Vigilancia especial para la prevención de mosquitos en Semana Santa y Pascua de 2023
  • - Per a actuar immediatament en cas de detectar un repunt

  • - El consistori desenvolupa desinsectacions terrestres contra els mosquits durant tot l'any per a mantindre el terme municipal en les millors condicions sanitàries possibles


L'Ajuntament de Borriana intensifica per Setmana Santa i Pasqua la vigilància i el control de la població de mosquits, per si es detecta algun repunt actuar immediatament. Fins ara, els controls realitzats en els punts de monitoratge han resultat negatius pel que fa a la presència de larves o focus d'adults, segons ha explicat la regidora de Salut, Dolores Carbonell.

L'escassesa de pluges recents, ha manifestat, és amb tota probabilitat el factor decisiu de l'absència de larves i mosquits, per la qual cosa a Borriana “s'ha continuat amb el tractament habitual de les desinsectacions terrestres programades per a evitar la proliferació de mosquit i, per ara, no s'ha realitzat un tractament extra, però sí que s'intensifica la vigilància per si es detecta algun focus intervindre ràpidament”.

La responsable de l'àrea ha recordat que amb la finalitat de mantindre el terme municipal de Borriana en les millors condicions sanitàries possibles i evitar, a més, “els efectes molestos que els mosquits causen a la ciutadania, com ara picades i reaccions al·lèrgiques locals”, l'Ajuntament realitza un tractament terrestre contra els mosquits “durant tot l'any i es potencia i s’intensifica en cas de necessitat”.

L'empresa concessionària, Lokímica, és l'encarregada de realitzar les actuacions de control de plagues de mosquits durant tot l'any, orientades a “evitar l'aparició d'insectes en qualsevol estat, larves o adults, completant-se a més amb el monitoratge de les zones i el detall de resultats”, la qual cosa permet, segons Carbonell, “avaluar permanentment el servei i determinar les actuacions a realitzar”.

En el municipi, ha assegurat, l'empresa “mantindrà equips de guàrdia per si de cas calguera intensificar els tractaments amb productes innocus per al medi ambient, que no afecten en cap moment la qualitat de les aigües ni a les zones, protegides o no, de fauna i flora”.

Respecte a les zones de tractament, l'edila de Salut ha explicat que s'estén “des del nucli urbà a la zona marítima, en àrees on pot produir-se estancament d'aigua i zones on existeix vegetació abundant i acumulació d'aigua”.

Durant l'any, el tractament és mensual, quinzenal o setmanal, segons l'època de l'any i, durant alguns mesos, l'obtenció de dades es realitza en 20 punts de monitoratge del terme municipal.

Aquestes actuacions es complementen amb els tractaments que realitza la Diputació de Castelló, que se centren en les zones agrícoles, de marjal i fluvials en el terme municipal.

També ha fet una crida a la col·laboració ciutadana perquè vigilen en els seus domicilis que no hi haja cap punt d'acumulació d'aigua estancada, per a evitar que en les propietats privades proliferen focus de cria, on els professionals no poden actuar.

Per aquest motiu, ha recordat als veïns i veïnes del municipi la importància de “previndre i evitar els estancaments d'aigua i assecar les acumulacions en poals, bidons, piles, aigüeres, pous, tolls i basses en parcel·les privades”.