Vigilancia especial para la prevención de mosquitos en Semana Santa y Pascua de 2023
 • - Per a actuar immediatament en cas de detectar un repunt

 • - El consistori desenvolupa desinsectacions terrestres contra els mosquits durant tot l'any per a mantindre el terme municipal en les millors condicions sanitàries possibles


L'Ajuntament de Borriana intensifica per Setmana Santa i Pasqua la vigilància i el control de la població de mosquits, per si es detecta algun repunt actuar immediatament. Fins ara, els controls realitzats en els punts de monitoratge han resultat negatius pel que fa a la presència de larves o focus d'adults, segons ha explicat la regidora de Salut, Dolores Carbonell.

L'escassesa de pluges recents, ha manifestat, és amb tota probabilitat el factor decisiu de l'absència de larves i mosquits, per la qual cosa a Borriana “s'ha continuat amb el tractament habitual de les desinsectacions terrestres programades per a evitar la proliferació de mosquit i, per ara, no s'ha realitzat un tractament extra, però sí que s'intensifica la vigilància per si es detecta algun focus intervindre ràpidament”.

La responsable de l'àrea ha recordat que amb la finalitat de mantindre el terme municipal de Borriana en les millors condicions sanitàries possibles i evitar, a més, “els efectes molestos que els mosquits causen a la ciutadania, com ara picades i reaccions al·lèrgiques locals”, l'Ajuntament realitza un tractament terrestre contra els mosquits “durant tot l'any i es potencia i s’intensifica en cas de necessitat”.

L'empresa concessionària, Lokímica, és l'encarregada de realitzar les actuacions de control de plagues de mosquits durant tot l'any, orientades a “evitar l'aparició d'insectes en qualsevol estat, larves o adults, completant-se a més amb el monitoratge de les zones i el detall de resultats”, la qual cosa permet, segons Carbonell, “avaluar permanentment el servei i determinar les actuacions a realitzar”.

En el municipi, ha assegurat, l'empresa “mantindrà equips de guàrdia per si de cas calguera intensificar els tractaments amb productes innocus per al medi ambient, que no afecten en cap moment la qualitat de les aigües ni a les zones, protegides o no, de fauna i flora”.

Respecte a les zones de tractament, l'edila de Salut ha explicat que s'estén “des del nucli urbà a la zona marítima, en àrees on pot produir-se estancament d'aigua i zones on existeix vegetació abundant i acumulació d'aigua”.

Durant l'any, el tractament és mensual, quinzenal o setmanal, segons l'època de l'any i, durant alguns mesos, l'obtenció de dades es realitza en 20 punts de monitoratge del terme municipal.

Aquestes actuacions es complementen amb els tractaments que realitza la Diputació de Castelló, que se centren en les zones agrícoles, de marjal i fluvials en el terme municipal.

També ha fet una crida a la col·laboració ciutadana perquè vigilen en els seus domicilis que no hi haja cap punt d'acumulació d'aigua estancada, per a evitar que en les propietats privades proliferen focus de cria, on els professionals no poden actuar.

Per aquest motiu, ha recordat als veïns i veïnes del municipi la importància de “previndre i evitar els estancaments d'aigua i assecar les acumulacions en poals, bidons, piles, aigüeres, pous, tolls i basses en parcel·les privades”.

- Aquest matí, 52 persones treballadores de l'Ajuntament han rebut formació bàsica sobre maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP) i tècniques bàsiques de primers auxilis


Personal de l'Ajuntament de Borriana ha rebut aquest matí coneixements bàsics sobre maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP) i tècniques bàsiques de primers auxilis en un curs organitzat per l'Ajuntament de Borriana i el Sindicat d'Infermeria SATSE Castelló, impartit per infermers amb una àmplia experiència en urgències i emergència, en el qual se'ls ha instruït per a saber reaccionar davant de diverses situacions d'emergència.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, amb la regidora de Salut i Personal, Lolín Carbonell, i el secretari provincial de SATSE Castelló, José M. Calas Sierra, han assistit a l'obertura del curs bàsic de formació en “salvar vides” impartit aquest matí en el centre de formació de la Policia Local de Borriana, per Rubén Peña, infermer d'urgències del HGUCS i M. Ángeles Lluch, infermera REA del HGUCS, i han participat 52 persones treballadores del consistori en dos grups.

