Programación del Ayuntamiento de Burriana para el verano 2021
  • L'Ajuntament proposa multitud d'activitats i espectacles per a aquest estiu amb una combinació d'oci educatiu, cultura, música i esport
  • Concerts, musicals, teatre, màgia, monòlegs, mercats ambulants, rutes guiades, cursos artístics i campus esportius conformen la programació de ‘Borriana viu l’estiu’

L'Ajuntament de Borriana ha elaborat per als mesos d'estiu un ampli programa d'activitats socioeducatives, lúdiques, culturals, musicals i esportives, en què han treballat transversalment diversos departaments municipals per a oferir a les famílies borrianenques i visitants una extensa combinació d'alternatives diverses i possibilitats per a gaudir del temps lliure durant tot el període estival.

Concerts gratuïts, musicals, teatre, màgia, actuacions infantils, monòlegs, mercats ambulants, rutes guiades, cursos artístics o campus esportius són algunes de les activitats plantejades a ‘Borriana viu l’estiu’. En totes les activitats se seguiran els protocols antiCovid de control d’aforaments, ús de mascaretes, desinfecció i respecte de la distància de seguretat.

L'emblemàtic espai de la Torre de la Mar en el paratge natural del Clot de la Mare de Déu es convertirà al juliol en l’epicentre de l’estiu, i es convertirà en el principal escenari festiu amb concerts gratuïts cada cap de setmana i amb les tradicionals actuacions dels divendres del cicle ‘A la fresqueta’, tot un referent cultural a la província.

Així ho ha explicat l'alcaldessa de la ciutat, Maria Josep Safont, després de les reunions de treball, anàlisi i coordinació interdepartamental entre les diferents àrees implicades (Festes, Serveis Socials, Igualtat, Turisme, Esports i Cultura) per a analitzar la situació de la població per a aquest estiu, des d'un prisma sanitari, social i de conciliació familiar.

Com ha indicat Safont, “la preocupació fonamental mostrada pels departaments implicats s'ha centrat a assegurar la viabilitat higienicosanitària de les activitats que es plantegen, així com oferir alternatives segures a les famílies de manera que se'ls oferisca oci i, alhora, un respir i alternatives a la conciliació”.

Així, les diferents regidories han coordinat un principi d'estiu ple d'activitats a l'aire lliure, infantils i per a tota la família, visites guiades a la naturalesa i el patrimoni cultural de la ciutat o nombroses actuacions en directe a la Torre de la Mar, que es convertirà així en el centre neuràlgic de l'activitat cultural d’estiu.

Concerts, musicals, teatre, espectacles circenses, actuacions infantils, monòlegs, mercats ambulants, rutes guiades, cursos artístics o campus esportius són algunes de les activitats plantejades. En totes elles se seguiran els protocols antiCovid de control d’aforament, ús de mascaretes, desinfecció i respecte de la distància de seguretat.

Durant juliol i agost l'Ajuntament oferirà una varietat de escoles municipals d'estiu reduïdes en matèria d'esports, de música, d'art i d'oci que es realitzaran amb una programació específica, activitats i tallers, i en grups reduïts, amb les garanties de complir amb totes les mesures de seguretat sanitària.

Escola d’Estiu

Enguany, després d'estudiar la situació actual, es reprén el servei municipal  de l’Escola d’Estiu, que organitzen els Serveis Socials municipals. Una activitat que l'any passat no es va realitzar per la situació sanitària.

Cal recordar que l'Escola d'Estiu de Borriana és un projecte desenvolupat per l'Ajuntament des de fa 35 anys en què participen anualment prop de 400 xiquetes i xiquets del municipi entre 3 i 16 anys, que ofereix un servei de menjador i activitats educatives des de les 9h fins a les 15h durant tot el mes de juliol i, també, durant el mes d'agost amb el campament d'estiu.

‘A la fresqueta’

De la mà de la regidoria de Cultura, els divendres de juliol tornen carregats d'espectacles en directe, amb una nova edició de les nits a la Torre de la Mar, que comptarà amb funcions com ara monòlegs, espectacles circenses i música. Aquesta serà la setzena edició que se celebra el cicle d'estiu ‘A la fresqueta’ en aquest paratge del Grau de Borriana, els divendres de juliol a partir de les 23 hores.

Així, el 2 de juliol, Xavi Castillo omplirà d’humor l'esplanada amb la seua obra L’actualitat en 3 pataes. El dia 9 serà el torn del circ, amb The Troupers de La finestra nou circ, mentre que el 16 de juny Toni Climent presentarà Meugenio, i el dia 23, per la seua banda, Darío Piera eixirà a l'escenari amb el monòleg Sorprenentment. A més, enguany es tanca el cicle amb el concert que el dia 28 oferirà la Jove Orquestra Simfònica de Castelló, en aquesta ocasió al Teatre Payà.

Borriana Sona i Luis Miguel

D'altra banda, els dissabtes estaran dedicats a la música. Així, l'esplanada de la Torre de la Mar s'estrena amb la primera edició del Festival Borriana Sona, organitzat per la regidoria de Festes, que omplirà de música el paratge els dissabtes 3, 10 i 17, amb concerts a la vesprada, a partir de les 19.30 hores, excepte el dissabte 3, i a la nit, a les 23h.

La gènesi de l'esdeveniment es troba al ‘Borriana Sona. Festival En línia’, que va dinamitzar a través de les xarxes socials el confinament viscut en 2020 amb un concert digital el 25 d'abril en què van participar grups i músics locals.

