Balance  2019 de la alcaldesa

L'alcaldessa, Maria Josep Safont, ha fet balanç de la gestió de l'equip de govern municipal en 2019 i ha destacat que enguany, el primer de la segona legislatura “marca la transició de l'anterior a l'actual”, i respon a un projecte de “continuïtat” accentuat per “nombroses actuacions importants per a Borriana, centrades en les persones i en els serveis a la ciutadania”.

Segons ha manifestat Safont, des del principi s'ha plantejat per part del govern municipal un full de ruta amb un futur “molt clar” i basat en un model de ciutat que suposa “un canvi de fesomia de ciutat més saludable, més habitable, més sostenible i per a les persones”.

Una gestió, la d'enguany, que ha qualificat de “seriosa i responsable” perquè a més de projectes s'ha aconseguit en 4 pressupostos reduir el deute bancari de 14,5 milions, als 4,6 milions d'euros actuals, “hem reduït la ràtio d'endeutament del 48% en 2015 al 15,44% a la fi d'enguany, que en deute per habitant, suposa passar de deure 460€ cada borrianenc a 130€ en l'actualitat”.

Respecte a accions concretes, l'alcaldessa s'ha referit als 5 milions d'euros aconseguits dels fons europeus FEDER per a projectes que estan contribuint a aconseguir “el model de ciutat que volem”. Projectes que estan cofinançats al 50 per cent per l'Ajuntament amb uns altres 5 milions d'euros.

En aquest sentit ha destacat la consecució del vial ciclopeatonal del Grau a Borriana, que forma part de l'anell ciclopeatonal que complementa el vial del Port a la ciutat i que continuarà per l'avinguda de la Mediterrània, amb què, segons ha indicat, “hem aconseguit incorporar i englobar la zona marítima en la ciutat”.

També, per a avançar en els desplaçaments “segurs, sostenibles i saludables”, ha explicat la primera edil, s'està actuant en la connexió entre Borriana i les Alqueries, amb l’adequació, alhora, de la zona d'aparcament de l'estació i dels accessos, per a facilitar l'ús del transport públic.

A més, ha assenyalat altres actuacions “importants” en zones fins ara abandonades, com ara, Sant Blai, on s'està enllestint la posada en valor de l’entorn, o a la Bosca, on “hem començat obres de millora i on, pròximament, es licitarà i es remodelarà l'edifici de l'antic ambulatori per a situar serveis municipals, o el projecte del nou IES Jaume I.

Per a 2020, ha assegurat l'alcaldessa, “continuarem per aquest camí”, perquè considera que s'ha realitzat “una bona gestió pensant únicament en la millora de Borriana i en benefici de la seua gent, la nostra”.

D'una banda, la continuïtat en la gestió dels projectes europeus cofinançats pels fons FEDER, de manera que “conclourem alguns d'aquests projectes, que són plurianuals, i n’iniciarem uns altres de molt significatius”.

També preveu la “continuïtat” en la col·laboració amb altres Administracions,  per exemple, la Diputació de Castelló, la Generalitat o el govern d'Espanya, que ha sigut “tan positiva per a la nostra ciutat”, perquè “hem aconseguit subvencions que ens han permés millorar infraestructures, posar en funcionament programes i tallers d'ocupació o avançar en l'atenció a les persones amb la Renda Valenciana o la construcció del nou IES Jaume I, inclòs en el programa EDIFICANT.”

Igualment, ha destacat que per a l'any vinent una de les apostes se centra en la millora dels serveis públics, “és el moment que els serveis de neteja viària, neteja d'edificis públics, de recollida de fem i el de jardineria milloren a Borriana, perquè és una necessitat i una demanda dels nostres veïns i veïnes que volen una ciutat més neta i més arreglada”.

En aquest apartat, ha indicat que el total d'increment en 2020 dels recursos per a la millora dels serveis públics respecte al pressupost de 2019 se situa en 750.000€ per a tots els contractes de Serveis Públics, o, en referència a la liquidació de 2015, un total d'1.750.000€ més en contractes de Serveis Públics.