• “La Plantà del Vidre” és una iniciativa per a conscienciar sobre la gestió responsable dels residus d'envasos de vidre en la qual competixen tretze municipis fallers per ser el més sostenible
  •  
  • La població més compromesa amb el medi ambient i amb la iniciativa guanyarà una plantació d'arbres amb tots els casals fallers
  •  
  • En l'edició de 2023 el municipi va guanyar el guardó verd de Ecovidrio després de superar el repte de reciclatge, i les falles més recicladores van rebre un miniglú


Burriana.- (05-03-24). Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de Burriana, posa de nou en marxa la campanya “La Plantà del Vidre” amb l'objectiu de fomentar el reciclatge d'envasos de vidre durant les Falles 2024.

La iniciativa pretén conscienciar als ciutadans de Burriana, i especialment als fallers, sobre la importància de separar correctament els residus d'envasos de vidre durant el transcurs de les festes. Per a això, Ecovidrio vinilarà els contenidors de vidre pròxims als casals i marcarà un repte per a cada municipi de quilograms d'envasos de vidre arreplegats durant les festes.

En la campanya participen un total de 13 municipis valencians que celebren festes de Falles: La Pobla de Vallbona, Liria, Benaguasil, Cullera, Gandia, Catarroja, Torrent, Paterna, L'Eliana, Algemesí, Godella, Burriana i La Vall d'Uixó. Entre ells competiran per ser el municipi més reciclador.

El guanyador serà el que més punts aconseguisca per incrementar la recollida de vidre respecte al mateix període de l'any anterior, i per la difusió que faça de la iniciativa. El premi consistix en una plantació d'arbres per a la localitat en el qual cada casal faller podrà apadrinar un exemplar.

Així mateix, tots els municipis que superen el repte de reciclatge proposat aconseguiran el guardó verd de Ecovidrio. També hi haurà un premi per a totes les Falles que reciclen, en el seu propi contenidor, 400 kg o més de residus d'envasos de vidre. En este últim cas, el premi serà un miniglú amb la imatge de campanya.

Per a reforçar la campanya, educadors ambientals visitaran els dies 16 i 17 de març els casals per a informar sobre la importància del reciclatge dels envasos de vidre i els beneficis que reporta al medi ambient i a la societat.

“La Plantà del Vidre” compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, que juntament amb Ecovidrio aposten per col·laborar amb els fallers per a millorar la sostenibilitat de les festes i que siguen més respectuoses amb el medi ambient a través d'una correcta gestió dels residus d'envasos de vidre.

En la passada edició Burriana va superar el repte de reciclatge de vidre proposat en la campanya, per la qual cosa rep el guardó verd de Ecovidrio. A més, catorze falles van aconseguir ser les més recicladores, superant més de 400kg de vidre en cada contenidor, obtenint així un miniglú de la campanya cadascuna.

 

Beneficis mediambientals del reciclatge de vidre

El vidre que es deposita en els contenidors es recicla al 100% i s'utilitza per a la fabricació de nous envasos, de manera indefinida i sense perdre les propietats originals.  Reciclant vidre evitem el creixement dels abocadors.

Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. En usar calcina – vidre reciclat – en la fabricació de nous envasos s'evita l'extracció de matèries primeres de la naturalesa, evitant l'erosió dels sòls i la desforestació del nostre entorn.

A més, es minimitza l'emissió de CO₂ en el procés de fabricació i s'estalvia energia.

 

 

Sobre Ecovidrio 

Ecovidrio és l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d'envasos de vidre a Espanya. En 1997, després de l'aprovació de la Llei d'Envasos i Residus d'Envasos i l'arrancada de les seues operacions en 1998, es va convertir en l'entitat gestora d'un model de reciclatge que garantix un servici complet i al qual tenen accés tots els ciutadans. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seua aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge. 

La labor de Ecovidrio destaca per garantir el reciclatge d'alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de contenerització i recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d'envasos de vidre en l'hostaleria, mobilitzar als ciutadans a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i l'ecodisseny dels envasos. 

En les últimes dos dècades el sistema de Ecovidrio ha permés que hui dia es reciclen set de cada deu envasos de vidre. 

El reciclatge d'envasos de vidre és un element fonamental per a contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l'economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d'envasos de vidre és una activitat dona suport al compliment de l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible. 

 

Lliurament de “miniglús fallers”

Al seu torn, hui han acudit representants de les 14 comissions falleres que van participar en l'última campanya per a rebre una recompensa de les mans de la regidora de Medi Ambient, Noelia Peris, la regidora de Falles, Paloma Boix, el regidor de Via Pública, MarioTrullen, i la regidora de Comerç, Suni Fandos, i el coordinador de Gerència de la Comunitat Valenciana de Ecovidrio, Manuel Sala.

 

Així doncs, la falles Barri La Mercè, Barri l’Escorredor, Barri d’Onda, La Ravalera, La Mota, Societat de Caçadors, Plaça Chicharro, Societat Club 53, Barri La Bosca, Club Ortega, Don Bosco, Barri Quarts de Calatrava, Jaume I i Cardenal Tarancón, han acudit fins al Saló de Plens de l'Ajuntament de Burriana per a arreplegar el seu “miniglú faller”.  L'edil de Medi Ambient ha agraït a les comissions falleres que “s'impliquen en aquesta campanya que avança en la gestió de residus en favor de la sostenibilitat. És important involucrar en hàbits sostenibles a un sector tan primordial a la ciutat com són les Falles i apostar per unes festes compromeses amb el medi ambient”.