• - Prevista per a diumenge que ve 4 de setembre a les 9.30 hores des de la plaça Major i una duració aproximada de 3 hores

  • - Les inscripcions es poden fer en la web municipal i, presencialment, en el Centre Municipal de Cultura la Mercè o en l'oficina municipal de turisme fins al divendres 2 de setembre a les 14h

 

 La Volta ciclocultural de les festes de la Misericòrdia 2022 que es realitza pel terme municipal de Borriana, en aquesta edició tindrà com a temàtica “L’Arqueologia del segle XXI a Borriana”, per a descobrir alguns dels jaciments arqueològics més importants excavats a Borriana en els últims 20 anys.

Es tracta d'una ruta prevista per al diumenge que ve 4 de setembre a les 9.30h que partirà des de la plaça Major i, amb una duració aproximada de 3 hores, donarà a conèixer els jaciments que han canviat de manera significativa la forma d'entendre la història de la ciutat des de l'època prehistòrica fins a la medieval.

La Volta discorrerà per diversos jaciments del terme municipal, entre els quals cal destacar el jaciment de l'ermita de Sant Blai, on es van realitzar excavacions arqueològiques entre els anys 2018 i 2019 en bona part de l'enclavament, finançades amb fons europeus Feder i per l'Ajuntament de Borriana. Avui en dia encara es pot vore part de les restes arqueològiques.

El complex hospitalari situat actualment sota la plaça de Sant Blai té els seus orígens en un barri de la ciutat musulmana de Borriana. En el segle XIV, el conjunt estava compost per un hospital, una capella sota l'advocació de Sant Blai, un cementeri i un pati o jardí tancat.

L'altre jaciment destacat és el de Sant Gregori, excavat des de l'any 2008 fins a l'actualitat, que descobreix una vil·la marítima romana distribuïda en tres edificis complexos i una zona perimetral també utilitzada en el seu moment com a espai d'abocaments.

Actualment, se pressuposa que s'ha descobert el nucli principal de la vil·la, amb independència que durant l'avanç dels treballs puguen aparéixer altres elements aïllats com ara necròpolis, vials, elements portuaris o edificis exempts relacionats amb l'explotació del territori.

La valoració actual per part del Museu Arqueològic de Borriana és que ens trobem davant la major vil·la marítima romana excavada de la Comunitat Valenciana, per la qual cosa es tracta d'un element essencial del patrimoni cultural valencià i, com a tal, mereix ser completament documentat, protegit i posat en valor.

Les persones participants en la Volta ciclocultural hauran de portar la bici en bon estat i es responsabilitzaran de portar casc, que és obligatori en el cas de menors. A més, és necessari portar aigua suficient i esmorzar. Així mateix, s'aconsella a les persones participants vestir roba esportiva i portar posada crema de protecció solar. També es recorda que les persones menors de 14 anys han de participar acompanyats d'una persona adulta que se’n faça responsable.

Les inscripcions es poden fer en la web municipal i, presencialment, en la Centre Municipal de Cultura la Mercè o en l'oficina municipal de turisme fins al divendres 2 de setembre a les 14h.