• Este diumenge 18 de febrer, el Pregó i la Crida marcaran l'inici oficial d'este nou exercici faller.
  • L'Ajuntament de Burriana recupera la mascletà del dia 16 de març, oferint quatre dies consecutius de pirotècnia; que es completaran amb la mascletà nocturna del 15 de març, i la Nit del Foc el dia 18 de març.
  • Els dies més esperats pels fallers seran el 15 de març, dia de la Plantà, i el 19 de març, en la qual se celebraran la solemne ofrena de flors i la Cremà dels monuments.

 

Burriana (14.02.24).- La regidora de Falles de l'Ajuntament de Burriana i presidenta de la Junta Local Fallera de Burriana, Paloma Boix, ha donat a conéixer els diferents actes que conformen el programa de les festes josefines de 2024 en la capital de la Plana Baixa, que recentment s'ha sol·licitat la seua declaració com a Festes d'Interés Turístic Autonòmic.

 

La pregonera d'enguany, Paula Vidal, la primera dona en la història de Burriana en ostentar este càrrec, realitzarà el Pregó este diumenge 18 de febrer a les 18:00h. Este es llegirà per primera vegada en la Llar Fallera i després en diferents emplaçaments del municipi, que aniran unint-se a la comitiva per a finalitzar el recorregut en la Plaça Major, on la pregonera declamarà per última vegada el seu discurs al balcó de la casa consistorial; on a continuació, les Reines Falleres de Burriana 2024, Laia Molina i Anna Solà, realitzaran la Crida a la participació en les Falles, marcant així de manera oficial l'inici de les festes. Per primera vegada, l'Alcalde de Burriana Jorge Monferrer Daudí, cedirà el tancament de l'acte a les màximes representants.

 

El preludi de les Falles de 2024 donarà inici amb una missa en el convent de Sant Josep de les Carmelites a les 18:30h., des de la qual es desfilarà fins a l’Exposició del Ninot, que obrirà les seues portes en el CMC La Mercé el dijous que ve, 22 de febrer a partir de les 20:00h. Un any més, les 18 comissions falleres del municipi portaran les seues figures triades per a ser votades pels representants de cadascuna de les comissions com els dos millors ninots d'enguany, infantil i major, que aconseguiran salvar-se de les flames durant la Cremà. Este veredicte es donarà a conéixer la mateixa vesprada, i seran les Reines Falleres de Burriana 2024 les encarregades d'anunciar de manera oficial els ninots indultats. L'exposició romandrà oberta fins al dia 14 de març, data en què les diferents comissions falleres arreplegaran les seues respectives figures per a incloure-les en el monument el dia de la Plantà.

 

Al seu torn, el Teatre Payà acollirà els homenatges a la Reina Fallera Infantil, Anna Solà, i la Reina Fallera, Laia Molina, els dies 23 i 24 de febrer respectivament. La comunitat fallera de Burriana, per seccions, tributaran homenatge mitjançant estos actes d'homenatge a les màximes representants d'este exercici amb emotius versos i poemes. Com a novetat, s'integrarà una xicoteta part cultural en estos actes, l'homenatge a la Reina Fallera Infantil estarà precedida per l'actuació musical de “Acoloreix”, mentres que el de la Reina Fallera estarà amenitzat per l'actuació del Grup De Balls Populars Els Folíes de Carcaixent.

 

Amb motiu de dotar de major importància a l'esforç que fan els fallers per mantindre esta festa i treballar per ella, s'ha creat l'acte del 25 de febrer. On s'entregaran les màximes recompenses de Burriana i de València, l'homenatge faller a Salvador Boix Mesado i els fallers d'honor de les diferents comissions a les Reines Falleres. Este acte es realitzarà en la Plaça Major a les 12:00h. Un acte ple de sorpreses per a tot el col·lectiu faller i veïns que d'ell vulguen participar.

 

Un dels actes preliminars de les Falles més populars, és la tradicional Cavalcada del ninot i la seua versió infantil que se celebrarà el dia següent, que ompliran els carrers de l'alegria i la sàtira que tant caracteritza estes festes en forma de desfilada. El recorregut pel qual les carrosses i les seues respectives comparses transcorreran donarà inici en la Plaça de la Generalitat, seguint pels carrers de l’Escorredor i Encarnació fins a arribar a la Plaça 9 d’Octubre, on acabarà la desfilada. La tribuna oficial, de nou estarà situada al carrer de l’Escorredor a l'altura del carrer Sant Cristina, on se situaran les representants falleres, membres de la corporació municipal i autoritats convidades. La cavalcada adulta donarà principi a les 20:00h., mentres que la infantil iniciarà a les 16:30h. Els guanyadors de les comparses i el personatge de la Cavalcada del Ninot es donarà a conéixer el 4 març, juntament amb el lliurament dels premis de les competicions de truc, guinyot, parxís i el concurs de Teatre en valencià, en el qual han participat quatre comissions.

 

El 8 de març a les 21:00h., centenars de fallers es donaran cita en la Llar Fallera en un altre dels actes més esperats previs a l'inici de les festes de Sant Josep, el Pa i porta faller. A tan sols una setmana de l'inici de la setmana gran de les Falles, les 18 comissions del municipi es reuniran en un multitudinari sopar en la qual la germanor és la nota comuna de la nit.

