• L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ofereix una anàlisi detallada sobre l’actuació de la Policia Local, el servei municipal de neteja realitzat i l'assistència sanitària


 L'Arenal Sound d'enguany ha finalitzat amb una participació de més de 300.000 assistents al llarg del festival, durant la setmana del 2 al 8 d'agost, i amb un balanç que destaca la dràstica disminució de cridades a la Policia Local de Borriana per queixes de sorolls, ja que tan sols hi han hagut 8, per 54 en l'últim festival celebrat l'any 2019, amb una reducció de més d'un 85% les queixes per aquest motiu. També les intervencions sanitàries s'han reduït, en aquest cas un 11,3% respecte a 2019 i han baixat a la meitat les intervencions per embriaguesa, mentre que han pujat les intervencions per marejos i colps de calor, entre d’altres.

Així es desprèn del balanç realitzat per l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el regidor de Serveis Públics i Zona Marítima, Vicent Aparisi, respecte a les actuacions municipals i els resultats després de la celebració del festival a la ciutat, en què han destacat les “millores organitzatives i l'absència de contratemps greus”.

Safont i Aparisi han presentat una anàlisi detallada sobre les actuacions de la Policia Local, el servei municipal de neteja i els serveis sanitaris realitzats durant la desena edició del festival; en què també s'han referit als resultats d’“excel·lent” en l’aigua i l’arena de les platges després de l'anàlisi realitzada el dia després d’acabar el festival i els dies posteriors. De fet, han resumit el balanç amb la valoració del “millor any” fins ara, encara que sempre aspirem a “millorar-lo” i que el següent any “siga encara millor”.

Respecte a les actuacions de la Policia Local, han assenyalat que les cridades telefòniques han augmentat un 36,6%, fins a arribar a les 1.336, la gran majoria demanant informació, en la resta ha sigut necessària la intervenció dels agents. De les 1.336 cridades telefòniques ateses en 2022, 416 han requerit verificació o intervenció policial, cosa que representa un 31,14% del total de cridades, i representa un descens lleuger de les de l'any 2019, que en van ser 422. La resta de cridades, això és 920, ho han sigut de caràcter informatiu, cosa que representa un 68,8% del total de cridades rebudes.

A més, es va registrar una dràstica disminució de cridades per queixes de sorolls, ja que en van ser 8, per 54 en 2019, amb una reducció de més d'un 85% de les queixes per aquest motiu. Les intervencions sanitàries també s'han reduït, en aquest cas un 11,3% respecte a 2019, i van baixar a la meitat les intervencions per embriaguesa i van pujar les intervencions per marejos i colps de calor, entre d’altres.

Quant a accidents de trànsit estem igual que en 2019, amb 17, dels quals 8 van ser amb ferits i 9 sense ferits. Els accidents amb ferits han augmentat, i han passat de 3 a 8. Els accidents sense ferits s'han reduït de 14 a 9. Així mateix, han apujat les atencions sanitàries per accidents de trànsit amb ferits, en principi lleus, d'1 a 9, a conseqüència d'una major mobilitat en turisme, tot i que diversos accidents van ser amb patinets elèctrics.

A conseqüència d'una major mobilitat, hi ha hagut un creixement important de les denúncies per infraccions de trànsit. El servei de grua també ha incrementat les seues actuacions en global, i han passat de 236 en 2019 a 295 en 2022. No obstant això, s'han reduït les intervencions de grua amb vehicles desplaçats a la rodalia per senyalització portàtil que paga l'Ajuntament i va sense cost per als titulars dels vehicles, i s'ha passat de 72 intervencions en 2019 a 44 enguany, mentre que les intervencions de grua amb taxa, és a dir, vehicles a depòsit, han passat de 164 a 251.

Finalment, l'alcaldessa ha volgut destacar la col·laboració de tots els cossos i forces de seguretat de l'estat, especialment de la Guàrdia Civil, però també la Unitat Adscrita del Cos Nacional de Policia en la Comunitat Valenciana i la Policia Local, que han aconseguit resultats molt positius en relació amb la seguretat de les persones assistents i de la ciutadania de Borriana. En aquesta línia també ha fet referència al treball dels operatius de la Policia Local conjuntament amb la Unitat Adscrita del Cos Nacional de Policia en la Comunitat Valenciana, per a controlar i reduir significativament la venda ambulant respecte a 2019. Sobre aquest tema, ha afegit que la Policia Local ha participat, a més, en totes les inspeccions de les zones de descans i del recinte de concerts al costat de la Unitat Adscrita del CNP i del Consorci Provincial de Bombers.

Safont també ha destacat els resultats obtinguts en les anàlisis de l’aigua de les platges realitzades el dia 9 d'agost, un dia després de finalitzar el festival, i en dies successius per a determinar la qualitat de l’aigua en les zones de bany, que han confirmat “no sols que són aptes per al bany, sinó que mantenen la seua qualificació d'excel·lents”, ha manifestat l'alcaldessa.

Residus

Respecte als residus sòlids, segons ha indicat Vicente Aparisi, enguany s'ha registrat un 3 per cent menys de fem i escombraries arreplegats respecte a l'últim celebrat en 2019. El total de deixalles arreplegat entre el 2 i el 9 d'agost en les diferents zones d'afecció que suposa la celebració del Festival Arenal Sound ha sigut d'unes 65 tones, mentre que en 2019 la xifra va ser de 67 tones.

Tot això, ha explicat, gràcies a la coordinació i el treball previ de negociació que es va fer amb l'empresa organitzadora del festival i la mateixa concessionària municipal del servei de neteja sobre les diferents zones de neteja, amb l'increment dels recursos humans i dotacions destinats exclusivament als treballs de recollida i al fet que també s'han incrementat per part de l'organització dins dels recintes del festival.

A més, Safont ha precisat que el cost de la neteja “corre tot a càrrec de l'organització de l'Arenal Sound, tant del festival com de les zones d'afecció”, i ha ressenyat que cadascuna de les jornades durant la celebració del festival s'ha treballat de forma continuada per a mantindre tant les zones pròximes al festival com els carrers i places “en condicions òptimes”.

Després de comprovar-ne aquesta mateixa setmana els resultats i analitzant-ne les dades de recollida, Safont i Aparisi han conclòs "volem felicitar i agrair a totes les parts i deixar constància que ha sigut un dels millors anys quant als serveis de neteja posats en marxa per al festival, gràcies al treball conjunt i coordinat entre la mateixa empresa de l'Arenal Sound i els serveis municipals de Via Pública realitzats per Fobesa”.

Finalment, han agraït als serveis sanitaris, a la Policia Local i a la resta de forces i cossos de seguretat i serveis d'emergència que han intervingut, l'esforç i els serveis prestats per les seues actuacions en matèria de prevenció, control, mobilitat i seguretat viària durant el festival per a mantindre “tant la seguretat dels assistents com els drets dels veïns i les veïnes de Borriana, ja que la coordinació i bon clima de treball ens consta que ha sigut molt positiu”.

Alhora, els han felicitats perquè la capacitat d'organització i coordinació “augmenta cada any i és més efectiva”, i han ressaltat que el colofó va ser “el dispositiu especial d'eixida per a garantir la partida escalonada, la fluïdesa viària i que la jornada de l’èxode es desenvolupara sense incidents”.