Safont ha agraït a SATSE que proporcione sense cap cost aquest curs, i ha destacat la importància d'aquesta iniciativa perquè es tracta “d’aprendre a salvar vides”, considerem que els primers auxilis són un acte humanitari d'importància vital, perquè en actuar amb uns primers auxilis efectius podem salvar innombrables vides, ja que és molt probable que l'ajuda mèdica professional no estiga disponible de manera immediata en el lloc i en el moment necessaris”.

Per a prevenir i minimitzar en la mesura de les possibilitats els seus efectes, ha assegurat l'alcaldessa, “la realització d'un auxili eficaç, amb l’ús d’una sèrie de tècniques ben apreses i no aplicant remeis sense objecte, és imprescindible, i a això s'arriba rebent un bon curs de primers auxilis”.

Lolín Carbonell ha indicat que aquests coneixements i habilitats essencials sobre primers auxilis són “necessaris per a ajudar en cas que es produïsca alguna emergència i així augmentar els nivells de supervivència per a les persones que l’hagen patida i també què han de fer en cas de trobar-se amb una persona que presenta una parada cardíaca, un engarrofament o com s'empra un desfibril·lador semiautomàtic (DESA), entre d’altres situacions.

Cal tindre present que, en la majoria dels casos, els primers auxilis els realitzen ciutadans i ciutadanes que són testimonis d'un accident o d’una emergència i quan estan capacitats, ha precisat, “poden brindar atenció bàsica per a tractar lesions menors i preservar la vida fins que arribe l'ajuda mèdica professional”.

Per part seua, José M. Calas ha manifestat que l'objectiu que es planteja el Sindicat d'Infermeria amb iniciatives d'aquest tipus és “mostrar a la població com reaccionar davant casos de persones inconscients o accidentades, i que siguen conscients de la importància que té una actuació ràpida en les possibilitats de supervivència d'una persona ferida”.

En aquesta formació s'ha explicat com identificar una persona que ha patit una parada cardiorespiratòria o està inconscient, com aplicar els primers auxilis i com han de demanar ajuda als serveis d'emergència sanitària perquè puguen acudir a atendre la persona ferida.

El taller ha comptat amb una part teòrica, en què s'expliquen les nocions de RCP i el maneig de desfibril·ladors, i una pràctica en què els treballadors de l'Ajuntament de Borriana han practicat maniobres de reanimació cardiopulmonar amb material de simulació i les actuacions precises per a activar la denominada cadena de supervivència, que comença amb l'avís als professionals d'urgències.

Aquests tallers educatius, que el Sindicat d'Infermeria imparteix en diversos àmbits com ara col·legis, instituts, associacions cíviques, dins del “Programa d'Educació per a la Salut”, acosten la figura de la infermera i l'infermer a la població i fomenten l'aprenentatge de tècniques de primers auxilis i aturada cardíaca en ciutadans de totes les edats, especialment adults i adolescents.

Aquestes iniciatives per a impartir educació per a la salut en aquestes maniobres a la població posen de manifest “l’important paper dels professionals d'infermeria en la promoció i educació per a la salut dels usuaris i la seua determinació per a instruir la població sobre com salvar una vida”.

- El programa pilot consta de 7 trobades, previstes per als dies 9 i 21 de març, 4, 20 i 27 d'abril i 4 i 11 de maig, de 10h a 12.30h, a l'aula de formació da la Policia Local

- Encara que no es requereix inscripció prèvia, per a participar és convenient apuntar-se per a la previsió de l'aforament i qüestions organitzatives al correu <aytoburrianaduelo@gmail.com>


L'Ajuntament de Borriana, a través de la Regidoria de Salut, inicia aquesta setmana un nou projecte pilot d‘“acompanyament en el dol”, amb l'objectiu d'ajudar a transitar el dol que comporta una pèrdua, una malaltia o una separació, i acompanyar en el procès a totes les persones interessades, segons ha avançat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont.

El projecte desenvolupat per la psicòloga Eugenia Porcar Almela consta de 7 sessions que es realitzaran durant els mesos de març, abril i maig i que, segons ha explicat Safont, es converteixen en “un espai d'escolta i acompanyament per a persones que estan passant una pèrdua, una malaltia o una separació i també si tenen algun ser estimat que està passant per aquests moments i volen conèixer ferramentes per a poder acompanyar-lo de la millor manera possible”.