 

Finalment, abans d'iniciar les celebracions en honor a Sant Josep, el diumenge 10 de març es realitzarà la macrodespertà, un dels actes més esperats pels més xicotets que posarà en peus a tota la ciutat, i on la pólvora i el estrèpit pirotècnic inundaran d'esperit faller els carrers de Burriana. A les 8:00h., tindrà lloc, en la Plaça la Mercè, la concentració en la qual es repartiran els trodebac a tots els membres de les comissions falleres i d'esta manera iniciar la desfilada que seguirà per carrer la Carrera, El Plà i finalitzarà en la Plaça Major. Eixe mateix dia, a les 10:00h., se celebrarà el Concurs de Pesca Falles 2024 organitzat pel Club Esportiu “El Pescador” en col·laboració amb la regidoria d'Esports, liderada per Fran Capdevila, i que comptarà amb la presència de les Reines Falleres 2024 durant el lliurament de premis.

 

El 14 de març, Burriana ja tindrà la seua primera falla als carrers, ja que a les 9:00h. en la zona de l'Ambulatori tindrà lloc la plantà de la falla inclusiva realitzada pels usuaris de l'Associació de Familiars pels Drets de les persones amb Malaltia Mental AFDEM, en col·laboració amb l'alumnat de primer curs del cicle superior d'FP d'Artista Faller, així com diferents tallers fallers que han elaborat les peces grans, tot això coordinat per l'artista local i professor de cicle en l'IES Jaume I, Xavi Ribes. A la vesprada, a les 17:30h. es realitzarà un ball de la tercera edat en la Llar Fallera organitzat per la regidoria de Família, encapçalada per l'edil Beatriz Conejero. I a les 18:30h. es realitzarà la desfilada de balls tradicionals, música, indumentària i cant en valencià a càrrec de l'alumnat del CMA, “Planta’t un ball”. Este tindrà el seu inici en el Centre Municipal de les Arts Rafel Martí de Viciana, continuant per la Mercè, la Carrera, el Pla, la Tanda i finalitzarà de nou en la Mercè, on en acabar, es realitzarà un espectacle a l'interior del CMC.

 

Un de les fites més importants de les festes josefines és el dia de la Plantà, en la qual les comissions trauen els seus monuments al carrer i ultimen tots els detalls per a la seua posada en públic. A les 9:00h., la Reina Fallera Infantil, acompanyada per les seues Dames i la seua Cort d'Honor, realitzarà una visita per les falles realitzades pels centres educatius de Burriana. D'igual forma, a les 18:00h., les màximes representants de les Falles 2024 juntament amb autoritats i membres de la Junta Local Fallera, realitzaran una visita oficial pels monuments que les comissions estaran plantant en cadascun dels barris de la ciutat. Finalment, a les 00:00h., amb motiu d'este esperat dia es realitzarà una Mascletà Nocturna en la Plaça de l’Hereu.

 

El Trenet Faller, organitzat per la regidoria de Turisme, donarà inici als seu recorregut pels diferents monuments fallers del municipi el dia 16 de març, amb horari de 10:00h. a 14:00h. i de 16:00h. a 20:00h., i els dies 17 i 18 de març que finalitzarà a les 18:00h. en la seua jornada de vesprada. El mateix dia, 16 de març a les 10:00h., es realitzarà un concurs de dibuix a les portes del consistori, organitzat per la Federació del Comerç en col·laboració amb l'Ajuntament de Burriana a través de la regidoria de Comerç, que finalitzarà a les 13:00h. amb la deliberació de premis. El mateix dia, s'iniciaran els espectacles pirotècnics de la mascletà en la Plaça de l’Hereu, que enguany comptarà amb quatre dies consecutius de pirotécnia els dies 16, 17, 18 i 19 a les 14:00h.

 

Els dies 17 i 18 de març, s'esdevindran les visites oficials a les falles, per part de les màximes representants de les Falles de Burriana i Fogueres d'Alacant, juntament amb autoritats municipals i membres de les comissions falleres. Així mateix, en la jornada prèvia a la Cremà tindrà lloc la Nit del foc a les 21:00h., una nit en la qual la pólvora serà la protagonista a través de la cordà; que consistix en quatre traques, què es dispararan de manera simultània des de quatre punts de la ciutat fins a confluir en el la Plaça Major, on en finalitzar, es dispararà una palmera que donarà inici a un castell de focs artificials a l'ajuntament.

 

Finalment, com a cim de la festivitat en honor a Sant Josep, el dia 19 de març, confluiran en un mateix dia l'Ofrena de Flors i la Cremà dels monuments fallers; fet que només succeïx en el nostre municipi i permet gaudir en un únic dia dels moments més populars i esperats de les festes.

 

Els actes iniciaran a les 10:00h. al pati del Col·legi Salesià amb un homenatge a Sant Josep, i des d'on posteriorment iniciarà la desfilada cap a la Plaça Major per a realitzar la solemne Ofrena de Flors a la Mare de Déu de la Misericòrdia davant el tradicional tapís de Falles, confeccionat artesanalment amb la tècnica del paperet”i amb la imatge central de la patrona, dissenyat per l'artista local Juan Dualde. A les 18:30h. es realitzarà la cremà de la falla inclusiva d’AFDEM, a partir de les 20:00h. la dels monuments infantils i finalment, a partir de les 22:00h., el foc convertirà en cendres els monuments grans, posant punt final a la setmana fallera.

 

“Burriana està preparada per a omplir els seus carrers de monuments, pólvora, música, indumentària i tradició”, ha explicat Boix, qui ha ressaltat que “després de més de huit anys, està edició tindrà disponible el llibre Faller abans de l'inici de festes. Era un objectiu aconseguir-lo, ja que ell s'inclou la programació de la nostra festa i els protagonistes d'esta”.