La Jota i l'Arenilla de Borriana, els dos balls tradicionals autòctons de la ciutat, es podran aprendre aquest dimecres dia 17 i el divendres dia 19 de gener de 19.30 a 21 h en el CMC La Mercé en un taller impartit pel Grup de Danses Tradicionals l'Arenilla de Borriana, recuperadors i mantenidors d'aquests balls que formen part del patrimoni cultural immaterial de la nostra ciutat.
Per a participar no és necessari tenir nocions prèvies de ball tradicional, però si que serà important portar roba i calçat còmode. L'activitat és totalment gratuïta i per a més informació poden consultar gruparenillaborriana.blogspot.com o remetre un correu electrònic a gruparenillaborriana@gmail.com
El Grup de Danses Tradicionals L'Arenilla va nàixer a Borriana a principis de l'any 2000 a partir de la iniciativa dels alumnes del Centre d'Educació Permanent d'Adults; als membres del taller de "Dansa Tradicional" van anar afegint-se d'altres persones, de procedència molt diversa, però vinculades per un interès comú: els balls i la música de les nostres terres. Una de les primeres activitats organitzades, fins i tot abans de constituir-se com a grup, van ser les dansades en el carrer: durant quasi quatre anys, els seus membres i persones vingudes de diferents grups, s'han reunit periòdicament en les places i carrers de Borriana per a celebrar esdeveniments relacionats sempre amb el cicle de la naturalesa: la collita de la taronja, la verema, l'arribada de l'hivern... l'objectiu és gaudir del ball, del temps, de la convivència amb els altres i expressar-ho tal com els homes i dones ho han fet des de sempre, ballant i, alhora, convidar els altres a ballar, a prendre part en la celebració. El grup es va presentar a la societat borrianenca el 9 de febrer de 2001 i des d'aquell moment la seua trajectòria ha sigut molt extensa. Paral·lelament a la seua presentació, va organitzar una exposició de roba tradicional de treball: la indumentària tradicional del segle XVIII constitueix un element important en les seues actuacions, no solament per la seua espectacularitat, sinó perquè tots i els seus components (peces, teixits, ornaments, colors) parlen d'una època molt representativa de la nostra història. L'agrupació ha recuperat els balls de la Jota i L'Arenilla de Borriana i ha restaurat també la Dansa dels Captius de la processó de la Mercè. El grup ha portat el seu espectacle a nombroses localitats valencianes i ha col·laborat en les mostres de vestimenta del Festival de l´Antiga Corona d´Aragó de Castelló de la Plana i en l'elaboració del llibret de la Falla Chicharro de l'any 2002. També ha participat en el Festival Nacional de Monòver, les dansades d´Alaquàs, Sagunt, Faura, Sedaví, entre uns altres i ha mostrat el seu quefer en diferents canals de TV. En 2002 va organitzar l'I Festival Internacional de Folklore de la Plana Baixa, del com s'han realitzat 7 edicions, fins al 2008. Fora de les terres valencianes ha participat en el Cant dels Majos de Santa Ana (Albacete), en el festival de Font Àlber (Múrcia) i en festivals internacionals del País Basc, Portugal, França, Itàlia, Bèlgica, Anglaterra, Lituània i Canadà.