Aquest 2021, molts d'aquells grups de Borriana tornen a retrobar-se, però ara en l'escenari de la Torre de la Mar, i, a més, el colofó de cadascuna de les nits el posaran els caps de cartell d’àmbit estatal. Es tracta d'un festival que la regidoria de Festes va preparar per a Sant Blai, però que, finalment, la situació epidemiològica ha desplaçat en el calendari fins a aquest mes de juliol.

Així, quant a les bandes locals, el 3 de juliol actuaran Taranto i Trébede, el 10 de juliol Patxi Ojana, Fauna VIP Band, Black London i PUK 2 i el 17 de juliol Tatiana Javaloyes, F&F, Andrea Alcalà i Ángel Cerezuela. Cadascuna de les nits es tancarà amb artistes de nivell nacional.

Tant per a ‘Borriana Sona’ com per a ‘A la fresqueta’ les entrades són gratuïtes, i només serà necessari inscriure's a través d'una pàgina web que habilitarà l'Ajuntament, per a controlar els aforaments al recinte.

A finals de juliol agafarà el testimoni dels dissabtes musicals la regidoria de Turisme, que dinamitzarà la zona del Grau amb el concert tribut Contigo aprendí al cantant Luis Miguel, que ocuparà l'escenari de la Torre de la Mar la nit del 24 de juliol.

Activitats infantils

Els més menuts de la casa també podran gaudir de tota classe d'activitats culturals, com ara espectacles infantils el 10 de juliol i el 7 d'agost a la Serratella i a Santa Bàrbara, o funcions de màgia el 17 de juliol i el 21 d'agost en l'antic càmping de l'Arenal i a l’Estany Colombrí. A més, també s'ha programat per al públic infantil el musical La cambra dels misteris, que tindrà lloc el diumenge 1 d'agost en el paratge de la Torre de la Mar.

Turisme i comerç

Per a dinamitzar la zona marítima de Borriana en aquesta etapa estival, s'organitza, com era habitual els anys anteriors a la pandèmia, una nova edició de la Fira comercial Pop Up, que es muntarà en l'antic càmping del 9 a l'11 de juliol.

Durant les vesprades de juliol i agost, a més, la regidoria de Turisme ha organitzat visites guiades per a tota la família, a través de diferents recorreguts per diverses essències de la ciutat: pel Clot de la Mare de Déu, en el Museu Arqueològic i per diferents recorreguts per a conèixer millor la Borriana històrica, medieval i modernista.

Art per a totes les edats

També des de l'àrea de Cultura, el Centre Municipal de les Arts (CMA) de Borriana obri les portes aquest estiu a partir del 28 de juny amb un nou format estiuenc d'activitats format per tallers de música, dansa i arts plàstiques, adaptades a les condicions sanitàries actuals. La programació, sota el títol ‘A l’Estiu, l’art és viu’, engloba tant l’Escola Artística d’Estiu com cursos intensius.

Per als més xicotets, de 8 a 12 anys, del 28 de juny al 2 de juliol tindrà lloc la Setmana de la Dansa, una setmana intensiva de tallers de dansa contemporània, espanyola, clàssica, urbana o tradicional, que del 5 al 9 de juliol continuarà també per a adolescents i adults.

A més, s'organitza la Setmana Musical també del 28 al 2 de juliol, per als de 8 a 14 anys, la primera setmana per als instruments de corda, piano i guitarra i, la segona, per als de vent i percussió. En aquest esdeveniment es realitzaran tallers de música en moviment, tècniques d'estudi, tallers de respiració o de percussió corporal.

D'altra banda, del 5 al 9 de juliol serà el període per al taller d'iniciació a les batukades, per a tots els grups, des d'infantil fins a adults. També s'ha programat un curs de pintura a l'aire lliure per a adults, del 28 de juny al 2 de juliol, que es desenvoluparà al pati arqueològic del CMC la Mercè.

A més, del 5 al 30 de juliol s'organitza en el CMA l’Escola Artística d’Estiu, una iniciativa de temps lliure per a xiquets de 4 a 11 anys, amb l'objectiu de crear un apropament lúdic, interdisciplinari i obert a les arts, entenent-les com un mitjà d’aprenentatge per al desenvolupament personal i col·lectiu. No s'exigeixen coneixements artístics previs i els xiquets i xiquetes poden inscriure's per a tot el període o només per a alguna setmana.

Activitats esportives

En l’àmbit esportiu, el Servei Municipal d'esports (SME) organitza un estiu amb activitats variades a la platja de l'Arenal i en les instal·lacions esportives de la ciutat, que s'estendran de juny a agost.

D'una banda, cursos d'activitats com ara ioga, zumba, pilates, gimnàstica terapèutica, aquaerobic, aquafitness, gimnàstica per a gent gran, així com cursos d'iniciació i perfeccionament, i classes de natació per a diferents rangs d'edat i nivells.

D'altra banda, del 28 de juny al 9 de juliol i del 12 al 30 de juliol, tindrà lloc el VIII Campus Multiesportiu Saludable, per a alumnes de Primària i Secundària. En aquest campus, al voltant 150 de xiquets i xiquetes podran practicar en les instal·lacions esportives municipals, a la platja i en la piscina del Club Nàutic, jocs d'iniciació esportiva, natació, jocs recreatius, futbol sala, jocs de platja, tir amb arc, activitats d'orientació, bàdminton, surf de vela, hoquei, softbol, modern ball, bàsquet, caiac-polo, vela, patinatge, eixides amb bicicleta i rutes urbanes. A més, també treballaran les cures de l'esquena i la salut podològica i nutricional. Les activitats seran en grups reduïts de 10 a 12 participants, a l'aire lliure, i seguint les mesures de seguretat de contenció contra la Covid-19.