Es tracta, ha indicat la regidora de Salut, Lolín Carbonell, d'oferir un servei pilot gratuït d'acompanyament terapèutic per a gestionar el dolor inevitable que comporta una pèrdua, “és una manera d'oferir suport a les persones que patisquen o hagen patit algun tipus de pèrdua i que necessiten suport professional i grupal durant el procés de dol, per a afrontar i suportar la situació, prevenint el dol patològic, promovent la inclusió i participació social i evitar així l'aïllament social”.

Una forma, ha continuat, “d’acollir a la població i poder acompanyar en el procés de dol les persones immerses en un procés de pèrdua, dol o separació, bé siga perquè ho està vivint en primera persona, o perquè té alguna persona pròxima que està en aquest procés i vol saber com poder acompanyar-la de la manera més eficaç possible”.

L'objectiu, ha precisat la responsable municipal, se centra a atendre persones i famílies que es troben en un procés de dol, “promovent un model d'atenció actualitzat, rigorós i sensible a les necessitats que puguen anar sorgint, creant un espai d'escolta activa i sensible en què poder dur endavant i tancar de manera adequada i sana aquest procés”.

Per a la qual cosa, des de l'Ajuntament s'ofereix un programa de 7 trobades, previstes per als dies 9 i 21 de març, 4, 20 i 27 d'abril i 4 i 11 de maig, de 10h a 12.30h, a l'aula de formació de la Policia Local en el lateral de l'edifici del CAP (Centre d'Atenció Primerenca) a l'avinguda Corts Valencianes, 1.

Encara que no es requereix inscripció prèvia, per a participar en el programa és convenient apuntar-se per a la previsió de l'aforament i qüestions organitzatives en el correu <aytoburrianaduelo@gmail.com>.

Respecte a la participació en les trobades, les persones participants poden assistir a una o a diverses sessions en funció de les pròpies necessitats.

La psicòloga encarregada del projecte ha posat en valor la gestió del dol perquè “amb la pèrdua ve el dolor, la tristesa, la por, la culpa, i això transforma totalment la vida de les persones. A pesar que no es pot viure al marge del patiment, és una assignatura pendent, perquè no s'ensenya a encarar-lo i, quan el tenim damunt, ens falten ferramentes i ànims per a gestionar el dolor i el dol”

D’aquesta manera, ha manifestat, la mort i el dol “ens situen en un viatge que ha de fer-se en soledat”, i alhora ha destacat la importància del projecte per a “poder disposar d'un temps per a compartir els seus sentiments, siguen els que siguen i d'un espai d'escolta sensible, ja que això és indispensable quan estàs en dol per a poder tancar aquest procés de la forma més sana possible”.

En el programa, precisament, ha assenyalat Eugenia Porcar Almela, es tractarà “d’ajudar a gestionar el procés de dol, conèixer quines coses ens ajuden i quines no quan vivim una pèrdua, què podem fer per a alleujar el patiment i l'enyorança, perquè encara que tenim la certesa que en algun moment de la vida passarem per una experiència de separació, malaltia o mort, no dediquem temps a preparar-nos”.

Campaña donación de órganos en Burriana
 • - L'Associació per a la Lluita Contra les Malalties Renals de la província de Castelló, Alcer Castàlia, realitza una campanya informativa aquest matí als voltants del Mercat Municipal de Borriana


L'Ajuntament de Borriana s'ha sumat a la campanya de sensibilització al voltant de la donació d'òrgans i teixits que l'Associació per a la Lluita Contra les Malalties Renals de la província de Castelló, Alcer Castàlia, realitza aquest matí pels voltants del Mercat Municipal.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, acompanyada de part de l'equip de govern municipal, s'ha acostat a la taula informativa per a conèixer i donar suport a la campanya que amb el lema “Viu la vida, després dona-la”, pretén conscienciar de la importància de fer-se donant d'òrgans perquè, segons ha destacat Safont, “hi ha moments en què la vida depèn d'una donació i tots podem col·laborar per a salvar una vida o millorar-la”.

L'alcaldessa ha donat “les gràcies i la enhorabona” a l'associació, després de “40 anys de labor millorant la qualitat de vida de les persones que pateixen una malaltia renal”, així com pel treball de sensibilització a favor de la donació d'òrgans.

Alcer Castàlia és una associació provincial sense ànim de lucre que des de 1981 lluita per millorar la qualitat de vida de les persones amb malaltia renal i els seus familiars, millorar la seua adaptació a la malaltia i als tractaments, previndre i visibilitzar la insuficiència renal crònica i sensibilitzar la societat sobre la importància de la donació d'òrgans.

