqüències que se’n deriven.

En la qual, s'insta, alineats amb la comunitat internacional, al cessament immediat de l'agressió i a la retirada dels efectius militars russos desplegats a Ucraïna. També es mostra el suport “ferm” a la població d'Ucraïna a la qual es trasllada tota “la nostra solidaritat i afecte”, fent extensiu aquest suport als més de 112.034 mil ucraïnesos que resideixen a Espanya i que des de fa anys són “els nostres veïns i veïnes”.

A més, amb la declaració institucional, l’Ajuntament se sumarà a totes les iniciatives encaminades a la restitució del dret internacional vulnerat unilateralment, així com a la defensa i l’enfortiment com a element central de la pau mundial acordat pels principals organismes europeus i internacionals.

En la declaració es dona suport, sense cap tipus de dubte, a qualsevol actuació encaminada al restabliment de la pau i la convivència democràtica, i al respecte a la legalitat i als drets humans.

També conté el compromís municipal de posar-se a la disposició dels governs d'Espanya, de la Comunitat Valenciana o de la província, “amb tots els nostres mitjans, per a col·laborar en qualsevol tipus d'actuació humanitària i l'acolliment dels ciutadans d'Ucraïna que estan abandonant el seu país”.

En aquest sentit cal recordar que a l'octubre de 2015 Borriana ja es va adherir a la Xarxa de Ciutats Valencianes Acollidores de persones refugiades i sol·licitants d'asil, sumant-se així a l'acolliment per a poder millorar la situació de les persones que fugen de la guerra i mostrar la solidaritat, dignitat, humanitat i justícia a l'altura d'aquest drama humanitari.

Per la seua banda, la Generalitat Valenciana, després de la reunió ahir de la Comissió Mixta d'Atenció i Acolliment a Persones Refugiades i Desplaçades convocada per a analitzar la situació a Ucraïna ha alertat de la "extrema vulnerabilitat" dels xiquets i xiquetes que arriben sense referent familiar, ha explicat que és necessari apel·lar als llits oficials del sistema de protecció de la Generalitat per al seu acolliment, per a evitar "les màfies que puguen posar-los en perill".

També ha explicat que la Comunitat Valenciana compta a més amb un registre de les famílies acollidores, organitzats per les agències d'atenció a persones migrants, en estreta col·laboració amb les diputacions provincials i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, oferint les instal·lacions públiques que estiguen al seu abast.

Al mateix temps, la Generalitat ha demanat a la població valenciana acudir als canals oficials per a canalitzar la solidaritat i informar-se a través de la web de la Generalitat per a conèixer la manera d'ajudar i evitar fraus o estafes.