Burriana instalará pasos de peatones lumínicos
Paso de peatones lumínicos para Burriana
  • - Un projecte de l'estratègia Edusi, cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible


L'Ajuntament de Borriana disposarà dels primers passos de vianants intel·ligents del municipi, que augmentaran la seguretat viària dels vianants amb la instal·lació d'un sistema de plaques lumíniques en els semàfors urbans, amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible.

Segons ha avançat el regidor d'Ordenació del Territori, Bruno Arnandis, per a aquest fi, el consistori ha tret a licitació el subministrament i instal·lació de les plaques amb un pressupost base de 110.000 euros, en 9 ubicacions, en els quals s'instal·laran globalment un total de 114 plaques lumíniques que s'encenen quan el vianant està a punt de creuar pel pas de vianants.

Els dispositius intel·ligents compten amb un sistema lumínic de Leds instal·lat en la calçada dels passos per als vianants que detecten amb sensors quan una persona travessa el carrer, i s'encenen per a donar major visibilitat i millorar la mobilitat per als vianants, adverteixen els conductors i són sostenibles, ja que després de creuar el carrer el vianant s'apaguen

És tracta, ha assegurat Bruno Arnandis, “d’un pas més en el projecte de ciutat sostenible de l'actual equip de govern local en el full de ruta d'aconseguir una ciutat més amable i eficient, en línia amb l’ampliació de voreres, la conversió en zones de vianants i la transformació dels carrers en un entorn més confortable per a les persones”.

Per a la distribució de les instal·lacions en els passos de vianants urbans, ha indicat Arnandis, s'ha considerat la “necessitat de la dotació de seguretat i confort per al seu ús”. D'aquesta manera, està previst que se n’instal·len 2 al carrer Major amb 6 plaques lumíniques cadascun, concretament en l'encreuament de Correus-Ajuntament i a la cantonada amb Músic Ibáñez.

A més, al Pla se n’instal·laran dos més amb 10 plaques lumíniques cadascun, en els encreuaments amb els carrers Barranquet i la Carrera. També és preveu situar un pas de vianants nou amb 16 plaques lumíniques a la plaça de la Mercè enfront de l'entrada del Mercat Municipal; 2 de 12 plaques lumíniques cadascun en la plaça Generalitat en la zona de la caserna de la Guàrdia Civil i de la cafeteria Nacher, i, finalment, uns altres dos amb 18 plaques lumíniques cadascun, en l'avinguda Vicent Enrique Tarancon en la zona de l'IES Llombai.

La instal·lació consisteix en la implantació de plaques lumíniques, una a cada extrem de la línia blanca del pas de vianants, i dos senyals verticals lluminoses amb els sistemes de sensorització. Així, estan constantment apagats i únicament s'activen davant la presència de vianants pels voltants de la calçada, i avisa de la seua presència amb suficient temps de reacció per als conductors.

Aquests passos de vianants suposen, segons el parer del regidor, “un reforç dels mètodes actuals de senyalització per a incrementar i millorar la seguretat viària” i, al mateix temps, implementant aquest tipus de tecnologies en línia amb els ferramentes de desenvolupament de smart city, que combina sensors i plafons Leds, “i aconseguir així tindre una major seguretat en els desplaçaments diaris i crear itineraris que puguen ser utilitzats per tota la ciutadania”.