Actualment, atén més de 1.000 pacients renals a través dels seus serveis i activitats, realitza accions de divulgació i sensibilització en la societat i reivindica els drets de les persones afectades. ALCER Castàlia lidera i assumeix les campanyes de donació d'òrgans de la província de Castelló, augmentant any rere any el nombre de carnets de donant.

Tratamientos contra mosquitos de la diputació en Burriana
 • Després de lamentar que la Conselleria de Sanitat no haja autoritzat el tractament aeri sol·licitat a principis d'abril


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha volgut agrair públicament a la Diputació la immediata resposta davant la petició per part del consistori d'un reforç d'actuacions eficaces contra els mosquits en el municipi, i més tenint en compte que la Conselleria de Sanitat no ha autoritzat el tractament aeri sol·licitat pel consistori a començaments d'abril.

Segons ha explicat Safont, aquesta mateixa setmana, concretament el dimecres dia 11 de maig, la Diputació va efectuar una intervenció amb tractaments específics adulticides en 14 punts de la zona marítima on es realitza habitualment el control en àrees en què pot produir-se estancament o acumulació d’aigua i on existeix vegetació abundant, en alguns dels quals, en què es van detectar larves, es va afegir tractament larvicida.

Després d'expressar l'alcaldessa el malestar del municipi per no comptar amb la fumigació aèria per a les zones de marjal, Safont va mantindre reunions amb les empreses concessionàries encarregades de la gestió del control de plagues de dípters, i contactes telefònics amb la Diputació per a solucionar el problema de la proliferació de mosquits.

Sobre aquest tema, ha aclarit que només es pot actuar via aèria on els tècnics de la Generalitat ho autoritzen, i encara que l'Ajuntament va presentar la sol·licitud a començaments d'abril i va ser confirmada per la Diputació, després de les inspeccions tècniques pertinents, la sol·licitud va ser denegada per “ser escàs el nivell d'inundació i no haver-se detectat presència de larves”.

No obstant això i atès que en les últimes setmanes el municipi ha registrat un augment en la proliferació de mosquits adults, la resposta per part del consistori i de la Diputació ha sigut “contundent” i no només es va intervindre dimecres passat, sinó que aquest pròxim dilluns 16 la Diputació realitzarà una altra actuació plaguicida amb més equips de monitoratge i tractament en els 14 punts establerts, posant l'accent en la zona de l'Arenal.

D'aquesta manera, ha assegurat Safont, “ens coordinem per a complementar i millorar la periodicitat de tractaments per a evitar la proliferació de mosquits” i ha recordat que l'Ajuntament ja va començar a l'abril el reforç, encara que el control de les plagues “ha de ser continu i no puntual, per això a Borriana tenim actiu el pla antimosquits durant els 12 mesos de l'any, si bé és cert que durant els mesos de més calor s'intensifiquen i reforcen les tasques de tractament, inspecció i vigilància”.

La Regidoria de Salut que dirigeix Dolores Carbonell realitza actuacions de control de plagues de mosquits durant tot l'any a través de l'empresa concessionària, Lokímica, encarregada de la gestió.

L'alcaldessa també ha fet una crida a la col·laboració ciutadana perquè vigilen en els seus habitatges que no hi haja cap punt d'acumulació d'aigua estancada, per a evitar que en les propietats privades proliferen focus de cria on els professionals no poden actuar.

Per aquesta raó ha recordat als veïns i veïnes del municipi la importància de “previndre i evitar els estancaments d'aigua i assecar les acumulacions en poals, bidons, piles, aigüeres, pous, tolls i basses en parcel·les privades”.

Tratamiento prevención mosquitos abril 2022
 • L'Ajuntament està a l'espera que s'autoritze el tractament aeri sol·licitat a la Conselleria de Sanitat

 • A més, per a mantindre el terme municipal en les millors condicions sanitàries possibles, el consistori realitza desinsectacions terrestres contra els mosquits durant tot l'any

L'Ajuntament de Borriana ha començat a l'abril el reforç dels tractaments per a evitar la proliferació de mosquits, per a evitar una eclosió massiva en els pròxims dies de Setmana Santa i Pasqua després de les pluges recents del mes de març passat i la previsió d’augment de les temperatures que s’espera en aquests dies..

