- Es tracta d'una documentació manuscrita inèdita redactada per l'autor entre 1890 i 1930, tot i que l'autor va morir abans de poder publicar-la


L'Ajuntament de Borriana ha publicat la monografia històrica de Manuel Peris i Fuentes. Es tracta d'una documentació manuscrita inèdita redactada per l'autor entre 1890 i 1930, però abans de poder publicar-la l'autor va morir.

Manuel Peris va ser una important figura de final del segle XIX i principi del XX, va ser alcalde, jutge, diputat i regidor, adquirint una gran rellevància en el món polític, social i cultural de la Comunitat Valenciana, a més era un acabalat personatge que es va dedicar al món de la beneficència i la cultura.

Fruit d'això va redactar una història de Borriana, que ha estat transcrita i reproduïda per l'equip del Museu Arqueològic de Borriana tot respectant el format original de l'autor i els comentaris de l'època, que òbviament no responen a la realitat historicista actual i ni tan sols als conceptes actuals d'igualtat, inclusió, etc., però són un important testimoni de la manera de pensar de la societat borrianenca de l'època.

La publicació s’acompanya d’un annex actual en què es dona a conèixer la història de l'autor i es fa una revisió critica i actual de la seua monografia.