- L'espectacle de carrer més important de Xarxa compleix 30 anys i ho celebrarà a Borriana dissabte 25 de febrer

- Una epopeia de caràcter mediterrani que presenta una mar que és font de vida i espai de connexió de cultures, però també apocalíptica


L'espectacle de carrer més important de l'actualitat a càrrec de la companyia Xarxa Teatre, Veles e Vents, arribarà a Borriana el pròxim 25 de febrer per a tancar les festes culturals de Sant Blai i donar la benvinguda a la festa fallera del municipi.

Així ho han anunciat el regidor de Cultura, Vicent Granel, i la regidora de Falles, Sara Molina, que han destacat que l'Ajuntament pretén amb això “continuar dinamitzant la ciutat i crear un acte en què les dos festes s'unisquen harmònicament”.

L'espai que s’ha triat ha sigut la plaça Josep Iturbi, i l'horari nocturn de les 22.30h per a, d'aquesta manera, donar més grandiositat a l'espectacle, ja que ve acompanyat de pirotècnia, com és habitual en Xarxa Teatre.

D'aquesta manera, Veles e Vents es representarà el dissabte 25 de febrer, un dia després d'acabar la programació de les festes de Sant Blai i un dia abans de la Crida i el Pregó de les falles de Borriana. Una data triada en el calendari com a passarel·la entre dos de les celebracions de festes, juntament amb la Misericòrdia, més significatives del municipi.

L'objectiu, segons han destacat Granel i Molina, se centra a continuar brindant una àmplia i diversa oferta d'activitats a la ciutat i que “tothom puga tindre accés, ja que serà al carrer i per a tots els públics”.

Esperem –han manifestat– que siga un punt d'unió entre les dos festes per a aconseguir que la gent torne a eixir al carrer i dinamitze el nostre municipi”. El muntatge de l'espectacle arrancarà el divendres 24 a la plaça, ja que es necessita un dia i mig de treball per a poder completar el muntatge per a la nit de dissabte.

Un muntatge de qualitat escènica i amb missatge, segons han valorat Granel i Molina, “de plena actualitat que recorda que encara hi ha lloc per a l'esperança, avui més necessària que mai”.

Per a Molina i Granel, el missatge mediambiental “està avui dia més present que mai, com també la proposta escènica”, en la qual l'ús de la pirotècnia i dels elements mòbils acompanya la travessia d'un vaixell que, en qüestió de segons, es transforma d'un idíl·lic vaixell de vela en un petrolier.

 

Veles e Vents

Creat en 1994 per a inaugurar el túnel del canal de la Mànega. Xarxa Teatre parteix de l'obra del poeta valencià Ausiàs Marc per a situar davant la mirada de l'espectador una mar idíl·lica però també apocalíptica; una mar que és font de vida i espai de connexió de cultures però també una mar en plena destrucció, convertida en cementeri nuclear i permanentment en flames per les catàstrofes petrolieres.

Al voltant de 400 actuacions en més de 30 països de 4 continents converteixen l'espectacle Veles e vents de Xarxa Teatre en un dels muntatges de gran format més reeixits en la història del teatre de carrer.

Malgrat els anys transcorreguts, el missatge de Veles e Vents no ha perdut la vigència, més prompte al contrari. La companyia ja alertava fa més d'un quart de segle de la necessitat de canviar la relació de l'ésser humà amb el planeta, i ho feia a través d'una epopeia de caràcter mediterrani que presenta una mar que és font de vida i espai de connexió de cultures, però també cementeri nuclear i permanentment en flames per les catàstrofes mediambientals.