Un reconeixement reservat per a aquells esdeveniments i celebracions que ofereixen una especial rellevància des del punt de vista turístic, i posen en valor la cultura i les tradicions populars de la Comunitat Valenciana

 

Burriana.- (18-04-24). La Direcció General de Turisme de la Generalitat Valenciana ha declarat la “Font del Vi” de Burriana, Festa d'Interés Turístic Autonòmic. Un reconeixement reservat per a aquells esdeveniments i celebracions que ofereixen una especial rellevància des del punt de vista turístic, i posen en valor la cultura i les tradicions populars de la Comunitat Valenciana.

 

L'Ajuntament de Burriana va aprovar en Ple, el mes de gener passat, sol·licitar declarar Festa d'Interés Turístic Autonòmic la “Font del Vi”. Ara, vista la sol·licitud presentada en la Direcció General de Turisme per part del Consistori de la capital de la Plana Baixa, la popular festa de Burriana aconsegueix el títol honorífic que potenciarà el turisme i donarà difusió a les seues festes. Unes festes en honor al patró del municipi que durant l'última celebració va congregar a milers de persones que van acudir fins als voltants de l'ermita de Sant Blai durant el 3 de febrer, Dia de Sant Blai, per a omplir els seus gots del vi que emana la font coronada amb l'escut de Borriana i gaudir d'un esmorzar popular, tal com mana la tradició.

 

Una tradició l'origen de la qual es remunta al 1854, com a manera d'obsequiar a forasters i complaure a veïns de Burriana, en una època on la producció vinícola es va convertir en la principal font de riquesa del municipi degut a la prohibició de la collita d'arròs per les malalties que produïa l'aigua estancada en el seu cultiu.

 

La celebració de la fira, que actualment ha desaparegut, es va convertir en l'eix central de la festa en honor al Patró i que donava la benvinguda a la segona campanya de la taronja, que tornava a reunir a tots els burrianenses que havien marxat a la Ribera a treballar.

 

La “Font del Vi” ja va ser reconeguda per la Generalitat Valenciana com de Festa d'Interés Turístic Provincial per la seua tradició i gran atracció turística a la província de Castelló, ja que tots els anys rep una gran afluència de ciutadans de Burriana i municipis veïns.

 

La regidora de Turisme, Noelia Peris ha defensat que “Burriana continua amb la seua estratègia de potenciar les seues festes i tradicions com a reclam turístic, tant per a augmentar l'afluència de persones a la nostra ciutat com per a desestacionalitzar el turisme fora dels mesos estrictament d'estiu”. “Un reconeixement que fan més grans les nostres tradicions i que ens motiva per a continuar treballant per la seua conservació i difusió”, ha conclòs Peris.