DEclaración institucional del plano de mayo sobre el puerto de Burriana
  • El ple ha aprovat una declaració institucional que inclou les demandes prioritàries del municipi sobre la remodelació integral del port

  • El consistori recorda que està pendent la redacció i execució de l’escullera de Llevant

 

El ple de l'Ajuntament de Borriana de manera unànime, exigeix a la Generalitat Valenciana inversions urgents de manteniment i millora de les instal·lacions del port, quant a infraestructures públiques portuàries, administració de costes, i gestió i explotació de ports de competència autonòmica, tal com reclama periòdicament en els últims anys l'equip de govern municipal, l'última, el mes de març passat.

Entre les reivindicacions, que contempla la declaració institucional, l'Ajuntament exigeix la redacció dels projectes necessaris i la posterior licitació de les obres de millora, reparació i posada en valor de l'escullera de Llevant, en particular, i de la infraestructura portuària, en general.

Sobre aquest tema l'escrit considera que “la gran oblidada del port de Borriana ha sigut sempre la primera fase que es va construir de tot el port, l'escullera de Llevant, que està des de finals dels 80 tancada a l'accés públic”, i estima que l'estat de la zona és “vergonyós, semiderruida en el tram inicial i sense reparar l’estructura deteriorada per l'acció dels elements després de dècades d'abandonament”.

També urgeix a la Generalitat Valenciana, a través de la Direcció General de Ports, a exigir al Govern d'Espanya “la millora urgent” de la protecció de la costa sud de Borriana (Serratella) per la regressió com a conseqüència de la construcció del port.

Així mateix, insta la Generalitat Valenciana que aporte les dades de facturació del port de Borriana dels últims deu anys, així com els imports de les inversions en manteniment de la infraestructura que s'hagen efectuat o que estiguen pendents d'executar.

L'Ajuntament valora que es tracta d'una reivindicacions “en defensa dels drets que li corresponen a la ciutadania de Borriana, en particular, i a totes les persones que ens visiten, en general, per a poder gaudir de la infraestructura i defensar el manteniment en condicions òptimes d'un port que tant ha costat als borrianencs i a les arques públiques”. Per tot això, reclama que la Generalitat “siga coherent i complisca amb la seua pròpia legislació en benefici i justícia per a Borriana”.

En el document reconeix que fins a l'any 2010 la Generalitat va promoure diferents infraestructures portuàries tals com la nova Llotja, l'Escola de Vela o la concessió de l'Explotació de l'escullera de Ponent que han dinamitzat i millorat el port, no obstant això, “des d’aleshores, no hi ha hagut cap actuació digna de ressenyar”, ha puntualitzat el consistori.

D'altra banda, s'ha fet esment també al projecte d'obra Port-Ciutat, la redacció de la qual està prevista per a licitar aquest exercici 2021. Una iniciativa del govern municipal que pretén millorar tant les dotacions de la zona portuària com el contacte, les comunicacions i accessibilitat de la zona amb el conjunt del terme municipal i el nucli urbà.

Una actuació que plasmarà els diferents treballs i accions a desenvolupar en la zona portuària que serviran per a augmentar, millorar i fer molt més profitosa la relació del nostre port amb la resta de la ciutat, i posar en valor la instal·lació portuària, un emplaçament clau tant per al desenvolupament de la ciutat com per a l'aprofitament com a zona d'oci, de pràctica esportiva o de visita i trobada.