Tot i que la Regidoria de Salut que dirigeix Dolores Carbonell realitza actuacions de control de plagues de mosquits durant tot l'any a través de l'empresa concessionària, Lokímica, encarregada de la seua gestió, les pluges incessants de les últimes setmanes a Borriana han estat determinants per a intensificar els tractaments contra els mosquits. Ja que les precipitacions abundants han provocat la proliferació de espais d’acumulació d'aigua en les zones d’aiguamolls litoral, que són els principals focus de reproducció d'aquests dípters.

Segons ha confirmat la regidora, encara que Lokímica ha confirmat que la setmana passada es va revisar la zona i no hi havia problema, aquest mes els treballs passen a ser quinzenals, després dels episodis de pluges de març i davant la pujada de temperatures, per a evitar l'aparició de focus de mosquits. A més, ha assenyalat que entre el dijous i diumenge d'aquesta setmana “es tornarà a revisar, per si es detecta algun focus per a intervindre”. No obstant això, ha assegurat, “l'empresa mantindrà equips de guàrdia per si calguera intensificar els tractaments”.

També ha fet una crida a la col·laboració ciutadana perquè vigilen en els seus habitatges que no hi haja cap punt d'acumulació d'aigua estancada, per a evitar que en les propietats privades proliferen focus de cria, en què els professionals no poden actuar. Per aquesta raó ha recordat als veïns i veïnes del municipi la importància de “prevenir i evitar els estancaments d'aigua i eixugar les acumulacions en poals, bidons, piles, aigüeres, pous, tolls i basses en parcel·les privades”.

La responsable de l'àrea ha recordat que amb la finalitat de mantindre el terme municipal de Borriana en les millors condicions sanitàries possibles i evitar, a més, “els efectes molestos que els mosquits causen a la ciutadania, com ara picades i reaccions al·lèrgiques locals”, l'Ajuntament realitza un tractament terrestre contra els mosquits “durant tot l'any i es potencia i intensifica en cas de necessitat, com ha passat ara o en el període estival”.

En el municipi, el tractament durant tot l'any està orientat a “evitar l'aparició d'insectes en qualsevol estat, larves o adults, completant-se a més amb el monitoratge de les zones i detall de resultats”, la qual cosa permet, segons Carbonell, “avaluar permanentment el servei i determinar les actuacions a realitzar”.

També ha concretat que els tractaments es realitzen tots els mesos de l'any i els productes emprats, ha assegurat, “són innocus per al medi ambient, i no afecten en cap cas la qualitat de les aigües ni a les zones, protegides o no, de fauna i flora”.

Respecte a les zones de tractament, l'edil de Salut ha explicat que s'estén “des del nucli urbà a la zona marítima, en àrees en què pot produir-se estancament d'aigua i zones on existeix vegetació abundant i acumulació d'aigua”.

Durant l'any, el tractament és mensual, quinzenal o setmanal, segons l'època de l'any, i durant alguns mesos l'obtenció de dades es realitza en 20 punts de monitoratge del terme municipal.

Aquestes actuacions es complementen amb els tractaments que realitza la Diputació de Castelló, que se centren en les zones agrícoles, de marjal i fluvials en el terme municipal. A més, l'Ajuntament està a l'espera que s'autoritze el tractament aeri sol·licitat a la Conselleria de Sanitat.

Continúa en septiembre el tratamiento contra los mosquitos
 • Del 6 a l'11 de setembre es realitza el tractament intensiu en els punts en què n’hi ha més presència

 • S'ha reforçat la campanya amb treballs nocturns i trcataments aeris, per a limitar la proliferació de l'insecte després de les pluges

 • Aquesta campanya de reforç complementa als tractaments que realitzen les brigades de forma habitual al llarg tot l'any


Durant aquesta setmana, des del dilluns 6 i fins demà, dissabte 11 de setembre, l'Ajuntament de Borriana està realitzant el quart tractament intensiu de nebulitzacions i inspeccions contra els mosquits d'aquest estiu.

Amb aquesta campanya de reforç amb larvicides i adulticides es busca evitar la proliferació d'aquest insecte per al mes de setembre, després de les pluges de les últimes setmanes.

En aquesta ocasió, a més, hi ha hagut un reforç amb mitjans aeris entre el dijous 9 i el divendres 10 sobre algunes zones amb més presència del mosquit, i la nit del dimecres 8 també es van establir torns de treball de les brigades.

El tractament intensiu de sis dies se suma a les actuacions de control habituals que la la empresa concessionària Lokímica realitza per a la regidoria de Salut tots els mesos. Es tracta tant de fumigacions ordinàries per a reduir la població adulta com de tractaments contra larves per evitar el naixement de nous insectes.

