Cristina Rius Borriana

- La regidora d’Hisenda assegura que el consistori ha gestionat des de 2017 els projectes “amb prudència, a l'espera de rebre els fons comunitaris”

- L'Ajuntament, que ha rebut pagaments per 999.192 euros, estava executant amb recursos propis unes obres que són cofinançades al 50% per la Unió Europea

- Fins al juliol de 2021 Borriana ha pagat obres per 3.529.000 euros, dels més de 5 milions que estan en marxa


L’abonament que la Unió Europea (UE) ha realitzat a l'Ajuntament de Borriana de part dels fons Edusi permetrà continuar amb l'execució d'aquests projectes de desenvolupament urbà per valor de 10 milions d'euros finançats per l'Ajuntament i la UE al 50%.

La regidora d'Hisenda, Cristina Rius, ha explicat que “l'arribada dels fons europeus a través de diferents pagaments permetrà que l'Ajuntament puga continuar amb els projectes de l'estratègia Edusi amb la incorporació aquests ingressos”.

Cal recordar que fins avui, des que van començar els projectes de l'estratègia Edusi 2017-2022, Borriana ha estat executant les obres amb recursos propis, per la qual cosa l’àrea d’Hisenda local hi ha hagut d'actuar amb prudència, mentre estava a l'espera de rebre el pagament per part d'Europa”.

Per això, Rius ha assegurat que “la iniciativa comunitària dels Edusi és una excel·lent iniciativa per a regenerar la ciutat, tot i que seria desitjable que els municipis reberen amb més rapidesa la part del finançament que correspon a la Unió Europea, que no es cobra fins que no es verifiquen les despeses de les obres ja executades”.

Així, des que es va iniciar l'estratègia Edusi en 2017 l'Ajuntament únicament ha comptat amb un primer pagament avançat de 164.000 euros dels cinc milions que espera rebre.

Aquest estiu, després de les SPB (Sol·licituds de pagament a beneficiari) que el consistori ha emès, s'han començat a rebre els primers imports del 50% europeu. D'aquesta manera, a mitjan juliol es va rebre un primer pagament de 347.000 euros, i el passat 11 d'agost, el segon, de 488.000 euros.

En total, les arques municipals han rebut fins avui 999.192 euros de la part comunitària, mentre que fins a juliol de 2021 l'Ajuntament ha pagat obres per 3.529.070 euros, dels més de 5 milions que estan en marxa.

A més, l'Ajuntament ja ha sol·licitat un tercer SPB per valor de 326.457 euros, que està a l'espera de rebre el vistiplau de la Direcció General de Cooperació Autonòmica i Local, entitat que gestiona les ajudes europees com a intermediària entre els municipis i la Comissió Europea.

Els projectes inclosos en les Estratègies de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (Edusi) estan cofinançats al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) en el marc del Programa Operatiu pluriregional d'Espanya (POPE) 2014-2020.

Aquests projectes s'engloben en quatre grans blocs d'actuació: Millora energètica en infraestructures i instal·lacions públiques, Actuacions per al foment de la mobilitat urbana sostenible, Incorporació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació per al desenvolupament de l'administració electrònica, i Condicionament d'espais culturals i dinamització de la xarxa de museus de la ciutat.

Dins de l’estratègia Edusi ha sigut possible la realització de projectes com el del carril ciclopeatonal al Grau, l'adequació del jardí del Bes, la regeneració del bulevard de la Bosca, la construcció del jardí arqueològic de Sant Blai, la rehabilitació de la Mercè, el futur Parc de l'Arenal, o la reforma de l'antic ambulatori per a la localització dels Serveis Socials.