Burriana adapta las actividades  navideñas 2022
Actividades navideñas inclusivas en Burriana 2022

 

  • - Els Reis d'Orient arribaran novament al port de Borriana en barco el pròxim 5 de gener

  • - La cavalcada enguany comptarà amb caramels aptes per a celíacs


Enguany l'Ajuntament de Borriana i l'associació Espai Autisme han unit esforços i col·laboren perquè la programació nadalenca siga més inclusiva, amb l'assessorament del centre d'educació especial Pla d’Hortolans i del servei municipal d'Atenció al Desenvolupament Infantil (ADI).

D’aquesta manera, s'han implementat diferents mesures perquè els diversos actes i activitats organitzats per a Nadal "puguen gaudir-los totes les persones, incloent aquelles amb algun tipus de diversitat funcional", segons han explicat la regidora d'Inclusió, Maria Romero, i la de Joventut, Lluïsa Monferrer.

Dins d'aquestes accions inclusives, amb motiu de la cavalcada de Reis 5 de gener de 2023 i perquè tots els xiquets i xiquetes de la ciutat puguen gaudir-la, s'ha plantejat una eixida sense estímuls sonors en la zona delimitada i senyalitzada que s'habilitarà a l'avinguda Jaume I entre el magatzem de Via Pública i la glorieta del camí l’Eccehomo, i d'aquesta forma els xiquets i xiquetes amb trastorns de l'espectre autista podran gaudir de la desfilada confortablement sense sorolls.

A més, una vegada finalitzada la cavalcada, a la plaça Major, encara que no podrà aïllar-se de sons i llums, sí que s'establirà un espai reservat per a xiquets i xiquetes amb mobilitat reduïda i/o necessitats especials que se situarà davant del pesebre que hi ha a la plaça Major. Davant la impossibilitat de reduir estímuls en la plaça, en cas de necessitat, es tindrà preparada una eixida ràpida pel Racó de l’Abadia.

Arribada amb vaixell i cavalcada

Ses Majestats atracaran la vesprada del dia 5 de gener, a les 16 hores, en el port de Borriana, on desembarcaran per la zona de la llotja, en el moll de càrrega, i descarregaran els paquets de regals que arriben en el vaixell. La zona de concerts de l'Arenal Sound quedarà habilitada com a aparcament de vehicles per a totes les persones que vulguen desplaçar-se per a rebre'ls.

Després de la recepció i les accions d'estiba, i a partir de les 18 hores, la ciutat recuperarà la seua tradicional cavalcada i les comitives reials de Melcior, Gaspar i Baltasar desfilaran i recorreran els carrers de Borriana repartint màgia i il·lusió entre els xiquets i les xiquetes.

Una cavalcada que comptarà amb 4 carrosses, ocupades pels tres Reis i el patge reial, que endolciran els carrers amb la distribució de més de 700kg de caramels que enguany, també com a novetat, s’ha tingut en compte que siguen aptes per a celíacs.

El recorregut reial s'iniciarà des de l'avinguda Jaume I cap a la plaça de la Generalitat, continuarà pel carrer de l'Escorredor, carrer del Raval i plaça del Pla, fins a arribar, finalment, a la plaça Major, on els Reis d’Orient baixaran de les carrosses i accediran a la casa consistorial.

En arribar a l'Ajuntament, Melcior, Gaspar i Baltasar seran rebuts per l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i al balcó principal els farà lliurament de les claus de la ciutat, que els permetrà accedir durant la matinada a totes les llars dels xiquets i les xiquetes de Borriana per a deixar-los els regals. A més, com a colofó es projectarà un espectacle de videomapping nadalenc sobre la façana de la casa consistorial, que també es podrà contemplar els dies previs, 3 i 4 de gener, de 18.30h a 19.30h.

Abans de l'arribada dels Reis, com cada any, el carter reial rebrà les cartes dels xiquets i xiquetes del municipi a la plaça Major el dia 3 de gener a les 18 hores, amb una decoració i una il·luminació preparada per a l'ocasió, i se'ls oferirà una xocolatada.

Adaptacions inclusives

L'Ajuntament ha previst diverses adaptacions en diferents activitats de l'àmplia programació municipal de Nadal, tant de l'àrea de Joventut com de Comerç o de Cultura. Així, en l'exposició d'Univers Playmobil amb els diorames en un espai reduït i amb suficient llum, s'ha plantejat un horari amb adaptacions per a les persones que ho necessiten, entre les 16h i 17h dels dies d'obertura de la mostra, amb una reducció de l'aforament a 15 persones per passe.

L’Escoleta de Nadal d'oci educatiu, que se celebra entre el 26 i el 30 de desembre en el CEIP Iturbi, comptarà amb personal amb formació específica en necessitats educatives especials per a atendre els xiquets i les xiquetes que ho puguen necessitar, i també es tractarà de dur a terme una adaptació de la programació i l'espai a les seues realitats.

Els tallers de cuina, Divercuina, previstos per al dimarts 27 a la Llar fallera en tres grups consecutius i dirigits per nutricionistes, s'adaptaran perquè tots els xiquets i xiquetes que ho demanen en el moment de la inscripció puguen participar-hi. En relació a l'espai Burisplay d'oci per a la infància borrianenca amb diferents jocs i tallers dels dies 26 i 27 en la Llar Fallera, oferirà un horari especial sense estímuls de llum i so i també amb un aforament molt reduït, concretament el dimecres 28 de 16h a 18h.

Igualment, perquè la major part de xiquets i xiquetes del municipi puguen donar en mà al carter reial les seues cartes als Reis, el dia 3 a la plaça Major hi haurà un horari especial entre les 17h i 18h sense estímuls de llum i so. A més, l'Ajuntament ofereix la possibilitat de fer una visita als Reis d’Orient en el mateix magatzem municipal en un espai aïllat, el mateix dia 5 de gener, gestionat a través de l'associació Espai Autisme Borriana.