Així, s'ha intensificat el tractament durant aquesta setmana en les boteres, en les zones de vegetació pròxima a la ciutat, en el llit del riu Anna, en el Clot de la Mare de Déu i en la zona del litoral marítim. A més, les brigades antimosquits han col·locat punts de monitoratge del mosquit tigre en zones propícies a la seua aparició, per a fer-ne un seguiment de la reproducció.

L'Ajuntament fa una crida a la col·laboració ciutadana i recorda als veïns i veïnes la importància d'actuar no solament en les zones públiques sinó en els potencials focus privats amb aigua estancada, com ara jardineres, séquies, poals, bidons o basses.

El mosquit es reprodueix en les acumulacions d'aigua, per la qual cosa la mesura preventiva més eficaç és buscar i eliminar els focus de cria, cobrint els recipients, buidant-los o renovant l'aigua d'abeuradors o pitxers amb freqüència.

Totes aquestes actuacions desenvolupades pel consistori són respectuoses amb el medi ambient, no afecten la qualitat de les aigües i es complementen amb els tractaments que realitza puntualment la Diputació de Castelló, que se centren en les zones agrícoles, de marjal i fluvials.

D'altra banda, l'Ajuntament també ha rebut a través de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies una ajuda de la Conselleria de Sanitat Universal per a finançar la lluita contra el mosquit tigre. Aquesta subvenció, per un valor de 650 euros, té com a objecte finançar els tractaments contra l'aedes albopictus i se suma a les actuacions coordinades amb l'administració autonòmica per a evitar-ne la proliferació en zones propícies com Borriana.

Tractament mosquits

- Del 9 al 13 d'agost, s'han reforçat les actuacions en els punts més favorables per a l'expansió d'aquest insecte

- Aquests tractaments intensius complementen els tractaments ordinaris contra el mosquit durant els mesos de més calor

- També s'ha aprofitat per a realitzar un reforç contra puces i caparres en el Clot


Durant aquesta setmana, del 9 al 13 d'agost, l'Ajuntament de Borriana està realitzant el tercer tractament intensiu contra els mosquits d'aquest estiu.

Es tracta d'un reforç amb larvicides i adulticides per a evitar-ne la proliferació, que se suma a les actuacions de control ordinàries que la regidoria de Salut realitza tot l'any a través de l'empresa concessionària Lokímica.

Com ha explicat la regidora de Salut, Dolores Carbonell, “s'ha intensificat el tractament durant aquesta setmana en els embornals, en zones de vegetació pròximes al nucli urbà, en el llit del riu, en el Clot i en la zona litoral”. A més, l'empresa ha establert punts de monitoratge del mosquit tigre en zones propícies a l’aparició, per a fer un seguiment.

D'altra banda, s'ha aprofitat per a realitzar un tractament específic per a evitar l'aparició de puces i caparres en la zona del paratge natural del Clot de la Mare de Déu.

Així mateix, Carbonell ha assegurat que “l'Ajuntament localitza els focus privats potencials, com ara finques amb séquies o bidons amb aigua estancada, i els comunica als propietaris que han de realitzar la neteja de la zona o, en cas contrari, els aplicaran les sancions que recull l'ordenança municipal”.

Per això, la regidora ha insistit en la necessitat que els veïns i veïnes del terme municipal “eviten estancaments d'aigua en poals, bidons i basses, cosa que pot derivar en sancions”.

La regidora de Salut ha recordat que s'ha de mantindre el terme municipal en les millors condicions sanitàries possibles per a evitar “els efectes que els mosquits causen a la ciutadania, com ara picades i reaccions al·lèrgiques locals”, per la qual cosa l'Ajuntament realitza un tractament terrestre contra els mosquits “durant tot l'any i es potencia i intensifica en cas de necessitat, com passa ara en període estival”.

Pel que fa a aquest tractament intensiu d'agost, al qual en seguirà un altre al setembre, Carbonell ha explicat que es tracta de jornades intensives amb nebulitzacions i inspeccions que duren 5 dies i que complementen tant les fumigacions ordinàries per a reduir la població adulta com els tractaments per a larves en séquies i en els focus detectats a la via pública.

Totes aquestes actuacions desenvolupades pel consistori són respectuoses amb el medi ambient, no afecten la qualitat de les aigües i es complementen amb els tractaments aeris que realitza puntualment la Diputació de Castelló, que se centren en les zones agrícoles, de marjal i fluvials.